Godišnje pospremanje za sezonu - Poliklinika Poliderma

Usluge

Godišnje pospremanje za sezonu

Konačno smo dočekali malo sunca i odmah se vratilo bolje raspoloženje. Ovo je vrijeme idealna prilika da pripremimo garderobu za proljeće i ujedno sebe uljepšamo za nadolazeću sezonu. Koliko god se činilo da je ljeto daleko, ono će tako brzo doći da se nećemo imati vremena snaći.

I onda se, kao i već dugi niz godina, ponavlja ista priča, a to je da uvijek nađemo neki važan razlog zbog kojeg se nemamo vremena dotjerati. Tako prolete godine i, kada konačno uhvatimo malo vremena za sebe, situacija ne bude uvijek povoljna za nas. Zato je moj savjet da budete sebi najvažniji i da nađete vremena za sebe, da kasnije ne biste žalili.

Ovo sada je idealno vrijeme za uklanjanje brojnih neželjenih izraslina koje nas smetaju. One narušavaju estetski izgled, a često ih i ozlijedimo, pogotovo kod brijanja ili nošenja nakita te ih je nekad potrebno ukloniti i zbog zdravstvenih razloga.

Kada jako zatopli i sunce bude jako, nije preporučljivo uklanjati izrasline zbog lakše infekcije, a i zbog sunca. Neke izrasline je potrebno mehanički uništiti ili ukloniti operativno, dok se druge vrste izraslina uklanjaju spaljivanjem. Prije uklanjanja izraslina svakako se potrebno javiti liječniku, i to po mogućnosti dermatologu, jer neke naizgled bezazlene promjene mogu biti jako opasne po život.

Uobičajeni načini uklanjanja izraslina:

 1. operacija: nije uvijek nužna, osim kod obojenih madeža na tijelu ili izrazito velikih tvorbi.
 2. krioterapija ili zaleđivanje ledom: stara metoda gdje svi pamte štap koji se uranja u posudu iz koje se puši. Pamtimo i da metoda nije baš ugodna i precizna jer se oštećuje zdrava koža. No, sada je to napredovalo pa se zdrava koža ipak sačuva, ali i dalje ostaje osjećaj nelagode i neophodan veliki broj tretmana.
 3. elektrokauterizacija ili spaljivanje strujom: neki se sjete te metode jer se na ruku veže elektroda radi uzemljenja. Ja kažem da je vezivanje potrebno kako pacijenti ne bi pobjegli. Metoda je efikasna, ali isto nelagodna te ograničena površinom, tj. brojem promjena koje možemo ukloniti.

Što je novo ?

Nijedna od spomenute tri metode nije toliko grozna da je ne bismo preživjeli, ali danas imamo na raspolaganju puno bolje, efikasnije i manje bolne metode.

 1. radio valovi: koriste elektromagnetsku energiju koja uništava brojne izrasline. Metoda je dobra, ali moramo biti oprezni da ne bi nastali ožiljci te je važno da tretman obavlja stručna osoba.
 2. laseri: koriste optičku energiju kojom mehanički uništavaju brojne izrasline. Anestezija uglavnom nije potrebna ili se daje injekcijom, kao kod zubara. Skoro uvijek je dovoljan jedan tretman, osim kad se radi o previše promjena ili je površina izrazito velika. Duljina tretmana se mjeri u sekundama: skoro da niste ni sjeli, a već je gotovo. Ovo je najpreciznija metoda jer se izraslina ciljano uništava, a okolna koža čuva. Zaostaju manja oštećenja kože koja zacjeljuju u roku 5-7 dana, i to gotovo bez ikakvog ožiljka. Laser daje estetski najbolje rezultate. Na raspolaganju imamo sljedeće lasere:
  a ) erbium laser
  b ) CO2 laser
  c ) diodni laser
  d ) frakcijski erbium laser
  e ) frakcijski CO2 laser
 3. frakcijski radio valovi: radi se o najnovijoj metodi gdje elektromagnetska energija pomoću plazme izaziva mikroskopska oštećenja kože i mehanički uništava izrasline bez ožiljaka.

Koje izrasline najčešće uklanjamo na navedeni način?

 • madeže
 • fibrome (izrasline oko očiju, vrata i ispod pazuha, koje nemaju nikakve veze s bradavicama niti nastaju nošenjem lančića )
 • aktiničke keratoze (hrapave i smeđe tvorevine na licu starijih ljudi)
 • povećane lojne žlijezde (sitne udubljene tvorevine obično po sredini čela i lica)
 • angiofibrom (sitna crvenkasta tvorevina na nosu)
 • staračke bradavice (tamne bradavičaste tvorevine na licu, trupu i šakama)
 • bradavice (obično na šakama i stopalima)
 • hpv infekcije (spolne bradavice)
 • siringome (sitne tvorevine ispod donjih kapaka)
 • kurje oko (na prstima nogu)
 • dermatofibrom (smećkasta tvorevina na nogama, najčešće kod žena)
 • ciste (potkožne nakupine loja)
 • ksantelazme (žućkasto-narančaste tvorevine na kapcima)

Koje promjene još uklanjamo, i na koji način?

Obično se radi o krvnožilnim promjenama: kapilari, vene, angiomi (crveni madeži) i pigmentacije. Za navedene promjene na raspolaganju imamo:

Uklanjanje kapilara, vena i angioma:

 1. elektrokauterizacija: samo za manje kapilare.
 2. sklerozacija: za kapilare i vene nogu, gdje se ubrizgava sredstvo koje ih uništava, ali je potreban velik broj uboda i tretmana.
 3. laser: metoda izbora za sve navedene promjene. Za kapilare, vene i angiome imamo na raspolaganju brojne lasere:
  a. ktp laser
  b. pulsed dye laser
  c. diodni laser
  d. neodimium yag laser

Uklanjanje pigmentacija:

 1. ipl ili aft tretman (nisu laseri, ali rade na istom principu)
 2. ktp laser
 3. pulsed dye laser
 4. q-switched laser
 5. frakcijski neablativni laser
 6. frakcijski erbium laser
 7. frakcijski co2 laser
 8. aleksandrit laser

Sve u svemu, danas više nema neželjene promjene koju ne možemo ukloniti, a pri tome postižemo i najbolji estetski rezultat bez imalo rizika.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr