Hijaluronski fileri i sve što trebate znati prije njihove primjen

Usluge

Hijaluronski fileri i sve što trebate znati prije njihove primjene

Hijaluronski fileri i sve što trebate znati prije njihove primjene

Prije 30-ak godina na tržištu su se pojavili fileri i tada su bili neviđena revolucija za korekcije bora te usana. Bili su rađeni od životinjskog kolagena, te su kratko trajali, uz brojne komplikacije. Potom su došli fileri od silikona koji su bili trajni kao i njihove komplikacije koje su bile gotovo katastrofalne.

Razvojem tehnologije počinje se proizvoditi hijaluronska kiselina (H. K.) koja je sastavni građevni dio kože. Po svom sastavu to je složeni spoj šećera i bjelančevina koji koži daje punoću te elastičnost. Ujedno potiče razvoj novog kolagena, te zadržava vodu. 

Starenjem se u koži gubi hijaluronska kiselina te koža postaje suha, smežurana i neelastična. Daljnjim razvojem tehnologije hijaluronska kiselina postaje sve kvalitetnija i trajnija gotovo bez posljedica koje su većinom rezultat nestručnog apliciranja.  

Danas su fileri jedan od najpopularnijih estetskih tretmana za korekciju: podočnjaka, obraza, bora, usana i oblikovanja lica

Sve se više koriste za korekcije nosa, a rezultati budu nekad podjednaki operaciji.  

Nažalost sve je više primjene zlouporabe filera jer se koriste lažni i nekvalitetni fileri, a zapravo najveći problem je nestručno apliciranje od strane osoba koje nisu kvalificirane. 

Primjerice, filere samo što ne dobijete na kiosku jer se gotovo svugdje nude. Jednokratni tečajevi od par sati bez primjene filera nisu dovoljni da bi osoba naučila i mogla raditi tretmane filerima.

To vrijedi za liječnike, a da ne govorim za druge nestručne osobe. 

Glavni razlog je nepoznavanje građe lica, te gdje se smije a gdje ne smije ubrizgati. Koristim filere 15 godina i mogu reći da i nakon mnogobrojnih edukacija svake godine, te ubrizganih preko 20 000 filera najmanje, stalno nešto novo naučim i otkrijem. 

Ako se krivo ubrizga filer, što nažalost dio liječnika radi, možete oslijepiti ili imati veliku rupu na čelu kod ubrizgavanja u bore između obrva. Između obrva se nalaze arterije koje ako pogodite mogu se dogoditi navedene komplikacije, ako odmah ne ubrizgate posebno sredstvo da se razgradi filer. 

To je najveća greška, jer bore između obrva nastaju kao posljedica pojačane aktivnosti mišića, a ne zbog gubitka volumena kojeg fileri nadoknađuju. 

Jedino Botox djeluje na mišiće, stoga primjena filera za bore između obrva nema smisla. Ako to rade pojedini liječnici, što tek rade nestručne osobe onda? 

Postoje brojni takvi primjeri nestručne i opasne primjene filera. Ako liječnik koji radi tretmane nema kod sebe hijaluronidazu tj. enzim koji razgrađuje filer u slučaju ako se krivo ubrizga, tada on ugrožava zdravlje klijenta jer može imati gubitak vida te veliki ožiljak. Samo pravovremeno ubrizgavanje hijaluronidaze kao rukom odnese sve komplikacije. 

Svi idu na tečajeve za davanje filera, a ja se pitam koliko liječnika ide na tečaje liječenja komplikacija i davanja hijaluronidaze? To su izrazito bitne stvari o kojima morate voditi računa oko odabira liječnika kojem ćete ukazati povjerenje.

Podijela filera prema namjeni 

Želio bih naglasiti podjelu filera prema namjeni. Za hidraciju tj. povećanje vlažnosti kože daju se fileri s najmanjom koncetracijom hijaluronske kiseline, a efekt traje par mjeseci. 

Kod korekcije bora, usana i podočnjaka daju se fileri sa znatno većom koncentracijom i veličinom čestica hijaluronske kiseline koji traju 6 do 9 mjeseci. 

Oblikovanje lica, kontura i obraza radi se sa filerima koji imaju najveću koncetraciju i veličinu čestica, te traju 16 do 20 mjeseci. Prije tretmana treba odabrati odgovarajući filer za ono što radimo. U protivnom imamo loš i kratkotrajan rezultat.

Nisu svi ljudi kandidati za filere jer im se izgled znatno naruši tim tretmanom 

Da ne govorim o tipičnoj grešci gdje se korigiraju nazolabijalne bore bez korekcije obraza, jer gubitkom masnog tkiva obraza nastaju te bore. 

Ako samo malo filera ubrizgate u obraze te bore su odmah manje. Još su veće greške kod korekcije podočnjaka, a da ne govorim o usnama. 

Stoga nije ni čudno da nažalost imamo brojne razočarane klijente koji su platili, a nisu dobili što su tražili, ali bar mogu biti sretni ako nisu imali komplikacije. 

Kako vratiti povjerenje tako razočaranom klijentu? Još je gora primjena lažnih ili jeftinih filera. Stoga, ne nasjedajte na primamljive ponude, jer za te novce za koje se nude ne možete kupiti kvalitetan filer ni po nabavnoj cijeni. Imate samo jedno lice! Ne igrajte se s time. 

Bitno je da liječnik prije tretmana otvori kutiju pred vama i izvadi filer koji mora odgovarati deklaraciji, jer nažalost neodgovorni pojedinci u kutije stavljaju druge filere. Nadam se da sam sa ovim informacijama pomogao oko tretmana, te na koje stvari morate pripaziti. U ovom blogu namjerno nisam želio govoriti o trajnijim filerima, jer bih tu temu ostavio za drugi put.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr