Kako pocrniti i uspješno se zaštiti od sunca?

Usluge

Kako pocrniti i uspješno se zaštiti od sunca?

Kad je u pitanju prognoza vremena i zanima Vas kakvo će biti vrijeme, nema pogodnije osobe od mene koja će to predvidjeti. Naravno da nemam kristalnu kuglu. No, staro je pravilo da onaj dan kad operem auto bude najjači pljusak, što je razlog tome da mi je auto uvijek prljav. Velik broj mojih prijatelja se ravna po meni kada idu na izlete, roštilje ili slično. Samo me nazovu i pitaju kad imam namjeru prati auto ili jednostavno preklinju da odgodim pranje auta za nekoliko dana, dok se ne vrate s izleta. Sad sam prodao auto i tako zeznuo prijatelje. Isto tako, kad god putujem u Split bude najgore moguće vrijeme, s kišom, naravno. Tako su me neki prijatelji prozvali kišnim čovjekom. Zašto sve ovo pišem? Zato što sam objavio novost da se treba paziti sunca tijekom nadolazećih praznika. Nije prošao ni dan kako sam to napisao, a već se najavljuje loša vremenska prognoza za praznike. Stoga se svima ispričavam ako sam im pokvario planove. Bez obzira što je oblačno i kišovito, ne smijemo zaboraviti da su sunčeve zrake i dalje prisutne, doduše 20-30% slabije, ali dovoljno jake da izgorimo.

Svaki dan nailazim na uznemiravajuće članke o sve većem porastu kožnih tumora, pogotovo melanoma, jednog od najopasnijih tumora kože. Sada se melanom sve češće javlja i tijekom puberteta, što je prije bilo nezamislivo. Naišao sam na članak da muškarci danas 30 puta više obolijevaju od raka kože nego prije 10 godina. Svi primjećujemo da je sunce svake godine sve jače, da li zbog ozonskih rupa ili nečeg drugog, to ne znamo. Ono što me pogotovo uznemirilo je porast članaka koji govore o štetnosti sredstava za zaštitu od sunca. Kad sam to prvi put pročitao prije 7 godina, zvučalo mi je glupo, ali danas mislim drukčije. Osnovni problem je što se, kad mažete veliku površinu tijela, kemikalije upijaju u Vaše tijelo. Drugi problem je što se neke tvari u zaštitnom sredstvu mogu pod utjecajem sunca aktivirati i izazvati niz neželjenih reakcija, npr. spojevi na bazi vitamina A koji na suncu mogu štetno djelovati.

Najnoviji članak ukazuje da se izbjegavaju zaštitna sredstva na bazi vitamina A. Stoga su najsigurnija sredstva koja imaju zaštitne faktore na bazi minerala, inače predviđena za osobe s osjetljivom kožom. Razlog tome je što posjeduju sastojke koji se pod utjecajem sunca ne mijenjaju. Takva sredstva nisu popularna jer se teže razmazuju i ostavljaju bijeli trag na koži.

DA NE BI BILO NESPORAZUMA: SADAŠNJI STAV MEDICINE JE DA OD SREDSTAVA ZA ZAŠTITU OD SUNCA IMAMO VIŠE KORISTI NEGO ŠTETE TE DA SE I DALJE KORISTE!!!

Ono na što želim ukazati je potreba da se zaštitna sredstva ne razmazuju po velikim površinama tijela, nego samo po mjestima izloženim suncu, poput lica i ruku. Napominjem da odjeća ima neprocjenjivu ulogu u zaštiti od sunca. Sulud je potez namazati se zaštitnim faktorom i pržiti se na suncu, jer uopće niste zaštićeni te dobijete lažni osjećaj sigurnosti koji često rezultira opekotinama. Ono što savjetujem je da se klonite nepotrebnog izlaganja suncu, pogotovo kada je najjače, od 9 do 17h. Najbolje se štititi izbjegavanjem sunca, kapom i odjećom. Nemojte se zavaravati da vas hlad i suncobran štite! Ove mjere opreza zaštite odjećom savjetujem do 17h, a nakon toga se skinite i pokažite svu raskoš Vašeg tijela. Bebe uopće ne bih mazao zaštitnim sredstvima niti ih izlagao suncu. Za njih bih savjetovao da se štite odjećom i kapom te budu u hladu. Razlog tome je što bebe imaju tanku kožu i kemikalije lako prodiru u njihov organizam. Vrlo brzo će se formirati nova temeljita spoznaja o zaštiti od sunca, jer puno toga sada radimo krivo. Bez sustavne zaštite od sunca ne možemo govoriti o pravoj zaštiti. Sustavna zaštita mora suzbijati štetne efekte koje izaziva sunčevo zračenje u našem tijelu, kao što su to slabljenje obrambenog sustava, razvoj kapilara, itd. Takva zaštitna sredstva su za sada pretežno antioksidansi, Polypodium leucotomos kao najbolje sredstvo te niz drugih tvari.

Hvala Bogu što to mnogi već shvaćaju te sva bolja zaštitna sredstva imaju antioksidanse i tvari koje čuvaju DNA stanice. Glavni problem ostaje zaštita obrambenog sustava kojeg zaštitne kreme ne štite. Najnovija spoznaja ukazuje na to da postoji niz spojeva koji mogu čuvati obrambeni sustav. Stoga budućnost zaštite od sunca čine sredstva koja čuvaju obrambeni sustav te posjeduju antioksidanse i tvari za zaštitu i oporavak DNA stanice. Na našem tržištu najbolja zaštita od sunca je tableta sun pill tvrtke Heliocare, koja sadrži Polypodium leucotomos koji dokazano štiti obrambeni sustav. Ako ne uzimamo tu tabletu, nemamo potpunu zaštita od sunca. Druge mogućnosti su zaštita vitaminom C, astaksantinom, luteinom i drugim antioksidansima.

Ukratko o zaštiti od sunca:

 • tražite zaštitne kreme što višeg UVA i UVB faktora te da oba faktora budu podjednako visoka; pocrnjet ćete i s faktorom 100, zapamtite!
 • štitite se odjećom i kapom te se sunčajte iza 17h, ne morate pocrnjeti u 2 dana jer ćete izgorjeti; isti efekt možete postići za 7 dana, nemojte izgorjeti ko Česi
 • ni po koju cijenu se ne pržite po cijeli dan da bi na brzinu izgorjeli, jer povećavate rizik od opekotina, što znatno povećava rizik od razvoja melanoma
 • postupno se izlažite Suncu
 • nemojte spavati na Suncu od 9 do 17h
 • pazite se kod vjetra, oblaka i hlada jer tad najlakše izgorite
 • kad je sunce najjače, okupajte se i sklonite u hlad
 • pijte kuhani zeleni čaj i uzimajte gore navedene antioksidanse
 • mažite manje površine tijela, ruke i lice, nosite majice i obavezno kape
 • mažite se svaka 2 h te nanesite veće količine zaštitnog sredstva
 • ako ne možete prirodno pocrnjeti, koristite sredstva za samotamnjenje, ali pazite, jer neka sredstva ne štite od sunca; posebno preporučam sprej za samotamnjenje od Bioderme, koji ima SPF 40 i dodatno potiče razvoj pigmentacije (ako to ne upali, uvijek se možete baciti na asfalt)
 • izbjegavajte zaštitna sredstva u obliku ulja jer često izazivaju promjene po tijelu poput akni
 • koristite stikove za zaštitu obraza, nosa i šaka, pogotovo ako ste na brodu
 • za žene je najvažnije da do 17h nose majice zatvorenog dekoltea, jer on najviše strada od sunca; nakon 17h se slobodno raskomotite
 • nemojte zaboraviti da je svega nekoliko kvadratnih cm kože potrebno izložiti suncu da biste dobili dovoljno vitamina D; izlažite se svaki dan oko 30 minuta suncu iza 17h, jer time jačate obrambeni sustav, što pokazuju najnovije studije

 
Možete nakon svega navedenog reći da pretjerujem ili da sam lud. Zapamtite, ako me poslušate, Vaša koža će vam biti jako zahvalna. Ukoliko i dalje nastavite raditi po svom, za 5-10 godina će Vam biti jako žao zbog prijevremenog starenja kože. Nadam se da ćete me poslušati, jer ćete na taj način, kao i redovitim godišnjim kontrolama madeža, spriječiti, tj. na vrijeme otkriti rak kože. Mnogi moji prijatelji su me zezali jer se klonim sunca, sve dok jednom od njih nedavno nisam otkrio rak kože promjera oko 2 cm.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr