Koje su najčešće greške prilikom izlaganja suncu i kako se ispravno zaštititi?

Usluge

Koje su najčešće greške prilikom izlaganja suncu i kako se ispravno zaštititi?

Greške kod izlaganja suncu i kako se zaštititi

Nakon duge zime, svi jedva čekamo uskočiti u manje odjeće i uživati na suncu. Sunce, radi poticanja stvaranja vitamina D, ima dobar učinak na organizam i zdravlje, no ipak pretjerano izlaganje suncu itekako može naškoditi našem zdravlju

Ljetni mjeseci podrazumijevaju i veće izlaganje suncu, što opet podrazumijeva i veću potrebu za opreznošću. Iako svake godine nanovo slušamo i čitamo niz upozorenja raznih stručnjaka o tome kako se trebamo štiti i postupati u vrućim ljetnim danima, donosimo savjete kako zaštiti kožu od sunca, umjereno uživati na suncu, te prevenirati pa i spriječiti ono najgore – oboljenje od melanoma.

Izlaganje kože suncu

Većina žena i muškaraca žudi za preplanulim tenom. Istina, svi bolje izgledamo preplanuli, no vrlo je važno napomenuti kako se prema koži, kao najvećem organu, moramo odnositi odgovorno. Naime, koža sve pamti, svaku sunčevu zraku, i nerijetko nam to kad tad i naplati. Koje su najčešće greške koje činimo svjesno ili nesvjesno, pročitajte u nastavku teksta.

PRETJERANO IZLAGANJE KOŽE SUNCU

Iako manje odjeće podrazumijeva lakše podnošenje topline, odjeća nas itekako može zaštiti od sunca. Lice i vrat, a osobito dekolte, dijelovi su tijela koji su uglavnom najizloženiji suncu, a istodobno i najosjetljiviji. Svaka žena pati za mladenačkim i putenim dekolteom, i baš zato na njega treba posebno obratiti pozornost i štiti ga odjećom. Uslijed djelovanja sunca na razvoj pigmenta, nerijetko se na licu pojavljuju smeđe mrlje ili pigmentacija kože. Lice stoga treba zaštiti sunčanim naočalama i šeširima, uz obavezno nanošenje tonirane kreme sa zaštitnim faktorom.

SAVJET PLUS:

Koristite lakše teksture krema kako vam ne bi začepile pore i uslijed izlaganja toplini izazvale akne. Izlažite se suncu postupno, iza 17h kada manje šteti. 

SOLARIJ

Često je praksa da se prije odlaska na more koža malo tonira u solariju kako ne bi izgorjeli na suncu. Solarij donekle može pomoći osobama koje su tamnopute te brže i lakše potamne na suncu. No, nerijetko se izlaganje solariju otme kontroli te je koža izložena oštećenju. Solarij se svakako ne savjetuje iznimno svijetloj puti, jer može znatno oštetiti kožu.

SAVJET PLUS:

Postupno izlaganje suncu, počevši u kasno popodnevnim satima, prvi je korak ka zdravom tamnjenju kože, a ujedno i najsigurniji.

KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM, DOVOLJNO JE DOBRA ZAŠTITA

Ovo je pogrešno. Prekomjerno mazanje kreme itekako mogu naškoditi koži, te nisu dovoljna zaštita od sunca. Naime, kreme za zaštitu od sunca uglavnom su teže teksture i sadrže ulja, čime krema začepljuje pore, koža ne diše i sklona je aknama. Nadalje, zaštitni faktori ne štite u cijelosti od sunca. Nije ispravan stav kako se možemo namazati kremom s visokim zaštitnim faktorom i onda se „pržiti“ na suncu.

Štoviše, savjetuje se mazati najosjetljivije dijelove tijela tj. one koji su najizloženiji suncu: dekolte, vrat, lice, usne, nos i šake. Ne preporučuje se mazati cijelo tijelo jer konstantno mazanje i upijanje kreme može biti štetno za organizam.

SAVJET PLUS:

Nošenje odjeće sa zaštitom od UV zraka uvelike pomaže zaštiti kože. Mala djeca bi na plaži uvijek trebala biti obučena u ovu odjeću, uz maksimalno izbjegavanje mazanja djeteta kremama. Za zaštitu od sunca preporučuju se i posebne tablete na bazi vitamina C2 ili astaksantina.

krema sa zaštitnim faktorom

Nakon izlaganja suncu potrebno je dobro očistiti kremu s kože lica mlijekom ili gelom  i ne koristiti zaštitna sredstva na bazi ulja jer začepljuju kožu i izazivaju akne. SPF mora biti najmanje 30, preporučuje se uzimati antioksidanse i koristiti visoku zaštitu od UVA i UVB zraka.

KOJI JE ŠTETNI UTJECAJ SUNCA I KAKO DJELUJE NA KOŽU

Sunce izaziva pojačano razgrađivanje vezivnog tkiva čime stanjuje kožu. Potiče razvoj novih kapilara, te su iz tog razloga regije koje su izložene suncu uvijek crvene. Pravi primjer je ženski dekolte. Sunce potiče pigmentaciju i izaziva neujednačen ten. Smeđe mrlje postaju velik estetski problem mnogim ženama jer upravo u ljeti dostižu vrhunac.

Kvaliteta kože se znatno narušava, koža je suha tanka te naborana i osjetljiva. Nakon određenog vremena, osobito u starijoj životnoj dobi, lako dolazi do modrica na najmanji dodir kože. Sunce ujedno slabi imunosni sustav jer potiče otpuštanje tvari. Zato se ljeti često pojavljuje herpes. Pretjerano izlaganje suncu potiče razvoj raka kože.

Sunca se ne moramo bojati, u suncu i ljetu trebamo uživati. No, ne smijemo zaboraviti i odgovorno se ponašati prema svojoj koži. Umjereno izlaganje suncu uz potrebnu zaštitu, samo će doprinijeti bezbrižnom odmoru i užitku.

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr