Liposukcija i vječna dvojba - da ili ne? - Poliklinika Poliderma

Usluge

Liposukcija i vječna dvojba – da ili ne?

Za mnoge je liposukcija konačno rješenje kako bi dobili željenu figuru ili uklonili celulit. Mnogima je to idealni tretman jer im se bez ikakve muke ili odricanja uklone masne naslage i celulit, i to jednim tretmanom. To sve lijepo zvuči, no je li zbilja to tako divno? Kod liposukcije gotovo nitko ne govori o lošim stranama zahvata. Liposukcija uz korekciju grudi i Botox spadaju u najtraženije estetskokorektivne zahvate. Početno je bila praćena mnogim komplikacijama, pa i smrtnim slučajevima. Smrtni slučajevi bi nastali uslijed začepljenja krvnih žila s oslobođenim mastima, što bi izazvalo tzv. plućnu emboliju. U tim je slučajevima fosfatidil kolin, tvar koja se koristi kod Lipostabil metode, lijek izbora jer otopi mast u krvnim žilama. Opća anestezija je drugi problem. Zahvaljujući razvoju tehnologije i znanosti smrtni slučajevi su danas gotovo izuzetna iznimka. Isto tako, opća anestezija nije uvijek nužna jer je danas trend primjena lokalne anestezije, što je znatno smanjilo broj eventualnih komplikacija. Stoga je liposukcija u rukama stručnjaka danas iznimno siguran zahvat. Nažalost, kako svi zahvati imaju dobre strane, tako imaju i one loše.

Koje su danas najčešće loše strane liposukcije?

1. Kako su se prije koristile šire kanile, često bi ostajali ožiljci na mjestu tretmana. Danas je trend primjena što užih kanila, tj. cijevi kojima se isisava mast, te ožiljaka gotovo da i nema.
2. Može zaostajati dugotrajno naticanje nogu ili ruku, što je tipično kod primjene širih kanila koje oštećuju kapilare. Ovisno kako se radi sam zahvat, grubo ili nježno, ovisi koliko će biti naticanje uz promjer kanile.
3. Moguća su oštećenja vezivnog tkiva na mjestu tretmana uslijed primjene široke kanile i grubog izvođenja zahvata.

Navedene komplikacije pod prve 3 točke uglavnom ovise o operateru i širini kanile, a danas se sve rjeđe viđaju. Ono o čemu će se i dalje morati voditi računa, bez obzira na operatera uz način izvođenja zahvata te širine kanile je:

4. Modrice i pigmentacije koje mogu trajati mjesecima.
5. Infekcije iznimno rijetke.
6. Nepravilnost kože u vidu udubljenja kože uslijed nepravilnosti usisavanja masnog tkiva.

Nakon zahvata morate uvijek računati na određeno razdoblje naticanja i modrica koje prolaze prosječno za 3 do 6 tjedana, te da je potrebno nošenje steznika 3 do 4 tjedna na mjestu tretmana.

Što poduzeti kako bi liposukcija imala što bolje rezultate i manji oporavak?

Savjetuje se nekoliko tjedana prije liposukcije ići na tretmane koji jačaju cirkulaciju, drenažu te po mogućnosti uništavaju masne stanice. Isto tako, nastaviti s njima nekoliko tjedana nakon tretmana. Na taj način znatno skraćujete oporavak, sprječavate naticanje te znatno smanjujete komplikacije uz bolji rezultat. Ono što je najvažnije, smanjujete količinu masnog tkiva kojeg uklanjate. Savjetuju se tretmani radiovalova i karboksiterapije koji imaju najsnažnije navedene efekte. Nakon toga dolazi u obzir Akvaforeza i Dermodynamic metoda. Postoje još drugi tretmani i metode kao Endermologija (LPG ), Velasmooth…

Što ako nakon zahvata dobijem nepravilnosti?

Ništa lakše, jer se taj problem učinkovito riješi radiovalovima, Lipostabilom i karboksiterapijom. Radiovalovi, osim što riješe nepravilnosti, učinkovito zategnu kožu te uklone nepravilnosti.

Rješava li liposukcija problem viška kože?

Liposukcija nije predviđena za zatezanje kože, iako postoje pojedine vrste liposukcije kao što su ultrazvučna ili potpomognuta laserom koje zatežu kožu. Klasična liposukcija ne rješava problem viška kože kao niti zatezanja kože. Stoga se savjetuju radiovalovi kao nadopuna prije i poslije tretmana kako bi se riješio višak kože uz zatezanje. Sama liposukcija ne utječe na kvalitetu i izgled kože. Kod uklanjanja većih količina masnog tkiva često zaostaje višak kože.

Gdje se preporuča liposukcija?

Predviđena je prvenstveno za uklanjanje masnog tkiva i celulita. To je metoda izbora kod masnog tkiva u predjelu podbratka, muških grudi, trbuha, leđa, nadlaktica i struka. Kod celulita se koristi, ali djeluje samo na posljedice celulita, a ne na uzrok njegova razvoja. Inače, koristi se kod celulita od područja bedara do gležnjeva.

Je li liposukcija tretman izbora za celulit?

Ne možemo reći da je tretman izbora jer djeluje na posljedice celulita, a ne na njegov uzrok. Kod celulita postoje uznapredovale degenerativne promjene metabolizma i vezivnog tkiva uz poremećaj cirkulacije s drenažom te nakupljanje toksina. Možemo reći da je to najlakši i najbrži, ali ne i najbolji put da se on ukloni. Liposukcija se preporuča posebno kod manjih tvrdokornih mjesta celulita koji je otporan na prijašnje tretmane. Ako bi išli najboljim načinom ukloniti celulit, onda bi prvo uradili tretmane za celulit, a zatim preostale tvrdokorne nakupine celulita uklonili liposukcijom. Kako se većini žena žuri, prvi i jedini korak je liposukcija, što svakako nije najbolja opcija uslijed gore navedenih promjena kod celulita. Usporedite to kao da ste bili u gipsu 3 mjeseca, i čim skinete gips odmah idete trčati maraton, ne vodeći računa o organizmu. Kod liposukcije gornjeg dijela trupa sve ovo navedeno nije uvijek nužno, ali svakako se savjetuje priprema pred tretman. Napominjem da postoje drugačija mišljenja u vezi primjene liposukcije i celulita kod raznih specijalizacija. Te razlike su najveće između kirurga, koji uglavnom primjenjuju agresivnije metode, i dermatologa, koji neće uvijek preporučiti agresivnu metodu. Bitno je da postoji mogućnost izbora i da svatko izabere sebi najprihvatljiviju opciju. Zapamtite, ono što je najbrže nije uvijek i najbolje.

Je li liposukcija predviđena za mršavljenje?

Nije predviđena za mršavljenje nego za oblikovanje tijela uz smanjivanje obujma. Svakako se savjetuje promjena stila života, uz preporučenu promjenu prehrane i tjelesnu aktivnost.

Daje li liposukcija trajne rezultate?

Možemo reći da daje trajne rezultate, ali ako ne promijenite stil i način života, uz prehranu te bez tjelesne aktivnosti, može doći do pojačanog nakupljanja masti u drugim dijelovima tijela. Na mjestu tretmana ne bi trebalo doći do vraćanja masnog tkiva ovisno o mjestu tretmana, indikaciji i količini uklonjenog masnog tkiva.

Mogu li se druge metode po rezultatu usporediti s liposukcijom?

Mogu, pogotovo radiovalovi. Primjerice, radiovalovi mogu smanjiti obujam trbuha 10 do 13 cm. Jedini nedostatak radiovalova je što se konačni rezultati vide mjesecima nakon tretmana. Radiovalovi imaju brojne prednosti u odnosu na liposukciju jer zatežu kožu i time oblikuju tijelo, uz jaki efekt pomlađivanja kože. Ono što je kod njih najbolje, je da se na mjestu tretmana, osim smanjivanja celulita i masnih nakupina, ujedno smanjuju i strije. Ultrazvuk je metoda koja obećava, kao i Lipostabil. Ukoliko vam se ne žuri s rezultatom, onda liposukcija ne mora biti potrebna.

Koji su najnoviji trendovi liposukcije?

1. Savjetuje se uklanjanje manjih količina masnog tkiva te celulita, oko 500-1000 mL, umjesto većih količina. Ukoliko se uklone veće količine, to može biti opasno uz dugotrajni oporavak. Po potrebi se liposukcija ponovi ako su u pitanju manje količine, jer time je znatno skraćen oporavak kao moguć razvoj komplikacija.
2. Savjetuje se mjesto tretmana prije i nakon tretmana tretirati nekom od gore navedenih metoda, što poboljšava rezultat, skraćuje oporavak i smanjuje razvoj komplikacija.
3. Lokalna anestezija se sve češće koristi umjesto opće anestezije, pogotovo tzv. tumescenta anestezija.
4. Trenutno najsigurniji i najbolji oblici liposukcije su tzv. ultrazvučna te laserom potpomognuta liposukcija, koje su potpuno promijenile liposukciju u smisli sigurnosti, manjeg oporavka, boljeg rezultata, minimalnih komplikacija te efekta zatezanja kože.

Isplati li se liposukcija?

Da, isplati se, ali ne po svaku cijenu. Savjetuje se svakako pridržavanje gore danih savjeta. Prije tretmana potrebno je odgovoriti na sljedeća pitanja:

1. želite li ukloniti celulit ili masne naslage što prije ili postupno?
2. koju količinu masnog tkiva ili celulita želite ukloniti?
3. želite li istovremeno i efekt zatezanja kože, te ćete po tome odabrati vrstu liposukcije?

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr