Najnovije smjernice u liječenju akni i rosaceje

Usluge

Najnovije smjernice u liječenju akni i rosaceje

Bez obzira koliko o različitim bolestima se radi ne samo po uzroku nastanka, tijeku, prognozi, znakovima bolesti i trajanju čini se da imaju gotovo istovjetni način liječenja.

Obje bolesti su kronične, sklone pogoršanju, zahvaćaju pore ( otvor lojnih žlijezda na koži ) i kanal lojne žlijezde. Kod akni lojne žlijezde imaju gotovo presudnu ulogu u razvoju bolesti dok kod rosaceje uloga lojne žlijezde nije tako važna. Prvi korak u razvoju akni je začepljenje pore gdje loj ne može izlaziti vani na površinu kože te se dodatno pojačano stvara loj. Zadržani loj s začepljenjem pore čini miteser pri čemu upala i bakterije u kanalu izazivaju prodor sadržaja u kožu pri čemu nastaje upalna promjena akna. Kod rosaceje nema mitesera ali bitnu ulogu u razvoju ima zadržani loj gdje se u povećanom broju množi tvz. parazit Demodex koji izaziva pogoršanje rosaceje kada se razmnoži iznad određene granice. Kod rosaceje glavnu ulogu igraju krvne žile koje se na toplinu, stres i hladnoću prošire pri čemu nastaje crvenilo lica, početno prolazno a kasnije stalno uz razvoj kapilara. Kasnije nastaju upalne promjene slične aknama. Pojačana aktivnost bjelančevine katehidilin kod rosaceje je bitna jer se raspada na sastojke koje izazivaju upalu. Glavni cilj liječenja akni je održavati pore otvorene, suzbiti upalu, ubiti bakterije i uništiti lojnu žlijezdu.

Kod rosaceje glavni cilj je uništiti kapilare koje izazivaju crvenilo i kasnije prodorom krvi kroz njih u tkivo nastaju upalne promjene. Radi se ujedno na lijekovima koji bi smanjili aktivnost katehidilina koji služe za suzbijanje kožnih infekcija. Najnoviji članci ukazuju da se kod obje bolesti radi o poremećaju sastava loja pri čemu je kod akni snižena linoleinska kiselina zbog čega se stvara začepljenje pore. Stoga najnovija strategija liječenja akni se bazira na normalizaciji loja kod akni nadoknadom linoleinske kiseline tabletama i kremama. Kod rosaceje je često pojačan razvoj loja tj. mašćenja kože. Za obje bolesti od presudne važnosti je držati otvorene pore da se spriječi razvoj bakterija kod akni a kod rosaceje parazit Demodexa jer njihovi razgradni produkti loja potiču upalu jer se hrane lojem. Potrebno je smanjiti pojačanu proizvodnju loja tako da se smanji veličina lojnih žlijezda. Za to su frakcijski laseri najbolji potom vaskularni laseri. Kod rosaceje vaskularni laseri i IPL imaju presudnu ulogu jer uništavaju problematične kapilare koji potiču razvoj crvenila i upalne promjene. Za obje bolesti je bitno čišćenje pora pogotovo s vakumom i mikroabrazijom s kisikom koja najtemeljitije prazni pore te uklanje bakterije tj. parazita Demodexa. Mehaničko čišćenje je nedostatno jer ne može temeljito očistiti začepljene pore. Lokalni vitamini pogotovo C imaju jaku protupalno djeluje te savjetujem Synchrovit C. Eterična ulja također pomažu kod akni. Kreme na bazi vitamina A (adapalen) osim što održava otvorene pore snažno protupalno djeluje. Preparati na bazi sumpora efikasno uništavaju bakterije i Demodex.

Antioksidansi, tvari koje suzbijaju upalu su od velike pomoći jer mogu često zamjeniti antibiotike. Kod akni je bitno izbaciti svježe mlijeko i slatko a kod rosaceje ništa vruće jesti tj piti. Izuzetno je bitna njega kože da krema za njegu ne bude masna a puder da bude tekući. Od presudne važnosti je pravilno čistiti lice od svakodnevne nečistoće lica tipa make upa i drugih nečistoća jer se pore čepe a kreme ne mogu prodirati. Na prvom mjestu savjetujem micelarne otopine koje najtemeljitije čiste lice. Za kraj bi predstavio proizvod koji mi je najveće otkriće: Really, really clean. Radi se o proizvodu firme Aminogenesis koja je prva u svijetu počela s proizvodnjom kozmetike na bazi aminokiselina sastavnih građevnih dijelova bjelančevina. Njihov gel po meni najtemeljitije čisti lice od svih nečistoća pogotovo make upa što je ključno za obje bolesti. Gel normalizira poremećaje sastava loja i najdublje nečistoće vadi van iz pora. Uz to ima izuzetno jaki protupalni efekt. Što je bitno pri tome njeguje i smiruje kožu uz vraćanje vlažnosti.

Najbolje od svega da jako pomlađuje kožu pri čemu uklanja oštećenja kože izazvana suncem. Koža odmah nakon pranja bude kao svila pri čemu se njen izgled i kvaliteta jako poprave. Ukolike imate mrlje na licu gel ih smanjuje. Imate pravo da se vam se sve ovo čini kao bajka ali zbilja sve što sam naveo je istinito jer sam uvjerio osobno u blagodati ovog gela. Stoga je ovaj gel postao jedan od mojih glavnih oružja u borbi protiv akni i rosaceja. Za kraj bi spomenio tzv. fotodinamsku terapiju gdje se koža namaže s određenom tvari koja se obasjavanjem svjetla aktivira uz snažni efekt pomlađivanja kože, uništavanja lojnih žlijezda i protupalni efekt. Metoda je dosta bolna i neugodna ali čini mi se da sam našao način da bude bezbolna. Ujedno moram spomenuti posebnu tehnologiju gdje se vakumom odiže kože uz najtemeljitije čišćenje pora a optičkom energijom se ubijaju bakterije i Demodex. Zadnje dvije metode bi mogle biti budućnost liječenja obje bolesti. Ima još novih tehnologija i krema ali o tome ću rađe drugi put pričati. Ukratko od kako sam počeo primjenjivati navedeni način liječenja rezultati su znatno bolji kod obje bolesti.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr