Najnovije spoznaje i tehnologije za uklanjanje ožiljaka

Usluge

Najnovije spoznaje i tehnologije za uklanjanje ožiljaka

Ožiljak na koži često znači i ožiljak na duši pojedinim osobama, jer prolaze kroz svakodnevne patnje zbog ožiljaka koje nose.

Osim povlačenja u sebe, pate često i profesionalno a da ne govorimo o svakodnevnim mukama. Kako bi im uspješno pomogli moramo individualno pristupiti uklanjanju ožiljaka. Danas imamo takve neslućene mogućnosti uklanjanja ožiljaka da zbilja jako rijetko postoje ožiljci gdje se ne može pomoći bez obzira kako bili stari ožiljci. Najteže je vratiti izgubljeno povjerenje zbog prijašnjih neuspješnih tretmana. Stoga je najvažnije steći povjerenje u liječnika koji mora detaljno objasniti sve pojedinosti tretmana do mogućih rezultata, komplikacija i pokazati slike prijašnjih tretmana uz čuvanje indentiteta. Prvi korak je detaljan pregled ožiljka te je potrebno prvo utvrditi:

– Vrstu ožiljka

– Jeli pigmentacija izgubljena ili pojačana

– Da li je potrebno ukloniti krvne žile

– Radi li se o gubitku volumena ili ožiljku

– Detaljno fotografirati stanje ožiljka

Nakon toga slijedi odabir tretmana pri čemu je potrebno znati da nema za sad 100% uklanjanja ožiljka, ali je moguće ukloniti ožiljak nekad skoro u cijelosti. Jedna vrsta tretmana ne djeluje na sve detalje ožiljka te je nekad potrebno kombinirati više raznih tretmana. Krenimo s mogućim opcijama:

 1. Peeling: postoje razni oblici peelinga koji mogu samo ukloniti pigmentaciju i smanjiti ožiljke ispod razine kože. Rezultati mogu biti odlični ali često praćeni teškim komplikacijama i dugotrajnim oporavkom.
 2. Abrazija: cilj je skidanje ožiljaka iznad i ispod razine kože. Zbog oštećenja kože moguće su brojne komplikacije uz velik broj tretmana.
 3. LPL i AFT tretmani: koriste optičku energiju a služe samo za uklanjanje pojačane pigmentacije i krvnih žila.
 4. Erbium i CO2 laseri: s mehaničkom energijom smanjuje ožiljke iznad i ispod razine kože. Potreban je oprez jer se ožiljci mogu pogoršati i stvoriti keloid; najtežu vrstu ožiljka za ukloniti ako se tretiraju rizične zone.
 5. Punjači: na bazi hijaluronske kiseline ili sličnog služe samo za korekciju volumena a ne ožiljka.
 6. Pulse dye, nedomium yag, aleksandrit i diodni laseri: uklanjanju samo krvne žile i pigmentaciju. Služe samo kod manjih ožiljaka, keloida i hipertrofičnih ožiljaka.
 7. Frakcijski laseri: su najveći napredak do sad za uklanjanje ožiljaka, jer djeluju na većinu aspekata ožiljaka. Najveća prednost im je što: daju najbolje rezultate uz minimalni oporavak i što imaju najmanji postotak komplikacija. Služe za sve vrste ožiljaka. Djeluju po principu da rade sitna mikroskopska oštećenja ispoda kože koja se izbacuju i nadomještavaju s novim tkivom. Pri tome nema krvi, rane niti kraste. Neablativni frakcijski laseri ne oštećuju površinu kože a ovisno o valnoj duljini se dijele na 1320 nm, 1440 nm, 1550 nm i 2940 nm. Služe najbolje kod ožiljaka nakon traume, ožiljke ispod razine kože, keloida, jače pigmentacije, hipertrofičnih ožiljaka i manjih ožiljaka od akni. Od svih njih laser valne duljine 1320 nm čini se da daje najbolje rezultate te je najnoviji laser za uklanjenje ožiljaka. Za sada daje jako obećavajuće rezultate kod keloida i hipertrofičnih ožiljaka. Ablativni frakcijski laseri oštećuju površinu kožu a dijele se na Erbium, 2790 nm i 10600 nm. Služe za bilo koju vrstu jače izraženih ožiljaka bilo iznad ili ispod razine kože. Laser 10600 nm jako dobro djeluje na keloide. Definitivno frakcijski laseri su danas skoro najbolja opcija za uklanjanje ožiljaka!
 8. 1450 nm laser: služi za uklanjanje keloida, hipetrofičnih ožiljaka i slabije izraženih ožiljaka ispod površine kože.
 9. Q switch laseri: se koriste prvenstveno za uklanjanje tetovaže ali i za pigmentirane ožiljke.
 10. Dermaroleri: su valjci koji imaju na sebi igle te se prelazi po ožiljcima. Koriste se kod ožiljaka ispod i u razini kože.
 11. Subincizija: se koristi kod ožiljaka ispod razine kože gdje se s iglom presjecaju vezivni tračci koji povlače kožu ispod površine kože.
 12. Operacija: nekad je dovoljna opcija a nekad lakše prvo operativno ukloniti ožiljaka a potom ga drugim tretmana dodatno korigirati.
 13. Punch biopsija: s cilindriom koji ima nazubljene rubove se uklanjaju sitni duboki ožiljci ispod razine kože.
 14. Injekcije: kortikosteroidi, citostatici, beta blokeri i slična sredstva se ubrizgavaju kod keloida. Novost je primjena tzv. faktora rasta koji smanjuju ožiljce.
 15. Radio valovi: koriste elektromagnetsku energiju za manje ožiljke ispod površine kože.
 16. Frakcijski radio valovi: djeluju po principu kao frakcijski laseri ali koriste elektromagnetsku energiju. Jako obećavajuća tehnologija! Koriste se razni nastavci koji se naslone na kože i oštećuju kožu na površini, ispod površine kože ili sve dvoje zajedno. Od nastavaka imamo valjke, fiksne nastavke i iglice kojima prodiremo kroz kožu. Izuzetno su dobri kod ožiljaka u razini i ispod razine kože te kod dubokih ožiljaka ispod razine kože. Predstavljaju veliku konkurenciju zbog uspješnosti frakcijskim laserima.
 17. Karboterapija: je ubacivanje plina co2 ispod kože što jako pomaže kod ožiljaka ispod razine kože.
 18. Masno tkivo: možemo skoro reći najbolje što danas imamo za korekciju deformiteta koža s gubitkom volumena. Rezultati su na granici znanstvene fantastike.
 19. Matične stanice: kako se čini iznad njih je samo sv. Petar koji ne može dati bolje rezultate od njih. Služe za korekciju ožiljaka svih oblika osim keloida i hipertrofičnih ožiljaka. Nedostatak je što samo kit košta 2000 eura a da ne govorimo o konačnoj cijeni tretmana.
 20. PRP: primjena vlastite krvi isto koristi matične stanice i predstavlja sam vrh moderne medicine.
 21. Kreme: nažalost od njih ne možemo puno očekivati no postoje velike novosti. Mineral zeolit s lukom daje jako dobre rezultate no još nije dostupan tržištu. Kako u prevenciji tako i smanjivanju keloida i hipertrofičnih ožiljaka krema na bazi bjelančevina koja je još u eksperimentalnoj fazi daje veliku nadu.
 22. Uvb narrow band, Excimer laser, frakcijski laseri pogotovo neablativni, krema adapalen i kapi protiv povišenog očnog tlaka su najveća nada kod povratka pigmentacije. Čini se da matične stanice i presađivanje pigmentacije su najbolja opcija za tu svrhu.
 23. Implatanti: pretežno na bazi silikona služe za korekciju volumena no masno tkivo je neusporedivo bolja opcija.
 24. Q switch frakcijski neodimium yag laser: najveća inovacija u zadnje vrijeme koja se koristi za blaže i manje ožiljke.

Što se tiče smanjivanja ožiljaka nakon operacije primjena led tehnologije, zeolit minerala i faktora raste može dodatno smanjiti ožiljak. Ožiljak se može odmah tretirati nakon vađenja konca što je velika zabluda da treba čekati izvjesno vrijeme. Kad sagledamo sve mogućnosti koje se nude tada je jasno kako nema neriješivog ožiljka što je odlična vijest. Ukoliko želite pogledati neke primere rezultata tretmana tada vidite – prebacivanje na fotogaleriju ožiljci akne, varičele, ostali ožiljci i keloidi.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr