Opasnosti primjene lasera - Poliklinika Poliderma

Usluge

Opasnosti primjene lasera

Laser je danas postao nezamjenjivo sredstvo u liječenju brojnih bolesti te za mnoge estetsko-korektivne zahvate. Sve je dobro dok ne dođe do komplikacija koje su, nažalost, neizbježne.

Sve češćom primjenom lasera povećava se broj neželjenih komplikacija koje mogu biti bezazlene ili opasne. U budućnosti možemo samo očekivati porast komplikacija, a glavni razlozi su primjena lasera od strane nestručnih osoba koje nemaju dovoljno iskustva u primjeni lasera. Osim toga, primjena jeftinih i zastarjelih uređaja pridonosi porastu komplikacija. Premalo se pažnje posvećuju zaštiti klijenta jer, ako se ne koriste odgovarajuće zaštitne naočale, može doći do trajnog oštećenja ili gubitka vida. Potrebno je posjedovati uređaje koji tijekom tretmana usisavaju u zraku nastale čestice, jer se inače možemo zaraziti virusnim bolestima, posebice HPV virusom. Sigurnosti tretmana znatno doprinose posebni uređaji za hlađenje kože hladnim zrakom kojima se izbjegava nastanak opekotina ili ožiljaka. Postojeća sredstva za hlađenje kože koja su ugrađena u lasere nisu dovoljna. Nakon tretmana savjetuje se tretirano mjesto hladiti ledom te, ovisno o vrsti tretmana, ostati 15 do 60 minuta pod nadzorom liječnika.

Laser je danas lako dostupan svima, ali stjecanje iskustva za njegovu primjenu je dugotrajan proces. Mogu reći da se, unatoč korištenju lasera kroz 8 godina i za sada oko 15.000 uspješno obavljenih laserskih tretmana, uvijek iznenadim reakcijama pojedinih pacijenta. Iskustva i opreza nikad dosta. Ono što je bilo odlično za 1000 pacijenata, nažalost kod tisuću i prvog pacijenta izazove neželjene reakcije. Nekad je potrebno prvo napraviti test probu manje zone zbog provjere reakcije, a tek nakon toga napraviti tretman.

Uzimanje osnovnih podataka o pacijentu i njegovoj obitelji je temeljni i prvi korak prije bilo kojeg zahvata. Potrebno je isključiti trudnoću, autoimune bolesti, uzimanje pojedinih lijekova, sklonost razvoju ožiljaka, itd.

Da bi se sigurno rukovalo laserom, potrebne su najmanje 2-3 godine rada s laserom ili barem 2000 obavljenih laserskih tretmana pod nadzorom dovoljno stručne osobe. Veliki problem je nedostatna edukacija za primjenu lasera jer se laser kupi, odradi tečaj od nekoliko sati i odmah počne primjenjivati na ljudima. Osim iskustva, za sigurno obavljenje laserskih zahvata, parametri koji određuju snagu laserske zrake, duljinu trajanja laserskog impulsa i brzinu rada su izuzetno važni. Nažalost, većina tvorničkih parametara nije zadovoljavajuća jer se obično radi o preslabim parametrima pa je umjesto npr. 5 tretmana potrebno napraviti 10 tretmana.

Tvornički parametri su slabiji zbog ograđivanja od komplikacija, a pacijenti zbog toga, nažalost, plaćaju veći broj tretmana. Tek stjecanjem dovoljnog iskustva možemo odrediti parametre koji su sigurni i djelotvorni.

Upravo je određivanje parametara kod primjene lasera najteže i najvažnije. Većinom se dovoljno ne govori o mogućim komplikacijama, niti se pacijent detaljno upoznaje s detaljima tretmana. Pacijent bi trebao prije tretmana obaviti detaljni razgovor s liječnikom te prije zahvata još jednom pročitati sve detalje o zahvatu i mogućim komplikacijama. Tek kad je pacijentu sve jasno, potrebno je tražiti pismenu suglasnost prije zahvata.

Nažalost, svatko se prije ili kasnije suoči s nekom komplikacijom. Bitno je sve poduzeti da do komplikacija ne dođe, no nema osobe koja radi s laserima, a da nije imala komplikaciju. Nažalost, i ja sam imao komplikacija koje su, srećom, bile bezazlene, osim dva slučaja kada su nastali manji ožiljci jer se pacijenti nisu pridržavali uputa.

Svaka koža je individualna i tako reagira. S obzirom na tip kože potrebno je individualno odrediti vrstu lasera i parametre. Tako se pojedine vrste lasera uopće ne smiju primjenjivati na pojedinim tipovima kože. Najteže i najzahtjevnije je raditi tretman kod osoba s tamnijom kožom, gdje je potreban najveći oprez. Moguće su i nepredvidive reakcije, kada unatoč tvorničkim parametrima na koži nastaju opekotine ili ožiljci. Unatoč velikom iskustvu, nije moguće predvidjeti i spriječiti komplikacije ili nepredvidive reakcije. Moramo znati da je statistika neumoljiva. Svi vozimo automobile ili se vozimo zrakoplovima unatoč brojnim nesrećama. Stalna edukacija liječnika je dugotrajan proces te je o tome potrebno stalno voditi računa. Tijekom primjene lasera je uvijek potrebno pri ruci imati odgovorajuće lijekove za pružanje prve pomoći. Ako do komplikacija dođe, liječenju je potrebno pristupiti odmah te znati kako postupati s komplikacijama i kako ih izliječiti.

Primjena LED tehnologije znatno smanjuje i ublažava komplikacije. Za pacijenta je potrebno biti prisutan 24 sata i ne bježati od odgovornosti. Najgori scenarij je napraviti tretman i uzeti novac, a kada dođe do komplikacija pacijenta poslati drugom liječniku ili biti nedostupan.

Dio komplikacija nastaje jer se pacijenti ne pridržavaju uputa. Od komplikacija su najčešći ožiljci, opekotine, gubitak pigmentacije, razvoj pigmentacije, naticanje tretiranog dijela i aktivacija herpes infekcije. U svima nama je herpes virus doživotno prisutan, a aktivira se povremeno, padom imuniteta, neovisno o stresu. Kod zahvata uklanjanja bora, ožiljaka i pigmentacija uvijek je potrebno preventivno dati zaštitu od infekcije herpesom. Kod takvih zahvata, za dobar ishod tretmana od ključne je važnosti odgovarajuća njega kože nakon tretmana. Isto tako, nakon pojedinih tretmana potrebno je propisati odgovarajuću zaštitu od sunca. Pri tome je jako bitno propisati odgovarajući oblik zaštitnog sredstva, jer premasno sredstvo začepljuje pore i pogoršava ten.

Lasere je potrebno redovito servisirati i uvijek nakon upotrebe temeljito očistiti. Ukoliko laser nema oznaku tehničke ispravnosti od Ministarstva zdravstva, ne smije se koristiti. U rukama dovoljno stručne i iskusne osobe laser je iznimno sigurno sredstvo, ali u rukama nedovoljno stručne i neiskusne osobe može biti jako opasan.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr