Prijenos masti (Fat Grafting, Liposhifting, Lipotransfer)

Usluge

Prijenos masti (Fat Grafting, Liposhifting, Lipotransfer)

Povijest korištenja masnog tkiva

Pokušaji korištenja vlastitog masnog tkiva u razne svrhe su poznati skoro 100 godina u medicini.

Zanimljivo da je u to doba bio prvi pokušaj liposukcije koji je nazalost fatalno zavrsio tako sto je poznata plesačica u Parizu ostala bez noge. Prvi pokušaji korištenja vlastite masti su većinom završavali brojnim komplikacijama te se metoda napustila. U medicini brojne današnje ideje su nastale puno ranije samo se nisu mogle primijeniti jer nije bilo današnjih spoznaja i tehnologije. Tipično tako pojedine ideje ili metode u ciklusima od 20-30 godina ponovo se pojave. Tako se desilo i s masnim tkivom koji trenutno doživljava najveći bum u svijetu. Možemo reći da primjena masnog tkiva u brojne svrhe je vrhunac današnjeg znanja i tehnologije pogotovo ako se koristi u kombinaciji s matičnim stanicama. Medicina kakvu danas poznajemo više neće biti ista za par godina. Brojni zahvati i lijekovi neće biti potrebni zahvaljujući masnom tkivu i matičnim stanicama. Budućnost medicine je počela jer više ništa neće biti isto kao prije.

Općenito o masti i matičnim stanicama

Do nedavno nismo baš puno znali o masti osim da služi kao izvor energije i da čuva temperaturu. No to je bila najveća zabluda jer mast ima toliko uloga u tijelu da ih je teško sve nabrojati a još mnoge uloge ni ne znamo. U zadnje vrijeme o masti se više ne govori kao tkivu već kao organu zbog svoje važne uloge u funkcioniranju organizma. Mast luči brojne hormone i tvari koje upravljaju metabolizmom te upravlja s životno važnim funkcijama. Nevjerojatno je spoznaja o funkcioniranju masti i zastrašujuća činjenica da brojni tretmani koji tobože tope mast zapravo ne djeluju. Sad kad smo pobliže upoznali funkcioniranje masti možemo i moramo primijeniti pristup uklanjanju masti čime ćemo postići bolje rezultate.

Smatralo se da je koštana srž glavni izvor matičnih stanica no ispalo je da ih ima najviše u masnom tkivu. Matične stanice su posebna vrsta stanica koja ima glavnu ulogu u oporavku tkiva kod ozljeda. Nakon ozljede ili upale one se aktiviraju i nadomještavaju nastalu štetu. Matične stanice imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju vrstu stanice ovisno o mjestu gdje se stave. Tako možemo dobiti novu kost, krvnu žilu, živac, kolagen, … Radi se o neslućenim mogućnostima koje pruža masno tkivo i matične stanice ne samo za estetiku nego liječenje i oporavak tkiva.

Primjena masti

Možemo reći da se mast počela intezivnije koristiti zadnjih 20-ak godina u razne svrhe. Najviše se koristila za pomlađivanje i korekcije lica tipa povećanje usnica ili obraza, … Nakon operativnog odstranjenja dojki zbog raka pokušavalo se dojku obnoviti s masnim tkivom. Razni kožni defekti i ožiljci su se isto s masti korigirali. Zadnjih par godina znatno se povećavao broj indikacija primjene masti. Ideja je da se mast ukloni s neželjenog mjesta i stavi na poželjno mjesto ili tamo gdje je potrebno. Mast se koristi prvenstveno za nadoknadu volumena, oporavak i obnovu tkiva. Dokazano je da mast luči brojne spojeve koji potiču regeneraciju tkiva. Većim dijelom za to su zaslužne matične stanice unutar masnog tkiva.Nije jasno na koji način mast popravlja izgled i kvalitetu kože te smanjuje ožiljke.

Kakvi su rezultati bili u početku?

Možemo reći da su rezultati bili sve samo ne sjajni. Najveći problem je bio u kratkom trajanju rezultata. Potom su bile brojne komplikacije najčešće stvaranja kalcifikata u obliku tvrdih ugrušaka pod kožom. Ciste su šupljine ispunjene s tekućinom kao posljedica razgradnje masti. Ako mislite da je to sve onda se grdno varate. Oporavak nakon prijenosa masti na licu je bio dugotrajan zbog naticanja i modrica. Infekcije se dodatno stvar komplicirale. Sve skupa nije bio baš tretman za preporučiti. Nažalost većina ljudi koja je isprobala prijenos mast nije baš bila oduševljena zbog komplikacija, oporavka, cijene zahvata, kratkog i lošeg rezultata.

Zašto su rezultati bili loši?

Ima jako puno razloga za to. U prvom redu tadašnje neznanje, neodgovarajuća priprema i ubrizgavanje masti. Glavni razlog je bilo oštećenje masnih stanica koje nisu bile dovoljno pročišćene od krvi, tekućine anestezije i slobodnih masnih kiselina. Masna stanica ako je oštećena brzo odumire i rezultat je slab te kratkotrajan. Krv i nečistoća privlači obrambene stanice koje upalom razaraju masne stanice pri čemu se rezultat gubi, nastaju kalcifikacije i druge komplikacije. Možemo reći da do najvećeg preokreta u prijenosu masti dolazi tek zadnjih par godina kada se stvari drastično mijenjaju na bolje.

Kako je stanje danas s prijenosom masti?

Možemo reći nikad bolje i možemo očekivati samo bolje rezultate. Sve navedene komplikacije su izrazito rijetke ako se pravilno izvodi tretman gdje je najvažnija priprema i obrada masti da se ne oštete masne stanice. Jedan od problema je što postoji puno suprotnih mišljenja i preporuka u vezi prijenosa masti što liječnike zbunjuje a da ne govorimo o potencijalnim klijentima. Danas je to kuharica s brojnim receptima gdje svaki autor ima svoj recept. Unatoč tome prijenos masti je iznimno sigurna i pouzdana procedura koja daje nevjerojatne rezultate. Bez obzira na različite i brojne preporuke samo je jedna istina. Mast se može sama prjenositi ili u kombinaciji s matičnim stanicama.

Kako izgleda procedura?

S mjesta gdje želimo ukloniti mast ubrizgamo lokalni anestetik i s iglama izvadimo mast. Tretman je bezbolan i nije neugodan. Mast se potom pomoći injekcija vadi i dalje obrađuje kako bi se mogla pomoću kanila ( posebne igle s tupim vrhom ) ubrizgati na mjesto gdje želimo. Mast se uzima s trbuha, bokova, bedara, bokova i prepona. Nakon ubrizgavanja masti stavi se mali flaster i možete ići kući. U zadnje vrijeme se vode polemike kako izvući brže mast pomoću raznih uređaja za liposukciju. Ovo je područja s dosta proturječnosti. Čini se da liposukcija s vodom i ultrazvukom je najpogodnija metoda da se najbrže izvadi mast bez oštećenja masnih stanica. Vađenje masti s injekcijom je i dalje najsigurnija metoda. Injekcija se mora napuniti malo s fiziološkom otopinom i ne smije se do kraja napuniti s masti. Neki doktori vade mast s klasičnom liposukcijom gdje je povećan rizik oštećenja masnih stanica. Izvađena mast ne smije u sebi imati tragove krvi i mora biti žutonarančaste boje.

Ključ uspjeha je da se pri vađenju i ubrizgavanju masti koriste dovoljno velike kanile da se zbog tlaka ne oštete masne stanice. Idealno je mast vaditi većom injekcijom a ubrizgavati s najmanjom injekcijom. Ono je što je velika greška je da mast ne smije biti u dodiru s zrakom zbog infekcije niti se centrigurati tj razdvajati na mast i nečistoću jer se time masne stanice oštećuju uz dodatno povećanje rizika od infekcije. Mnogi liječnici se ne slažu s ovim ali u Americi se po najnovijoj preporuci više ne koristi centrifuga. Jedna od opcija je da se izvađena mast drži u stalku i sama razdvoji od nečistoće uz ispiranje s fiziološkom otopinom. Najbolja opcija je primjena zatvorenih sistema gdje mast nije u dodiru s zrakom te postoje posebni sistemi koji razdvajaju mast od nečistoća što daje najbolje rezultate. Ovo će uskoro postati glavni i jedini način pripreme masti. Pojedini sistemi uz mast dodatno razdvajaju matične stanice koje znatno poboljšavaju i produljuju rezultat. Najbolja opcija je mast ubrizgati s matičnim stanicama i s faktorima rasta iz krvi ( PRP METODA ). Na mjestu ubrizgavanja se uradi mali otvor koji zarasta bez ožiljka i s kanilom mast polako ubrizgava u slojevima i u maloj količini ubrizga tipa kap po kap. Ovo je bitno da mast preživi i jer se samo tako stvori cirkulacija što omogućava prihvaćanje mast i trajnost rezultata. Ono što je teško shvatiti je da su rezultati s vremenom sve bolji jer treba oko 6 mjeseci da se cirkulacija do kraja stvori na mjestu ubrizgavanja. Nakon procedure uradi se dezinfekcija, stavi flaster i možete kući ići.Ono što je potrebno znati da se nakon procedure 10-20% ubrizgane masti smanji što znači da ako ste stavili 200 ml ostalo vam je 180 ml. Cilj je ubrizgati rađe manje masti te kasnije lako po potrebi nadodati. Ako se ubrizga previše masti tada je teško ukloniti višak masti. Zato se izvađena mast zamrzne i po potrebi naknadno ubrizga. Ovo je najbolji i jedini ispravni način prijenosa masti. Ne treba napomenuti da se zahvati rade pod lokalnom anestezijom!

Koliko traje rezultat?

Rezultat traje godinama, možemo reći 5-10 godina ako se primjeni pravilno tehnika Čini se da rezultati mogu biti doživotni ako se mast primjeni skupa s matičnim stanicama. Osim tehnike primjene metoda, pripreme masti iskustvo liječnika igra veliku ulogu. Nekad može biti potrebno malo nadodati mast koja se spremila ili ponovi procedura. Zamrzavanje vlastite masti je budućnost.

Primjena prijenosa masti:

– pomlađivanje lica, smanjivanje pora, uklanjanje pigmentacija, poboljšavanje izgleda i kvalitete kože

– face lifting

– smanjivanje lažnih podočnjaka, podočnjaka, kesica i pigmentacija ispod očiju

– naglašavanje obraza i čeljusti

– podizanje obrva

– povećavanje i oblikovanje grudi

– povećanje i oblikovanje stražnjice

– korekcija udubljenja kože kao posljedica komplikacije liposukcije

– smanjivanje ožiljaka

– pomlađivanje šaka

Prijenos mast nema ulogu smanjivanja bora nego vraćanje volumena koji se gubi s godinama. Bore se indirektno smanje a čini se i direktno zbog utjecaja matičnih stanica po najnovijim spoznajama. Ovo je metoda pomlađivanja lica koja daje najbolje rezultate te ne postoji druga vrsta tretmana ili operacije koja se može mjeriti s rezultatima prijenosa masti. Trenutno u svijetu najbolji tretman za oblikovanje lica je face lifting s prijenosom masti i matičnim stanicama. Kod povećavanja grudi postiže se prirodni izgled. Bit prijenosa masti je postizanje prirodnog izgleda a ne umjetnog.

Primjena matičnih stanica

Možemo reći da su to neka vrsta spavaćih stanica da se u pogodnom trenutku aktiviraju i obnove nastala oštećenja. U tom slučaju se koriste za regeneraciju. Druga mogućnost je da s masnim tkivom ubrizgavaju skupa za poboljšanje rezultata. Budućnost medicine je regeneracija tj obnova s matičnim stanicama. To znači da se masna stanica ovisno gdje se stavi pretvori u bilo koju vrstu stanice.

– sportske ozljede pogotovo ligamenata i meniskusa

– stvaranje novih krvnih žila u srcu

– liječenje degenerativnih bolesti mozga npr. Parkinsonova bolest

– degenerativne promjene na očima

– stvaranje nove kosti kod prijeloma

– primjena u stomatologiji

– obnova živca

– postoje još brojne druge indikacije…..

Da li će masti zamjeniti sadašnje punjače?

Po svemu se čini da će se to desiti vrlo brzo. Mast daje puno bolje i trajnije rezultate. Glavni adut je povoljnija cijena masti. Tako za oblikovanje lica treba često 4 ml i više što košta preko 10000 kn. Mast je puno jeftinija i imamo puno veći volumen za iste pare. Neki autori savjetuju mast ako osoba treba preko 2 ml punjača da se primjeni prijenos masti. Tu je glavna uloga da uradi selekciju pacijenata za vrstu procedure.

Brojne proturječnosti

I dalje će ostati brojna neriješena pitanja u vezi obrade i primjene masti. Kako vrijeme ide imamo će odgovore na sva neriješena pitanja i nedoumice. Možemo reći da je u svijetu najveći boom vezan za prijenos masti i skoro ni jedna grana estetskokorektivne medicine ne bilježi takav razvoj. Mnogi doktori se neće slagati međusobno oko pojedinih detalja ali većina se slaže oko toga da mast daje fenomenalne rezultate.

Face lifting s matičnim stanicama i korekcije lica

Najbolji tretman pomlađivanja lica je face lifting s masnim tkivom i matičnim stanicama. Smatra se da se s ovom metodom najviše dobiva. Po želji može se cijelo lice tretirati ili pojedini dijelovi. Uglavnom dovoljan je 1 uboda sa svake strane lica te se cijelo lice može korigirati. Definitivno ovo je najbolje što može medicina ponuditi.

Povećanje grudi s masnim tkivom

Svaki doktor koji drži do sebe i prati stručnu literaturu zna da je dokazano po ko zna koliko puta i usvojen stav da masno tkivo i matične stanice ne izazivaju rak dojke. Kao prvo ako se dese kalcifikacije tada se mogu lako prepoznati od pravog raka dojke. Kao drugo u pitanju je vlastito masno tkivo koje stavilo na drugo mjesto u tijelo. Matične stanice isto tako ne izazivaju rak dojke jer dojke ionako sadrže masne tkivo u kojima su matične stanice. Prijenos masti za povećanje grudi se ne preporuča ženama koje obiteljski imaju rak dojki iz općih razloga iako nema za sada nijednog zabilježenog slučaja da je ova procedura izazvala rak dojke. Preporuka je prije tretmana uraditi mamogram ili MRI da se isključi eventualno rak dojke koji je postojao prije procedure. Procedura je jednostavna. Ispod dojke se uradi mali otvor od 2 mm kroz koji se unosi mast u slojevima i dojka oblikuje tj povećava do željene granice. Nakon toga se stavi flaster i idete kući. Nema rezova, sve je prirodno a rezultati trajni. Danas se silikonski umeci vade nakon 10 godina. Sve je više pristaša žena koje povećavaju grudi s ovom metodom iako je znatno skuplja od silikonskih umetaka. Grudi se mogu povećati za 2 broja ako žena ima dovoljno masti ali većina žena koja odabire ovu metodu je važnije oblikovanje grudi da prirodno izgledaju dok im povećanje nije toliko bitno. Njima je dovoljno vraćanje grudi u prvobitno stanje prije poroda ili eventualno da se za 1 broj povećavaju.

Komplikacije i oporavak nakon tretmana

Dio komplikacija može nastati tijekom uzimanja masti a dio prilikom ubrizgavanja masti. Kod uzimanja masti kod loše tehnike mogu nastati nepravilnosti površine kože uslijed nejednakomjernog uzimanja masti. S pravilnom tehnikom procedure rizik razvoja komplikacija je minimalan. Moguća je neravnomjerna apsorpcija masti što se naknadno korigira. Najveći problem je ako se ubrizga previše masti te se savjetuje rađe manje masti ubrizgati. Nakon oporavka morate računati s modricama i naticanjem koje individualno traju no prosječno to bude 4-7 dana. Razlog više da se manje masti ubrizga je što se masne stanice ponašaju u skladu s mjesta s kojeg su uzete. To znači da ako se udebljate grudi se mogu naknadno još povećati ili da dobijete punoću lica koja se gubi mršavljenjem.

Cijene tretmana

Teško je govoriti o cijeni tretmana jer ovisi o o volumenu masti i brojnim drugim faktorima. Nekakav prosjek za korekcije lica je od 800-1000 eura na dalje. Ako se koriste kitovi s matičnim stanicama koji koštaju 2000 eura tada se cijene penju do10000 eura na dalje kad se nadoda liposukcija i ubrizgavanje. Srećom pojavili su se novi sistemi koji mogu dosta sniziti cijenu zahvata.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr