Kako se riješiti strija – Saznajte sve o strijama | Poliderma

Usluge

Saznajte sve o strijama – kako ih spriječiti i ukloniti

strije i kako ih se riješiti

Ako želite saznati sve o strijama – što su, kako nastaju strije, kako spriječiti njihov razvoj te kako se riješiti strija, u današnjem blogu ćete dobiti mnogo informacija koje će vam pomoći da bolje razumijete problem strija.

Što su strije?

Strije su vrlo čest estetski poremećaj nastao kao posljedica oštećenja vezivnog tkiva uslijed prebrzog rasta, pri čemu se koža ne uspijeva tako brzo rastegnuti. Pri tome dolazi do pucanja, tj oštećenja vezivnog tkiva koje stvara strije. 

Bitnija je brzina rastezanja kože nego koliko se povećala tjelesna težina. Možemo reći da su strije zapravo posebna vrsta ožiljka. Nedavno je zapaženo da strije mogu nastati i neovisno o rastezanju kože kao posljedica povišenja estrogena npr pubertet ili kontracepcija. 

Dokazano je da estrogen aktivira enzime koji pojačano razgrađuju vezivno tkivo te čine strije. Često strije nastaju bez vidljivog razloga no najčešće je uzrok bio povišenje nivoa estrogena kod žena. Vrlo su česte strije kod uzimanja raznih sredstava za razvoj mišićne mase, tipično kod body buildera.

Kada nastaju strije? 

Strije najčešće nastaju kod brzog rasta u pubertetu, trudnoći, debljanju, primjeni određenih lijekova tj krema i kod bolesti nadbubrežne žlijezde. Obično se jave u pubertetu no mogu nastati u bilo kojoj životnoj dobi. Rijetko nekad nastaju zbog nepoznatih razloga.

Kakve vrste strija postoje? 

Postoje crvene strije kao posljedica upale. To su svježe strije. S vremenom kako se upala povuče tako se smanji crvenilo te nastane gubitak boje.

Da li starost strija utječe na rezultat tretmana strija? 

Nikad nije kasno započeti tretman no ako je moguće savjetuje se što ranije crvene strije tretirati da se maksimalno spriječi gubitak pigmenta kože. Tretmani za strije nisu predviđeni za povratak boje kože no mogu često potaknuti razvoj novog pigmenta. Strije stare 30 i više godine se mogu uspješno ukloniti.

Da li se mogu strije 100% ukloniti? 

Strije se ne mogu 100% ukloniti, ali se mogu znatno ukloniti skoro u cijelosti da se ne vide. Uopće nije upitno da li se strije mogu smanjiti.

Kako spriječiti strije? 

Nažalost malo je efikasnih sredstava koji mogu spriječiti razvoj strija. Moguće je za sada samo ublažiti razvoj strija. Kod brzog rasta primjerice pubertet ili na trbuhu u trudnoći za sad najefikasnije djeluju kreme na bazi bjelančevina. 

Ako se radi o povišenju estrogena možemo malo učiniti da se spriječe strije ako ne koristimo sredstva koja blokiraju estrogen. U praksi se to gotovo nikad ne radi zbog nuspojava. Savjetuje se koristiti vitamin C bar 2 G dnevno piti, 1 TBL cinka i dvije žlice glutamina u prahu piti. 

Postoji još niz drugih sredstava koji mogu pomoći. Nažalost brojne druge kreme protiv strija imaju upitan efekt. Kod debljanja probajte se što sporije debljati ako je moguće. 

Kreme od bjelančevina imaju itekako smisla 2 puta dnevno mazati na problematična mjesta preventivno u pubertetu i u trudnoći. Od najvećeg značaja prevencija ima nakon trudnoće ako strije nastanu na trbuhu. Tada je potrebno  uraditi tretman da se postojeće strije tijekom iduće trudnoće ne povećaju. 

Neki najnoviji članci navode da je najbolja prevencija davanje vlastite krvi na mjestima razvoja strija. Općenito se savjetuje na prvi znak razvoja strija što češće mazati kremama na bazi bjelančevina. Druga opcija su razna ulja jer bitno da je koža nahranjena samo efekt ulja je slabiji. Idealno je odmah započeti tretman s laserom kod razvoja strija iako nikad nije kasno.

Na kojim mjestima nastaju strije? 

Strije nastaju na mjestima najvećeg rastezanja tj. opterećenja kože: ramena, trbuh, slabine, bokovi, bedra i iza koljena. Mogu nastati i na drugim mjestima pored navedenih.

Kako ukloniti strije? 

Potrebno je dovoljno duboko ukloniti oštećeni dio vezivnog tkiva bez površinskog oštećenja kože inače nastaju ožiljci uz gubitak boje kože. Potrebno je zamijeniti oštećeni dio vezivnog tkiva s novim tkivom. 

To je postupak koji traje mjesecima te se rezultat ne vidi odmah nakon tretmana, nego konačni efekt se vidi 6 do 9 mjeseci od tretmana. Do tad je rezultat svakim danom sve bolji. 

Frakcijski radio valovi i frakcijski laser jedini izazivaju mikroskopska oštećenja ispod kože da zamjene oštećeno vezivno tkivo skoro u cijelosti. Ove dvije metode najtemeljitije to rade te su glavni i najuspješniji tretmani za smanjivanje strija

Kako bi rezultat bio bolji mogu se po potrebi kombinirati s vlastitom krvi. Postoje druge metode koje jačaju kolagen npr radio valovi. Laserska lipoliza gdje se iglom ide pod kožu te zagrijava tkivo može se također znatno potaknuti razvoj novog kolagena. 

Ostale metode imaju minimalan efekt te nisu toliko bitne kod uklanjanja strija bilo zbog slabih rezultata bilo zbog komplikacija. Jedan od problema je što su mnog ljudi bili tretirani raznim metodama bez rezultata, a izgubili su vrijeme i novce. 

Puno je lakše strije ukloniti nego vratiti ljudima povjerenje da se može pomoći. Zato sam jedini koji klijentima pokazuje brojne slike mojih rezultata. Pored toga prikazujem video svjedočenje tretmana uklanjanja strija kako bi isključio svaku mogućnost fotomontaže rezultata.

Stoga, prije tretmana potrebno je pitati liječnika da vam pokaže slike svojih rezultata. Vremena su teška te se ne smije zavarati ljude pogotovo zloupotrijebiti njihovo povjerenje.

Koliko je potrebno tretmana za uklanjanje strija? 

Ovisno o izraženosti strija potrebno je prosječno 1 do 3 tretmana. Razmak između tretmana je minimum 2 mjeseca na više. Cilj je da se klijent uvjeri prvo u rezultat te tek onda nastavi dalje. Za što bolji rezultate jedini često kombiniram više uređaja tijekom tretmana. Ujedno na jednom mjestu imam najveći broj uređaja i tehnologija. Posebno se ponosim iskustvom od preko 10 godina u uklanjanju strija.

Kako izgleda tretman za strije? 

Nije potrebna nikakva priprema niti su moguće ikakve teže komplikacije.

Tretman nije bolan, moguća je eventualno manja nelagoda. Nakon tretmana držite led kod nas i idete kući. Prosječno treba oko 45 minuta za pregled, tretman i oporavak. Koža je crvene boje na mjestu tretmana 5 do 10 dana. Potrebno je samo mazati propisanim losionom. Savjetuje se 1 do 2 dana nakon tretmana ne ići u saunu tj. jače znojiti.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr