Što bi svaka žena trebala poduzeti prije trudnoće

Usluge

Što bi svaka žena trebala poduzeti prije trudnoće

Trudnoća je dugočekivani trenutak za žene te predstavlja najvažniji period života.

Za vrijeme trudnoće tijelo proživljava nevjerojatne promjene te predstavlja izuzetno veliko opterećenje za organizam. Celulit je cijena majčinstva jer omogućava ženama da izdrže trudnoću do kraja. Žene zbog toga imaju 30% više masnog tkiva od muškaraca. Nažalost zbog stila života, stresa i bolesti mnoge žene ne mogu zatrudnjeti. To se posebno odnosi na mršave žene koje nemaju dovoljno masnog tkiva. Velik problem predstavlja to što većina žena nije pripremljena za trudnoću zbog zdravstvenih razloga. Prije planiranja trudnoće potrebno je obaviti niz pretraga kod liječnika kako bi se trudnoća sigurno i lakše iznijela do kraja.

U svakodnevnom radu uočavam da većina žena ima problema s kralježnicom. Tijekom trudnoće dolazi do velikog naprezanja kičme. Svakako bi svakoj ženi preporučio jačanje mišića kralježnice. Drugi problem su kukovi jer obično je jedna strana tijela jača do 30% u odnosu na drugu stranu. Žene su podložne oštećenju koljena. Da ne govorimo o spuštenim stopalima. Na sve navedeno trudnoća može izazvati još veća oštećenja. Zato bi svaka žena prije planiranja trudnoće trebala obaviti pregled kod ortopeda kako bi sve navedeno korigirala. Ono što mi nije jasno ili nisam upoznat je da nema tečaja za pripremu prije trudnoće. Smatram da se radi o greški zdravstvenog sustava. Trudnoća nažalost može ostaviti velika oštećenja na tijelu, zato je potrebno na vrijeme intervenirati.

Svakoj ženi bi preporučio jačanje mišića male zdjelice što se postiže vježbom trbušnog plesa ili ciljanim vježbama. Razlozi za jačanje mišića male zdjelice su brojni. Kao prvo žena lakše rodi te podnosi pritisak trbuha, drugo smanjuje se rizik nekontroliranog curenja mokraće nakon menopauze i treće kvaliteta seksualnog života se izuzetno poboljša. Smatram da bi to trebala biti uloga svakog ginekologa da upozori žene. Zbog utjecaja hormona i niza drugih promjena stvaraju se vene te kapilari. Bilo bi poželjeno prije trudnoće ukloniti vene i kapilare da se ne povećaju. Isto tako uraditi anticelulitne tretmane jer se često celulit pogorša. Ukoliko imate strije svakako ih smanjite s frakcijskim laserom jer će se u trudnoći znatno povećati i pogoršati. To se posebno odnosi na žene koje su već rodile i dobile strije te planiraju novu trudnoću. Greška je čekati porod i navedeno korigirati. Nije kasno ali platite puno više novaca te rezultat može biti nešto slabiji. Za prevenciju strija odličan proizvod je od Mustele i Strivectin koji mogu dosta smanjiti razvoj strija i pa čak manje strije ukloniti.

S primjenom navedenih preparata savjetovao bih svakodnevno mazanje na samom početku trudnoće kako bi se koža ojačala. Potrebno je mazati grudi, trbuh, bokove i bedra. Zbog estrogena žena u trudnoći često dobiju pigmentaciju te se potrebno paziti sunca i svakodnevno nositi make up tj zaštitna sredstva. Ukoliko imate problema s uraštanjem dlaka svakako uradite lasersku epilaciju da vam se život ne komplicira dodatno tijekom trudnoće. Pojedine madeže ili izrasline bilo bi poželjno ukloniti. Tijekom trudnoće mnogi madeži se promjene ili nastaju novi madeži te je zato bitan pregled madeža prije trudnoće. Mnoge bolesti se tijekom trudnoće pogoršaju a neke poprave. Akne se najčešće tijekom trudnoće povuku ali nekim ženama se pogoršaju te probajte prije trudnoće zaliječiti akne. Većinu zahvata ili lijekova nije dozvoljeno uzimati tijekom trudnoće. Naišao sam zanimljiv članak koji ukazuje da čest uzrok spontanih pobačaja ili komplikacije je poremećaj rada štitnjače. Pošto nisam ginekolog to prepuštam njima ali svakako pregled štitnjače kod endokrinologa bi bilo poželjno uraditi. Što se tiče pušenja i alkohola smatram da nemam potrebe govoriti o tome. Test intolerancije hrane bi pomogao jer bi doznali koju hranu ne podnosi vaš organizam te tako uklonili brojne zdravstvene probleme izbjegavanjem određenih namirnica. Ujedno to bi pomoglo da se ne debljate. Ukoliko imate višak tjelesne težine veći od 10 kg probajte smršaviti da se ne bi dodatno udebljali. Idealno bi bilo da se tijekom trudnoće udebljate 12-15 kg. Sve više iznad toga ugrožava vaše zdravlje i život djeteta. Svakoj ženi koja je rodila preporučam tretman trbuha radio valovima prije iduće trudnoće da ojača kožu trbuha te zategne jer tako spriječavate pucanje oko pupka i rastezanje kože.

Često sam vidio žena koje su rodile jedno ili dvoje djece a izgledale su fantastično kao da nisu rodile. Kad sam ih vidio nakon sljedeće trudnoće nisam mogao vjerovati kako im se tijelo oštetilo. Krivo mi je posebno jer sam ih upozoravao da strije uklone i ojačaju kožu trbuha ali nisu me poslušale te su po trbuhu strašno popucale i dobile ogromne vene nogu. Danas se sve to može rješiti ali ako se može spriječiti zašto to ne uraditi. Nadam se da sam vam svojim savjetima pomogao i da ćete me poslušati.

AKCIJA U SVIBNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Laserska epilacija nogu i bikini zone = 2.500kn
Laserska epilacija nogu, bikini zone i pazuha = 3.000kn

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr