Što je novo kod ispadanja kose i što tu možemo poduzeti?

Usluge

Što je novo kod ispadanja kose i što tu možemo poduzeti?

Većini ljudi jesen i proljeće donose problem u vidu pojačanog ispadanja kose. Normalno je da čovjek dnevno izgubi 50-100 dlaka, a sve preko toga nije normalno te se treba javiti liječniku. Tijekom proljeća i jeseni dolazi do prirodnog procesa odumiranja, tj. zamjene starih dlaka novima, što se odražava pojačanim ispadanjem kose, što možete vidjeti na jastučnici, pri pranju kose ili na češlju.

Uglavnom, nema potrebe za panikom. Ukoliko se to ispadanje poveća ili potraje tijekom cijele godine, potrebno je javiti se liječniku. Kod muškaraca se uglavnom radi o nasljednom tipu ispadanja kose jer je netko od muških predaka imao slične probleme. Kod žena osim nasljeđa postoje i drugi razlozi koji su najčešći uzrok ispadanja. Uglavnom se radi o depresiji, tj. stresu, bolesti štitnjače, gubitku željeza i vanjskim uzrocima kao što su često bojanje i ‘peglanje’ kose, i slično. Potrebno je znati da kosa pamti kao i koža, te ako ste imali neku bolest, stres, porod ili slično prije 1 godine, tada je trenutni gubitak kose posljedica tog događaja od prije 1 godine. Kod žena je teže utvrditi uzrok ispadanja kose nego kod muškaraca te ću se uglavnom zadržati na uzrocima ispadanja kose kod žena, kao i terapijskim mogućnostima.

Prvi korak je utvrditi je li ispadanje kose u granicama normale ili izvan njih, te poduzeti niz pretraga. Uz štitnjaču potrebno je detaljno ispitati količinu željeza u organizmu, jer ima više pretraga koje ukazuju na razinu željeza. Ukoliko imate jača krvarenja za vrijeme ciklusa, to je čest uzrok problema. Stav je uglavnom da se započne terapija sa željezom, bez obzira što su razine željeza normalne. Postoji niz autoimunih bolesti štitnjače te je potrebna imunološka obrada. Rade se i ostale rutinske krvne pretrage. Hormonalne pretrage nisu prvi korak. Osim hormonalnih pretraga jajnika nekad je potrebno gledati hipofizu i nadbubrežne žlijezde. Ako je netko u obitelji imao iste probleme, npr. Majka ili sestra, tada je vjerojatno da i vi imate hormonalni uzrok ispadanja kose. Nažalost, često hormoni budu uredni, a kosa i dalje ispada jer se radi o nepoznatom uzroku ispadanja kose ili samo preosjetljivosti receptora na normalnu razinu hormona. Receptori su mjesta vezanja hormona i za sada se ne može dokazati njihova pojačana osjetljivost. Postoje pretrage koje se baziranju na čupanju kose, tzv. trihogram, te se kosa promatra pod mikroskopom. Za sada se smatra da je to zastarjela metoda, s čim se neki doktori neće složiti. Postoje razne kamere s povećanjem koje su samo pomoćna metoda pri praćenju rasta kose.

Što je potrebno znati?

Prve rezultate tretmana, tj. terapije, nemojte očekivati 3-6 mjeseci, stoga se morate malo strpiti. Dlake imaju razvojni ciklus rasta, odumiranja i ispadanja na koji ne možemo utjecati. Stoga vas gubitak kose nakon poroda ne mora zabrinjavati. Prije određivanja terapije, tj. tretmana, potrebno je odrediti moguće uzroke ili kombinaciju uzroka te prema tome odrediti terapiju ili tretmane. Kod hormonalnog ispadanja kose koje je često praćeno aknama, masnom kožom, proširenim porama, pojačanom tjelesnom težinom, pojačanpm dlakavošću na ostalim dijelovima tijela, potrebno je smanjiti tjelesnu težinu. Razlog tome je što višak tjelesne težine u tom slučaju povećava razinu muških spolnih hormona koji slabe kosu. Žene nikad ne izgube kosu do kraja kao muškarci, obično se radi o razrijeđenju kose na tjemenu gdje rubovi kose ostaju očuvani. Pazite na kosu da je ne bojate i ‘peglate’ prečesto. Nošenje uskih gumica i šnalica, a potogovo tzv. frizura ‘konjski rep’ snažno slabi kosu. Depresija i izolacija vaši su veliki neprijatelji. Stoga se više društveno uključite ili angažirajte nekim hobijem jer morate imati vremena za sebe. Nemojte sami isprobavati terapiju, već to prepustite liječniku. Uvijek se nađe rješenje, samo se morate malo strpiti! Za što bolje rezultate savjetuje se kombinacija terapije i tretmana.

Što možemo poduzeti?

 1. Medicinske šampone držati 5 minuta uz masažu, kosu ne sušiti fenom, izbjegavati gumice i kopče.
 2. Minoksidil otopina koja jača korijen dlake, oprez pri upotrebi i ne na svoju ruku koristiti (ne smije doći na lice, ruke odmah oprati, moguće iritacije).
 3. Postoje brojni pripravci koji nisu dostupni na našem tržištu, pretežno na bazi vitamina A. Minoksidil i tvari koje poništavaju efekt muških hormona, zbilja su vrlo efikasni i pouzdani.
 4. Lokalni pripravci s estrogenom isključivo na recept liječnika.
 5. Lokalni pripravci koji poništavaju muške hormone.
 6. Mezoterapija gdje se pod kožu ubacuju razne tvari na bazi vitamina, minerala, bjelančevina, koje potiču rast kose.
 7. Razni pripravci na bazi vitamina i minerala.
 8. Kontracepcija ili hormonalna terapija.
 9. Spironolakton, tvar koja snižava povišen tlak, a suzbija efekt muških hormona.
 10. Finasterid, tvar koja blokira efekt muških hormona.

Što je novo?

 1. Karboksiterapija, gdje se ubrizgava plin CO2 koji potiče rast kose.
 2. Ubrizgavanje vlastite krvi.
 3. Laser od laserske četke, tzv. Laser Hair Comb koja se koristi za kućnu upotrebu do lasera koji izgledaju kao haube u frizera. Čini da se laseri izuzetno pomažu.

Bliža budućnost

 1. Matične stanice
 2. Laboratorijski uzgoj vlastitih stanica koje daju dlaku
 3. Masne stanice iz kojih se dobije kosa
 4. Lijekovi koji će jače blokirati muške spolne hormone

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr