Uklanjanje vena i kapilara nogu - Poliklinika Poliderma

Usluge

Uklanjanje vena i kapilara nogu

Nažalost gotovo da nema žene koja se prije ili kasnije ne susretne s najčešćim ženskim problemom: vene ili kapilare nogu.

Često predstavljaju veliki estetski problem zbog čega ne nosite suknju ili vam se neugodno skinuti na plaži. Nekad to bude ozbiljan zdravstveni problem. Vene i kapilare nogu imaju tendenciju pogoršanja s vremenom. Mnoge žene su uglavnom razočarane raznim neuspješnim tretmanima koji ne samo nisu pomogli nego su i odmogli često. Danas to nije više tako zahvaljujući laseru koji je metoda izbora uklanjanja vena i kapilara nogu.

Cjenik tretmana:

Ovisno o broju kapilara i vena mogu se odjednom tretirati cijele noge s gležnjem. Kod većeg broja vena i kapilara savjetuje se odvojeno tretirati pojedine dijelove nogu. Cijena se određuje na temelju broja vena i kapilara tj. veličine vena.

  1. Gležanj i stopalo: 1000 – 2000 kn
  2. Podkoljenice i gležanj sa stopalom: 2000 – 4000 kn
  3. Bedra: 2000 – 4000 kn
  4. Cijele noge s gležnjem: 4000 – 7000 kn
  5. Ciljana problematična mjesta: 500 – 1000 kn

Napomena: Prvi tretman često uklanja većinu kapilara i vena. Kod većih vena i nakupina vena koje su jako površno smještene potrebno je više tretmana iz sigurnosnih razloga da se ne ošteti površina kože. Cijena drugog tretmana ako je potreban je 50% niža od početne cijene prvog tretmana. Treći tretman je 30% niži od početne cijene i radi se obično samo kod većih vena. Razmak između tretmana je 2-3 mjeseca. U cijenu tretmana su uračunati kontrolni pregledi koji se savjetuju svako 30 dana.

Zašto vene i kapilare nastaju?

Kod dijelu ljudi nastaju genetski zbog slabijeg vezivnog tkiva koje gradi stijenke kapilara i vena te pod pritiskom krvi se prošire. Ženski spolni hormoni i dugotrajno stajanje na mjestu djeluju da se krvne žile prošire. Vene imaju zaliske koji spriječavaju povrat krvi nazad u noge. Kod oštećenja venskih zalistaka dolazi da vraćanja krvi nazad i porasta tlaka u žilama. U nogama duboke vene su povezane s površnim venama. Kad tlak poraste iznad kritične razine tada se krv vraća iz dubokih vena u površne vene koje se šire. Površne vene nemaju nikakvu ulogu kao i njihovo uklanjanje.

Da li se mogu vene i kapilare trajno i ucjelosti ukloniti?

Mogu se skoro u cijelosti ukloniti ali ne 100% zbog sklonosti razvoja novih vena ili kapilara te se savjetuju 1x tretman održavanja da se uklone novonastale vene i kapilare svako 1-5 godina. Uništene vene i kapilare se nikad ne vraćaju.

Ima li tretmna uklanjanja vena i kapilara kakav učinak na cirkulaciju?

Nema nikakav efekt niti posljedice.

Koje su metoda za uklanjanje vena i kapilara?

Elektrokauterizacija: spaljivanje strujom se ne savjetuje nikako zbog čestih ožiljaka.

– Sklerozacija: ubrizgavanje kemikalije koja izaziva upalu žila te ih organizam s vremenom uklanja. Do nedavno glavna metoda a danas se sklerozacija savjetuje s pjenom za efikasno uništenje samo za vene promjera 0,5-2 cm. Nedostatak sklerozacije bez pjene je velik broj tretmana, slabiji rezultat, veći broj komplikacija, bolnost tretmana, nemogućnost tretiranja manjih kapilara zbog veličine igle koja je manja od njihova promjera te loš rezultat i posebno česte komplikacije kod gležnja.

– IPL: uređaj koji otpičkom energijom uništava manje kapilare se ne savjetuje jer ne prodire dovoljno duboko i izaziva česte komplikacij.

– Laser: metoda izbora koja optičkom energijom prodire kroz kožu bez njena oštećenja te ciljano uništava samo vene i kapilare. Smatra se da je ovo najbolja metoda za kapilare i vene promjera do 0,5 cm. Koristi se aleksandrit laser 755 nm, diodni laser 810-980 nm i neodimium yag laser 1064 nm. Što laser ima veću valnu duljni dublje prodire i efikasnije uništava žile te je neodimium yag laser najbolji. Laser KTP 532 nm se ne koristi je ne prodire dovoljno duboko kroz kožu. Kod vena većih promjera od 1 cm sav jetuje se diodni ili neodimium yag laser koji ulazi u lumen vene i uništava je.

– Radio valovi: koriste se za vene veće od 1 cm gdje se ulazi u lumen vene i tako uništava.

– Operacija: postoje razne tehnike.

Sklerozacija ili laser?

Ako su u pitanje vene veće od 0,4-0,5 mm savjetuje se sklerozacija s pjenom ili posebni laser tj radio valovi koji ulaze u venu i tako je uklanjanju. Do navedenog promjera žila laser ima prednost u odnosu na sklerozaciju.

Prednosti lasera u odnosu na sklerozaciju:

– znatno bolji rezultati

– broj tretmana je prosječno 2 do 3 puta manji u odnosu na sklerozaciju uz veću novčanu uštedu

– tretman je ugodniji jer kod sklerozacije su potrebni brojni ubodi igle

– laser je jedina efikasna metoda za uklanjanje vena i kapilara gležnja jer na tom mjestu je koža deblja te su ubodi jako bolni, sklerozacija često izaziva rane i ožiljke na gležnju

– oporavak je znatno kraći

– rezultati se vide brže

– broj i postotak komplikacija znatno je manji u odnosu na sklerozaciju

– tretman je znatno sigurniji

– kod sklerozacije su moguće alergije na sredstvo koje se ubrizgava u žile

– sitne kapilare sklerozac ija ne uklanja jer igla ne može zbog veličine ući u manju kapilaru te ih samo laser uklanja

– nakupine kapilara koje izgledaju kao modrice samo laser može ukloniti

Kako laser djeluje?

Laser optičkom energijom djeluje na hemoglobin sastavni dio crvenih krvnih zrnca pri čemu se upija optička energija i oslobađa toplina koja uništava žile. Pri tome površina kože se ne oštećuje jer laser samo djeluje na žile. Bitna je valna duljina lasera jer što je veća valna duljina laser dublje prodire. Neodimium yag laser zbog najveće valne duljine najdublje prodire i daje najbolje rezultate. Zato je jako bitno s kojim laserom se radi tretman jer nisu svi jednako efikasni. Oslobađanjem topline nastaje upala pri čemu se zalijepe stjenke žila. Dio žila nestaje odmah a dio žila postupno uklanjaju obrambene stanice tijekom narednih mjeseci. Brzina uklanjanja žila je individualna a ovisi o sposobnostima obrambenih stanica i veličini žile. Što je veći promjer žile potrebno je dulje vrijeme da se ukloni.

Koliko je tretmana potrebno?

Nije moguće točno predvidjeti broj tretmana ali prosječno je potrebno oko 1-3 tretmana. Većinom se s 1 tretmanom uklanja većina žila. Kod većih vena potrebno je 2-3 tretmana. S drugim ili trećim tretmanom se uklanjaju samo preostali manji broj žila. Razmak između tretmana je prosječno 2-3 mjeseca koliko je potrebno da se uklone žile.

Je li tretman bolan?

U svrhu smanjivanja boli i nelagode tijekom tretmana se koža hladi s hladnim zrakom i koristi led tako da je tretman podnošljiv. Hlađenje s zrakom i ledom gotovo u cijelosti smanjuje nelagodu i bol. Tijekom tretmana moguća je izvjesna nelagoda kod većih vena i na gležnju koja je samo trenutna. U svrhu maksimalnog uklanjanja boli ili nelagode preporuča se podkoljenice i bedra odvojeno tretirati. Tijekom tretmana se rade pauze po potrebi. Nakon tretmana nema više nikakve boli.

Kada se vide rezultati?

Dio žila nestaje odmah a za ostale žile potrebno je izvjesno vrijeme da se uklone iz organizma. Dio žila nakon tretmana bude jače vidljiv što je dobar znak koji upućuje na uništenje žila. Za oko 3-4 tjedna žile počinju nestajati i bljediti što bude bolje s vremenom. Za konačni rezultat potrebno je oko 2-3 mjeseca te se ne savjetuje prije toga tretmane raditi. Tu su bitne obrambene stanice organizma koje uklanjaju žile jer nisu sve jednako djelotvorne. Zbog toga je brzina uklanjanja žila individualna i nepredvidiva te se govori o prosječnom vremenu uklanjanja žila. Sporije uklanjanje žila ne znači lošiji rezultat.

Koje su nuspojave tretmana?

Najčešće nuspojave su prolazne modrice ili pigmentacije koje same prolaze. Ožiljci ili oštećenja kože su iznimno rijetka i gotovo se nikad ne dešavaju. Kod većih vena moguća je manja prolazna osjetljivost nogu nakon tretmana jer se upalom uklanjaju vene.

Je li potreban oporavak nakon tremtana?

Nije potreban oporavak i bolovanje. Savjetuje se 7 dana najmanje mirovati u smislu izbjegavanja duljeg stajanja, hodanja ili fizičke aktivnosti. Saune se nikako ne savjetuju. Savjetuje se kod kuće tretirana mjesta hladiti hladnim oblozima i mazati s Heparin gelom da se smanje modrice.

Što je potrebno napraviti i nabaviti prije tretmana?

Potrebne su elastične hula hop čarape stupanje kompresije 110-140 dena. Kod većih vena se savjetuje uraditi Dopler obradu protočnosti dubokih vena koje ako su oštećene moraju se prvo tretirati kod vaskularnog kirurga. U protivnom tretman nema efekta ili je slabiji rezultat.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr