Vrste hiperpigmentacija i kako nastaju - Poliklinika Poliderma

Usluge

Vrste hiperpigmentacija i kako nastaju

Vrste pigmentacija i kako nastaju

Pigmentacijske mrlje predstavljaju estetski problem velikom broju ljudi. Svi težimo lijepoj koži osobito u ljetnim mjesecima, ali pojava pigmentacijskih mrlja može biti samo jedan od problema s kojima se susrećemo.

Ako smatrate da imate neki od simptoma navedenih u nastavku, što prije dogovorite pregled kod dermatologa.

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je često, uglavnom bezopasno stanje u kojem dolazi do pojave mrlja na koži koje su tamnije u odnosu na ostatak kože. Do ovog tamnjenja dolazi kada višak melanina, smeđeg pigmenta koji proizvodi normalnu boju kože, formira naslage na koži. Hiperpigmentacija se javljaju kod svih ljudi i rasa.

Neki oblici hiperpigmentacije, poput melazme i sunčanih mrlja, češće pogađaju područja kože koja su izložena suncu, uključujući ruke, lice i noge. Druge vrste hiperpigmentacija su posljedica ozljeda ili upale kože, poput posjekotina, opekline ili akni.            

Uzroci nastanka hiperpigmentacija

Najčešći uzrok je višak proizvodnje melanina. Melanin je pigment koji daje boju koži, a proizvode ga stanice imenom melanociti. Nekoliko različitih čimbenika može utjecati na proizvodnju melanina u tijelu.

Hiperpigmentaciju mogu uzrokovati već spomenuta pretjerana izlaganja suncu (opekline), ozljede ili akne. Pojedini lijekovi mogu biti uzrok hiperpigmentacijama, posebno oni kemoterapijski čija je nuspojava upravo hiperpigmentacija. Osim toga, trudnoća zbog promjene razine hormona ima utjecaj na promjenu proizvodnje melanina u koži, isto kao i pojedine bolesti – endokrine bolesti poput Adisonove bolesti.

Vrste hiperpigmentacija

Za uspješno liječenje, ključno je prepoznati vrstu hiperpigmentacije. Različite vrste zahtijevaju različito tretiranje, stoga vam u nastavku donosimo popis koji vam može pomoći u postavljanju dijagnoze.

Melazma

Hiperpigmentacije koje uzrokuje melazma, često su sivo-smeđe mrlje na obrazima, gornjoj usni i središtu čela uzrokovane hormonima. Zato je ovo stanje u trudnoći uobičajeno, a može i biti posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula. Kod većine ljudi, melazma nestaje nakon trudnoće ili prestanka uzimanja pilula. Kod nekih žena može se pojaviti ničim izazvana ili  zbog hormonalnih promjena. Bez obzira na uzrok, izlaganje suncu igra veliku ulogu u razvoju melazme i uvijek je značajno pogoršava.

Mrlje od sunca

Mrlje od sunca obično se pojavljuju u kasnijoj životnoj dobi nakon pretjeranog izlaganja suncu. Još jednom podsjećamo na važnost zaštitnog faktora u njezi kože! Neujednačenost tena uglavnom počinje krajem tridesetih ili ranih četrdesetih godina nakon često izlaganju suncu. Ovaj oblik pigmentacije obično je veći od pjega, i djeluje kao nakupina tamnih mrlja na tenu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

PIH ili postinflamatorna hiperpigmentacija je oblik hiperpigmentacije do koje dolazi nakon neke ozljede kože. Ako ste u prošlosti imali akne, onda ste vjerojatno čuli za postupalnu hiperpigmentaciju, koja je zapravo samo stručni naziv za one dosadne tamne mrlje koje se pojavljuju kada bubuljica ili akna nestanu. Tamne mrlje nastaju nakon što je prištić zacijelio, ali se mogu dogoditi i nakon bilo kakve traume na koži – poput ogrebotine ili ujeda insekata. Svaka iritacija poput ove ukazuje da su melanociti proizveli višak pigmenata.

Pjege

Možda to niste znali, ali pjegice koje ste naslijedili su također vrsta hiperpigmentacije. To su nasljedne smeđe mrlje koje su najistaknutije na području nosa i obraza. One se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se pojavljuju u djetinjstvu i postaju izraženija nakon godina izlaganja suncu. Uklanjanje ovakvih hiperpigmentacije može predstavljati veliki problem. Najbolja stvar koju možete učiniti je minimalizirati izlaganje suncu. Svakodnevna uporaba kreme sa zaštitnim faktorom je obavezna.

Staračke pjege

Staračke pjege, koje se nazivaju i jetrenim mrljama ili solarnim lentigom – mala su tamna područja na vašoj koži. One se razlikuju po veličini i obično se pojavljuju na licu, rukama i ramenima, dakle na područjima koja su izložena suncu. Staračke pjege vrlo su često kod osoba starijih od 50 godina.

Ali, i mlađi se mogu susresti s ovim problemom, osobito ako provode mnogo vremena na suncu. Staračke pjege mogu izgledati poput kancerogenih izraslina, ali su zapravo potpuno bezopasne i zahtijevaju liječenje. Iz estetskih razloga, staračke pjege se mogu posvijetliti proizvodima za izbjeljivanje kože i ukloniti.

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr