10 uzroka starenja kože - Poliklinika Poliderma

Usluge

uto, 3. 3. 2009.

Istraživanja su potvrdila da je starenje proces koji je uzrokovan unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Pored utjecaja gena na starenje, osnovni efekt starenja uzrokovan je vanjskim čimbenicima i načinom kako njegujemo kožu. Često izlaganje suncu vodeći je uzrok razvoja bora i ostalih kožnih problema. Zdravlje i prehrana također imaju veliki utjecaj na izgled kože. Ukoliko primjećujete bore oko očiju ili usta, morate preispitati vaš stil života i ocijeniti kako na bore utječu sljedeći čimbenici:

1. PONAVLJANJE IZRAŽAJA LICA: Mrštite li se na poslu zbog stresa ili radite izraze lica koje ne biste smjeli kroz duže vrijeme? Ponavljanje određenih izražaja lica uzrokuje bore i linije, osobito na čelu, oko usta i očiju. Botox i punjači to mogu riješiti.

2. NAČIN NA KOJI SPAVATE: Ako je vaše lice stisnuto na jastuk svake noći, imate povećani rizik razvoja bora i linija na toj strani lica. Kod muškaraca se linije i bore pretežno javljaju na čelu i oko očiju, dok kod žena budu na bradi te obrazima. Spavanje na leđima najbolji je način za izbjegavanje bora. Iz tog razloga postoji razlika u stranama lica kod većine ljudi.

3. SOLARIJ I SUNCE: Učestali odlasci u solarij znatno potiču razvoj bora i starenja. Sunce je jedan od najvećih neprijatelja naše kože. Osim što potiče bore, stvara crvenilo kože, kapilare i pigmentacije. Koža postaje jako oštećena i stanjena. Nemojte ići često u solarij te se što kraće izlažite suncu uz redovitu primjenu krema sa zaštitnim faktorom.

4. PUŠENJE: Pušači pored beživotnog izraza lica imaju bore i slab tonus kože mnogo ranije nego nepušači. Većina pušača ima više bora nego njihovi vršnjaci koji su nepušači. Prestanite pušiti ili smanjite pušenje.

5. PREHRANA: Masna hrana osim povišenja masnoće u krvi potiče i razvoj začepljenja krvnih žila i aterosklerozu. Osim smanjenog dotoka krvi povećava se rizik od infarkta. Pržena hrana izaziva upalu te posljedično razvoj upalnodegenerativnih bolesti te potiče starenje. Ljudski organizam između ostalog ne podnosi mlijeko zbog sećera laktoze te je teže probavljivo, što remeti probavu. Suhomesnati proizvodi i hrana iz konzerve su štetni.

Povećan unos šećera velika je pogreška tipična za žene. Šećer se veže za bjelančevine te slabi njihovu strukturu i funkciju, što znatno ubrzava starenje i razvoj bora.

Pojedine namirnice pojedinici ne podnose, tj. teže ih probavljaju te takvu hranu treba izjegavati. Dokazano je da pojedina hrana izaziva ili pogoršava pojedine bolesti, kao npr. akne, psorijazu, alergije… Koža posljedično teže i sporije cijeli, izgleda beživotno, koža je mlohava. Sve navedene mjere gube na važnosti ako dnevno ne pijete 2,5 l vode.

6. SLAB IMUNOLOŠKI SUSTAV: Ako često imate herpes ili prehlade, to je znak da je vaš imuni sustav oslabljen i nije dovoljno jak da vas brani. Koža postaje blijeda, gubi tonus i povećano ste osjetljivi na oštećenja od sunca. Stres je najčešće uzrok slabljenja imunološkog sustava ili pojedine bolesti. Probajte smanjiti stres bilo kojom vrstom hobija, jogom… Svaki dan morate barem 30 minuta izdvojiti za sebe. Po potrebi se moraju uraditi određene pretrage kako bi se utvrdio uzrok slabljenja imunološkog sustava.

7. ALKOHOL: Širi krvne žile i povećava dotok krvi, zbog čega koža crveni. Početno crvenilo je prolazno, a kasnije stalno uz kapilare. Primjenom lasera, IPL i AFT uređaja koji koriste optičku energiju, crvenilo i kapilare se lako uklanjanju.

8. NISKE TEMPERATURE: Hladni vjetar i niske temperature skidaju prirodni zaštitni omotač kože zbog čega ona postaje ranjivija i osjetljivija te su pojačano suši. Posljedično se razvijaju sitne bore i linije. Koža izgleda beživotno i poprima slabiju kvalitetu. Kožu je potrebno češće njegovati hranjivim kremama i štititi ju odjećom.

9. NEDOSTATAK TJELESNE AKTIVNOSTI: Slaba cirkulacija znači smanjeno izbacivanje toksina iz tijela. Održavanje mišića u formi jedna je od osnovnih mjera antiaging programa. Tjelesna aktivnost ima brojne poželjne učinke za cijeli organizam, osobito za kožu. Potiče se lučenje brojnih hormona, sprječava osteoporoza, osjećate se bolje, smanjujete stres, koža je napetija uz bolji tonus. Tjedno bi trebali barem tri puta imati bilo kakvu tjelesnu aktivnost, a posebno dobro djeluju duge i brže šetnje.

10. STRES: Za kraj smo ostavili najvećeg neprijatelja ne samo po naše zdravlje nego i za našu ljepotu. Brojne bolesti su izazvane ili pogoršane zbog stresa, npr. akne, tumori, infarkt… Pod stresom se pojačano luče kortikosteroidni hormoni nadbubrežne žlijezde, koji imaju pogubno djelovanje na cijeli organizam ako stres traje duže vrijeme.

Uslijed toga pojačano se razara kolagen i elastična vlakna, zbog čega koža postaje mlohava, naborana i sporije cijeli. Kaže se da se netko zbog brige sav naborao, što je zbilja istina. Stres od svih vanjskih čimbenika ima najveći utjecaj. Udovice ili ostavljene žene izgledaju starije. Nedavno su otkriveni blizanci koji su živjeli odvojeno preko pola života. Jedan je živio pod teškim uvjetima dok je drugi bio pošteđen teških uvjeta života. Kad su se ponovo susreli, igrom je slučaja tjelesna razlika između njih bila ogromna. Blizanac koji je živio pod teškim uvjetima života izgledao je mnogo starije od drugog blizanca. Stoga je borba protiv stresa jedna od najvažnijih mjera protiv bora i starenja.

Starenje ne možete zaustaviti, ali možete znatno usporiti i dugo vremena zadržati mladenački izgled. Prva mjera kako bi spriječili starenje je promjena životnog stila i pridržavanje gore navedenih savjeta. Druga mjera su estetskokorektivni tretmani kojima danas postižemo nevjerojatne rezultate.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr