Greške kod korekcije podočnjaka - 1. dio - Poliklinika Poliderma

Usluge

Greške kod korekcije podočnjaka – 1. dio

uto, 24. 4. 2012.

podočnjaci

Podočnjaci nastaju u djetinstvu kod osoba s neurodermatitisom ili nakon 35- te godine života kao posljedica starenja te se povećavaju tijekom života.

U prvom slučaju radi se o obiteljskoj sklonosti suhe kože, razvoju alergija i tamnih pigmentacija ispod donjeg kapka. Pigmentacije nastaju jer je koža stanjena pa se vidi očni mišić koji zbog loma svjetla daje ljubičastu boju ili kao posljedica suhoće kože koja potiče razvoj upale i time pigmentacije. Često pigmentacije nastaju zbog stanjene kože i upale istovremeno. Pri tome može biti izražen gubitak volumena što nije obavezno a očituje se udubljenjem kože ispod donjeg kapka. Podočnjaci kod starenja nastaju kao posljedica gubitka potkožnog masnog tkiva zbog čega obraz pada i nastaje šupljina ispod oka. Pigmentacije ako postoje nastaju kao posljedica oštećenja kože suncem. Obje vrste podočnjaka se tretiraju s hijaluronskom kiselinom koja je prirodni građevni sastojak kože. Cilj je da se ubrizgavanjem ispuni šupljina i potakne razvoj kolagena da koža odeblja te smanji pigmentacije. Postoje razne vrste tehnika ubrizgavanja punjača. Najčešće se radi horizontalno ubrizgavanje punjača no zbog kratkoće igle su potrebni brojni ubodi.

Područje očiju je bogato s krvnim žilama te česti ubodi izazivaju modrice koje mogu biti velike i dugo trajati uz duži oporavak. Smatram da ova tehnika ubrizgavanja punjača nije pogodna zbog navedenih razloga. Druga je mogućnost primjena kanile gdje se koristi kanila tj. duga igla tupog vrha gdje je potreban svega 1 ubod. Ovo je izuzetno dobra metoda kod manjih i srednje jako izraženih podočnjaka. Treća metoda je tzv. tower tehnika gdje se rade okomiti ubodi iglom. Bez obzira što se radi s iglom ovo je izuzetno efikasna metoda jer je broj uboda minimalan, često svega 2-3 uboda ispod svakog oka. Cilj je iglu ubosti do kraja te ubrizgati punjač u obliku okomitog ispuna kao toranj po čemu je tehnika dobila ime. Ovo je metoda izbora kod srednje te pogotovo jače izraženih podočnjaka jer se ubrizga veća količina punjača koji znatno bolje ispuni šupljinu podočnjaka nego kanila, gdje se ubrizga manja količina punjača te slabije ispuni šupljina podočnjaka. Sigurno se neki liječnici neće složiti s mojim tvrdnjama no svaki liječnik ima svoju tehniku koju preferira. No cilj mora biti da se napravi što manje uboda te biti maksimalno oprezan te nježan kod tretmana. Da se izbjegne ubod u kapilaru što je nažalost nemoguće nekad savjetujem kožu ispod donjeg kapka dobro rastegnuti da se bolje vide krvne žile. U istu svrhu se može malom lampom osvijetliti koža. Često se ubrizga prevelika količina punjača, no ja savjetujem rađe manju količinu, jer se uvijek može nadodati više. Potreban je pravilan odabir punjača ovisno o vrsti podočnjaka tj. njegovoj izraženosti. Punjač ne smije biti prerijedak jer ne ispuni podočnjak niti pregust jer može izazvati naticanje ispod očiju. Što je najvažnije bitno je uvijek pitati klijenta prije tretmana da li ima sklonost razvoju vrečica ispod očiju tj. naticanja. Ukoliko ima treba biti oprezan te dati minimalnu količinu rijeđeg punjača da se ne pogorša naticanje jer hijaluronska kiselina veže vodu i time pogoršava naticanje. Preduvjet obavljanja tretmana je da liječnik ima dovoljno iskustva u radu s punjačima od prije, a ne da odmah nakon tečaja korigira podočnjak jer je ovo visoko rizično područje gdje su česte greške, komplikacije i jače narušavanje vanjskog izgleda ako liječnik nema iskustva.

Ne trebam spominjati važnost poznavanja građe lica. Prije tretmana potrebno je odrediti rub očne šupljine da se ne ošteti oko. Ukoliko se vide znakovi upale ili oštećenja ispod tj. oko očiju tretman se ne smije raditi. Da se smanje tj. uklone modrice potrebno je odmah nakon tretmana i koji dan kod kuće držati ledene obloge. Heparin se može koristiti da se smanji tj. spriječi razvoj modrica ali se mora namazati 2 cm ispod ruba donjeg kapka radi iritacije oka. Nakon mazanja potrebno je odmah oprati ruke, jer se može kasnije rukom nanjeti u oko i izazvati iritacija. Za kraj od presudne je važnosti da se koriste samo punjači na bazi hijaluronske kiseline a nikako drugi tj. trajni punjači koji nisu pogodni za ovu regiju jer su čestice pregrube a koža tanka te su česte kožne nepravilnosti tj. reakcije.

AKCIJA U SVIBNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Laserska epilacija nogu i bikini zone = 2.500kn
Laserska epilacija nogu, bikini zone i pazuha = 3.000kn

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr