Greške kod korekcije podočnjaka - 2. dio - Poliklinika Poliderma

Usluge

Greške kod korekcije podočnjaka – 2. dio

sri, 25. 4. 2012.

podočnjaci

Veliki je problem što ne postoji znanstveni dogovor o definiciji, podjeli i uzrocima nastanka podočnjaka.

Nažalost jako je malo znanstvene literature o toj temi. Prije samog korigiranja potrebno je prvo ugrubo definirati podočnjake:

  1. podočnjaci nastali zbog pigmentacije: neurodermatitis, oštećenje kože izazvano suncem
  2. podočnjaci nastali gubitkom volumena uslijed smanjivanja potkožnog masnog tkiva: varijacija tjelesne građe kod mršavijih osoba često, kao posljedica starenja
  3. kombinirane podočnjake s pigmentacijom i gubitkom volumena

Morate znati da često tretman korekcije volumena nije isto što i uklanjanje pigmentacije koja se često mora zasebno naknadno tretirati. Da stvar bude teža pigmentacija nastala oštećenjem kože sa suncem se skida pretežno laserom koji daje najbolje rezultate, iako postoje druge metode koje nisu preporučljive zbog nuspojava. Pigmentacija kod neurodermatitisa nastaje zbog stanjivanja kože te se vidi očni mišić i često zbog suhoće kože osoba se češe što izaziva pigmentaciju. U ovom slučaju treba zadebljati kožu da se ne vidi mišić i pravilno njegovati područje kože oko očiju. Podočnjaci se ne smiju poistovjetiti s očnim vrećicama koju ne moraju nužno biti praćene s podočnjacima. Tako se često spominje blefaroplastika operacija koja ne uklanja podočnjake nego uklanja višak kože. Očne vrećice potrebno je podijeliti na:

  1. nastale zbog viška kože (meke očne vrećice)
  2. nastale zbog prodora masnog tkiva iz očne šupljine (tvrde očne vrećice)

Često je očne vrećice potrebno posebno tretirati. Kada sve ovo sagledate vidite da nije baš lako ukloniti podočnjake. Svaki tretman mora biti poseban i individualno prilagođen da bi rezultat bio zadovoljavajući. Potrebno je posebno voditi računa o njezi kože kod podočnjaka praćenih s pigmentacijom nakon tretmana, da se pigmentacija opet ne vrati. Očne vrećice se uklanjaju: punjačima, PRP metodom, vlastito masno tkivo, laser i radio valovi te operacija. Tipična greška većine kirurga je da je kirurški uklanja podočnjake, tako da ukloni višak kože donjeg kapka i masno tkivo koje je prodrlo iz očne šupljine. Rezultat može biti zadovoljavajući ali kratko vrijeme jer je starenje definirano gubitkom potkožnog masnog tkiva. Stoga osoba kojoj su uklonjeni masni jastučići izgleda sve gore nakon operacije. Da se to spriječi masni jastučići se ne smiju uklanjati tj. samo minimalno ili po mogućnosti iskoristiti da se ispuni šupljina ispod donjeg kapka. Kod tvrdih očnih vrećica većinom nije potrebno dirati vrećice već je dovoljna većinom korekcija volumena oko vrećica te nastane izjednačenje s okolnom kožom. Pošto nisam kirurg ne mogu govoriti o operacijama no liftinig srednjeg dijela lica mi se čini zanimljiva opcija korekcije podočnjaka ako ne pomažu druge metode.

Operacija unatoč tome ne može dati zadovoljavajući rezultat ako se ne napravi korekcija volumena! Isto tako operacija ne može u cijelosti ukloniti pigmentaciju ispod donjeg kapka. Stoga prije tretmana treba pažljivo analizirati sve faktore i voditi računa o njima. Pri tome klijentu treba objasniti sve detalje zahvata, kao i moguće rezultate. Potrebno je voditi računa strogo o individualnom pristupu i o tjelesnoj građi da se izbjegnu nesrazmjeri između lica i tijela. Kod osoba nježnije tjelesne građe treba korigirati minimalnu količinu volumena, inače budu predebeli u licu u odnosu na tijelo. Nekad nije dovoljno samo šupljinu ispod kapka korigirati već je potrebno i obraz kako bi postigli skladniji izgled. Bez pažljive analize i pregleda klijenta prije tretmana nema ni dobrog rezultata.

AKCIJA U SRPNJU u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Tretman oblikovanja i zatezanja kože – Endolift

Na veću regiju za koju plaćate punu cijenu usluge, ostvarujete popust od 50% na dodatnu (manju) regiju tijela

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr