Utjecaj pušenja i cigarete na kožu - Poliklinika Poliderma

Usluge

Utjecaj cigarete na kožu

Koža i kosa izloženi su različitim štetnim agensima u okolišu, uključujući duhanski dim. Duhanski dim sastoji se od tisuća tvari koje oštećuju kožu, a i sam nikotin veoma je štetan.

Utjecaj cigarete na kožu

Osim što konzumacija cigareta utječe na razvoj bolesti kao što su rak i bolesti pluća i srca, pušenje je povezano i s preranim starenjem kože, usporenim zacjeljivanjem rana i povećanim šansama infekcije, kao i nizom poremećaja kože, osobito psorijazom, hidradenitis suppurativom i kožnim lupus erythematosus.

Pušači obično imaju veće šanse od nepušača, kada se radi o sklonosti većine upalnih bolesti kože, među kojima su i akne, te se znatno teže liječe nego nepušači.

Kako konzumacija cigarete oštećuje kožu?

Duhanski dim uzrokuje oksidacijski stres. To podrazumijeva da  koža ne apsorbira dovoljno kisika što dovodi do začepljenja tkiva i okluzije krvnih žila. Smanjuje imunološki odgovor urođenih i domaćina i izaziva metaloproteinaza MMP-1, enzim koji specifično razgrađuje kolagen. Kolagen je vrlo važan za elastičnost i opstojnost kože, i potrebno je dosta vremena da se obnovi. Uslijed djelovanja nikotina na mikrocirkulaciju i smanjenog dotoka kisika, dolazi do smanjene sinteze kolagena. Kolagen više nije pravilno raspoređen kao zategnuta mreža već opušten, vlakna su tanja i koža, posebice lica, dobiva karakterističan melankoličan izgled. Lice pušača ubrzano stari, koža bez sjaja, blijeda, suha,  i poprima karakterističnu boju. Tipične bore kod pušača su duboke bore u nazolabijalnoj brazdi i bore oko usana.

Kako cigareta uzrokuje starenje kože?

Naravno, sve navedeno znatno utječe i na starenje kože. Koža se isušuje, gubi sjaj i elastičnost, također, gubi na vlažnosti te je sklonije borama nego lice nepušača. Nije sigurno kako pušenje uzrokuje rano starenje kože lica, no teorije uključuju:

•          Toplina iz cigarete izravno spaljuje kožu

•          Promjene elastičnih vlakana kože (elastoza)

•          Sužavanje krvnih žila (vazokonstrikcija), što smanjuje dotok krvi u kožu

           i može uzrokovati promjene kožnih elastičnih vlakana i gubitak kolagena

•          Smanjenje razine vitamina A i vlage kože.

Kako regenerirati kožu pušača?

Definitivno je najbolje prestati pušiti, no znamo kako to nije lako, te je potrebna čvrsta odluka i ustrajnost. Do tada, možete ublažiti znakove i utjecaj cigarete na svojoj koži, i to posebnom njegom kože.

Vrlo je važno da ona bude hidrirana i njegovana. Potrebno je uzimati puno tekućine, vitamine A i B, te njegovati tijelo regenerirajućim preparatima za kožu. Za kožu lica, koja je najizloženija štetnim utjecajima duhanskog dima, vrlo je važna svakodnevna njega. Boravak u prirodi, na svježem zraku, pomaže u obnovi kože radi obnove stanica kisikom.

Kožu je potrebno dobro očistiti svaku večer prije spavanja, te namazati regenerirajućom i hidratantnom kremom.

Posebno bismo ovdje željeli istaknuti kozmetiku na bazi Zeolita. Zeolit je mineral koji na sebe veže slobodne radikale, metale i ostale štetne tvari koje naše lice tijekom dana upija te se iz tog razloga preporučuje pušačima i ljudima koji žive u zagađenijim sredinama. Preporučuje se prvo očistiti lice mlijekom na bazi zeolita, a zatim nanijeti kremu. Poželjno je izbjegavati umivanje lica vodom, je ona dodatno isušuje kožu.

Više o mlijeku pročitajte ovdje:

https://www.poliderma.hr/Kozmetika/ZEOMILK-mlijeko

Više o kremi pročitajte ovdje:

https://www.poliderma.hr/Kozmetika/ZEOGOLD-NANO-krema

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr