Demencija - Poliklinika Poliderma

Usluge

Demencija

Demencija označava  oštećenje pamćenja prvenstveno gubitka memorije i koncentracije zbog oštećenja moždanih stanica. Često je praćena sa promjenama ponašanja uz osobnost, sumnjičavost, gubitak interesa,  sklonost lutanju, noćni nemir, agresija i intelektualno propadanje.

Demencija

ŠTO JE DEMENCIJA ?

Demencija označava  oštećenje pamćenja prvenstveno gubitka memorije i koncentracije zbog oštećenja moždanih stanica. Često je praćena sa promjenama ponašanja uz osobnost, sumnjičavost, gubitak interesa,  sklonost lutanju, noćni nemir, agresija i intelektualno propadanje. U kasnijoj fazi nastupaju teži simptomi : smetnje gutanja, halucinacije i motorička oštećenja zbog čega oboljeli budu vezani za krevet. Glavni problem demencije je što kad se već jave prvi znaci bolesti prisutna su teža oštećenja mozga te moderna medicina nema rješenja za obnovu mozga osim regenerativne medicine. Često se demencija krivo liječi jer se prepozna kao depresija pa se tako godinama liječi a bolest u međuvremenu napreduje. Demencija ima tipičan tijek pogoršanja s vremenom. Smatra se da se demencija počinje razvijati nakon 40 do 50 godina života. Glavni problem demencije što prođe preko 20 godina od kad se počne razvijati do nastajanja prvih znakova te bude tada teško djelovati zbog uznapredovalih oštećenja. Ključno je što ranije prepoznati demenciju i na vrijeme djelovati. U tu svrhu su bitni preventivni tretmani da se demencija ne razvije te redovito održavanje preventivnih tretmana.

KOJI SU UZROCI NASTANKA DEMENCIJE ?

Većinom se radi o višestrukim uzrocima razvoja bolesti te je potrebno djelovati na sve uzroke pri čemu je potrebna detaljna dijagnostika da se prepoznaju svi uzroci. Od najčešćih uzroka navodimo :

1. bolesti krvnih žila ( ateroskleroza ) pri čemu je smanjena cirkulacija mozga i dovod kisika u mozak

2. povišen tlak

3. ozljede mozga

4. oštećenje stanica mozga zbog : smanjene proizvodnja energije, oštećenje stanične membrane, pad proizvodnje neurotransmitera, povećana apoptoza ( odumiranje moždanih stanica ), slabljenje autofagije ( uklanjanje oštećenih i mrtvih stanica ), skraćene telomere

5. alkoholizam

6. teški metali

7. AEG spojevi ( razradni produkti metabolizma šećera )

8. pad melatonina i drugih hormona

9. toksini

10. oštećena jetra i enzimi za detoks

11. kokain

12. povećan stres

13. burn out

14. neuravnoteženost živčanog sustava simpatikusa i parasimpatikusa

Većina gore navedenih uzroka djeluje direktno na oštećenje moždanih stanica. Ako sagledate moguće uzroke bolesti i vidite da moderna medicina djeluje samo na minimalni broj uzroka tada je jasno zašto je liječenje standardnom terapijom neuspješno. Glavni razlog odumiranja moždanih stanica je nakupljanje štetnih spojeva tvz amiloida koji nastaju zbog gore navedenih razloga prvenstveno zbog oštećenja krvnih žila.

15. pad neurotransmitera acetilkolina

KOJI STRUČNJACI MORAJU BITI U TIMU KOD LIJEČENJA DEMENCIJE ?

Zbog brojnih faktora potrebna je interdisciplinarna suradnja stručnjaka. U timu trebaju biti :

– internist

– neurolog

– stručnjak regenerativne medicine

Neurologija nema tretman niti lijek koji djeluje na uzrok demencije već na posljedice. Isto tako ne postoji opcija za oporavak mozga. Zato je potrebna regenerativna medicina koja ima rješenje za sve što neurologija nema. Kako bi bio što bolji rezultat potrebna je tijesna suradnja neurologa i stručnjaka regenerativne medicine gdje svaki stručnjak radi svoj posao.

Po potrebi uvode se drugi stručnjaci ovisno o zdravstvenom stanju oboljelog. Kako bi efikasno pomogli potrebno je u cijelosti sagledati klijenta i njegovo zdravstveno stanje.

doktor Dinko Kaliterna
doktor Dinko Kaliterna

PREVENCIJA RAZVOJA DEMENCIJE

Demencije se počinje razvijati oko 20 do 30 godina prije nego se počinje manifestirati, nažalost kada se prepozna bude teže pomoći jer je bolest uznapredovala a mozak teže je teže oštećen. U tom slučaju samo može pomoći regenerativna medicina koja obnovi mozak. Smatra se da demencija se razvija nakon 45 do 50 godina te svake godine postupno napreduje. Ključni problem je što rana demencija ima male smetnje koje se ne prepoznaju niti liječe. Bolest ima tipičan tijek progresije tj pogoršanja s vremenom. Kako bi spriječili razvoj demecije savjetuju se preventivni tretmani čim se jave početni znaci demencije tipa kad zaboravite tj teško se sjetite naziva ili ime neke osobe. Neovisno o početnim znacima potrebni su preventivni tretmani između 45 i 50 godina kod osoba čiji članovi obitelji imaju demenciju, kod bolesti : ateroskleroze, diabetesa, kroničnog stresa,  masne jetre, inzulinske rezistencije, povišenog tlaka, povišenog šećera i kolesterola.

PREVENTIVNI TRETMANI DEMENCIJE

Savjetuju se započeti kod gore navedenih uvjeta prevencije razvoja demencije. Tretmani te broj tretmana su individualni a ovise o zdravstvenom stanju tj problemima. Savjetuje se provesti ciklus kombinacije tretmana uz povremeno godišnje održavanje.

1. opće mjere : korekcija krvnog tlaka, šećera, kolesterola i čišćenje AEG spojeva pomoću : infuzija, lasersko čišćenje krvi, sistemno davanje citokina. Bitno je dovesti tijelo u ravnotežu s poboljšanjem općeg zdravstvenog stanja te sve zdravstvene rizike staviti pod kontrolu jer inače mozak ubrzano propada. AEG spojevi nastaju kao nusproizvod metabolizma šećera te se veže na stanice koje posljedično odumiru. AEG je vrlo važan rizik razvoja moždane demencije jer jako oštećuje krvne žile čime smanjuje cirkulaciju u mozgu. Samo infuzije mogu ukloniti AEG spojeve inače AEG spojevi ostaju doživotno u tijelu.

2. smanjenje posljedica stresa i burn outa ravnotežom živčanog sustava simpatikusa i parasimpatikusa s infuzijama, Sami stres izaziva propadanje mozga u smislu smanjivanje moždane kore, stres doslovce topi mozak.

3. smanjenje upale s infuzijama, laserskim čišćenjem krvi, egzosomima i citokinima je posebno važno jer upala potiče odumiranje moždanih stanica.

4. detoks i uklanjanje teških metala s infuzijama uz laserski detoks krvi. Teški metali jako oštećuju moždane stanice.

5. obnova jetre i smanjenje masti u jetri : infuzije, lasersko čišćenje krvi, citokini i egzosomi. Masna jetra pridonosi smanjenju rizika od moždanog udara zbog povećanog kolesterola u krvi kojeg masna jetra ne razgrađuje.

6. transkranijalna laserska terapija mozga ima ulogu smanjenja upale koja oštećuje moždane stanice, sprječava odumiranje moždanih stanica, jača cirkulaciju unutar mozga i ključno povećava proizvodnju energije koja je smanjena zbog čega posljedično moždane stanice slabije rade.

7. čišćenje krvnih žila : lasersko čišćenje krvi, infuzije, citokini i egzosomi. Ključno je poboljšati dovod krvi u mozak kako bi se iskoristio kisik. Mozak se ne može oporaviti ako nema dovoljno kisika te svi dalji tretmani su uzaludni.Potrebno je očistit krvne žile na razini cijelog tijela i samog mozga.

8. povećanje spoja NO : lasersko čišćenje krvi i infuzije. Uloga spoja NO je očuvanje stjenke krvne žile i širenje krvnih žila. Ako se smanji količina NO nastaje oštećenje stjenke krvne žile na što se veže kolesterolski plak koji kad se otkine izaziva moždani ili srčani udar. Kad je stjenka krvne žile očuvana plak se ne može zalijepiti na krvnu žilu. Kod pada NO u mozgu dolazi do razvoja spoja amiloida koji izaziva odumiranje moždanih stanica što je ključni uzrok demencije. Postoje lijekovi protiv amiloida ali nažalost sami lijekovi nisu dovoljni za liječenje demencije. Drugi limit lijekova protiv amiloida su nuspojave koje mogu biti jako teške.

9. korekcija kroničnih infekcija u ustima, grlu i sinusima jer upala izaziva odumiranje moždanih stanica.

10. uklanjanje živinih plombi jer djeluju toksično na moždane stanice

11.  nadoknada hormona melatonina je jako bitno za normalan rad mozga.

12. produljenje telomera : telomeri su krajevi kromosoma na kojima se nalazi genetski materijal. Kod svakog dijeljenja stanica skraćuju se telomere. Što su kraće telomere to kraće živimo i veći je stupanje demencije. Infuzije, određeni dodaci prehrane i matične stanice produljuju telomere.

13. podizanje neurotransmitera acetilkolina koji je bitna za memoriju i koncentraciju. Infuzije fosfatidil kolina podižu nivo acetilkolina čime povećavaju memoriju i koncentraciju.

14. vraćanje elektromagentskog potencijala koji je snižen kod demencije pomoću elektromagnetske energije.

15. stanična obnova : sve bolesti nastaju na staničnom nivou ako je stanica oštećenja slabije radi i na kraju odumire. Ključno je obnoviti staničnu membranu i povećati proizvodnju energije pomoću infuzija, laserskog čišćenja krvi i ozonoterapije.

16. autofagija je proces uklanjanja oštećenih stanica koji potiču upalu i remete rad drugih stanica. Koristi se ozonoterapija i infuzija za autofagiju.

REGENERATIVNI TRETMAN DEMENCIJE

Ključno je poboljšati opće zdravstveno stanje stanje i korigirati sve zdravstvene probleme koje je moguće. U tu svrhe se započinje s preventivnim tretmanima. Cilj je tijelo dovesti u što bolje zdravstveno stanje s preventivnim tretmanima kako bi rezultat regenerativnog tretmana bio što bolji. Nakon preventivnih tretmana tijelo je spremno za regenerativne tretmane koji direktno obnavljaju mozak. U tu svrhu se koriste matične stanice, egzosomi, citokini, peptidi i faktori rasta. Matične stanice jesu trenutno najefikasniji tretman protiv demencije jer najefikasnije obnove moždane stanice. Što su bolje provedeni preventivni tretmani to je bolji rezultat matičnih stanica. Matične stanice se daju na više načina direktno u mozak ili leđnu moždinu. Idealno je dati venski matične stanice u kombinaciji s davanjem u mozak ili leđni kanal. Ostali regenerativni tretmani se daju venski ili kroz nos putem posebnog nastavka. Zahvaljujući regenerativnim tretmanima došli smo do krajnjih granica za tretman demencije jer ništa bolje ne može niti će biti izmišljeno.

Posebne ponude

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr