Aktiničke keratoze | Liječenje aktiničke keratoze u Polidermi

Usluge

Aktiničke keratoze

aktiničke keratoze

Aktiničke keratoze su stanja prekanceroze koja se mogu pretvoriti u spinocelularni karcinom kože. Svaka keratoza se ne mora pretvoriti u karcinom, ali postoji povećan rizik da se pojedine keratoze ipak mogu pretvoriti u karcinom. Zbog toga je potrebna stalna kontrola keratoza te njihovo odstranjivanje. Nastaju kao posljedica oštećenja kože zbog dugotrajnog izlaganju suncu. Javljaju se isključivo na mjestima koja su najviše izložena suncu: vlasište, čelo, nos, obrazi, dekolte, šake, podlaktice i potkoljenice. Dugotrajno izlaganje suncu izaziva oštećenje genetskog materijala koji izaziva nekontroliran rast stanica.

Kako izgledaju aktiničke keratoze?

Početno izgledaju kao svijetle ili smeđe mrlje koje s vremenom tamne i postaju zadebljane. S vremenom postaju suhe na površini i mogu se ljuštiti. Oblik i veličina znatno variraju, kao i njihov broj.

Kako se liječe aktiničke keratoze?

Dosadašnje metode temelje se na mehaničkom uništenju keratoza. U tu se svrhu pretežno koristilo zaleđivanje. Sve ostale metode koje se temelju na mehaničkom uništenju keratoza mogu se koristiti. Veliku novost u njihovu liječenje čine laseri i aft tretman. Kod početnih keratoza peelinzi ili mikroabrazija kisikom su metoda izbora. Aft tretman koji optičkom energijom uništava keratoze i pomlađuje kožu preporuča se kao prevencija razvoja keratoza kod osoba kojima je sunce oštetilo kožu ili kod početnih keratoza. Erbij i co2 laser odlični su kod uklanjanja debljih keratoza. Najbolje rezultate daje frakcijski laser za uklanjanje početnih i srednje debljih keratoza te za sprječavanje njihova razvoja. Upotrebom lasera ne samo što uklanjamo keratoze nego smanjujemo aktivnost gena odgovornog za mutaciju, tj. Oštećenje genetskog materijala. Od sredstava koja se mogu koristiti kod kuće imamo na raspolaganju nesteroidne protuupalne lijekove, lokalne retinoide, imiquimod i peelinge. Fotodinamska terapija daje najbolje rezultate, ali metoda je izrazito bolna i neugodna te je potreban dugotrajan oporavak. Metoda se temelji na obasjavanju keratoza svjetlom određene valne duljine uz premazivanje posebnom tvari koja se pri obasjavanju aktivira i uništi keratozu.

Sprječavanje razvoja keratoza

Potrebno je od malih nogu čuvati se dugotrajnog izlaganja suncu te koristiti obuću, odjeću i kapu za sprječavanje oštećenja kože. Uz to, najvažniju ulogu ima redovita upotreba visokih zaštitnih faktora.

Koje se metode koriste u poliklinici za uklanjanje keratoza?

  • Mikroabrazija kisikom
  • Erbij laser
  • Frakcijski ablativni laser
  • Frakcijski neablativni laser
  • Aft tretman
  • Frakcijski radiovalovi

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr