Bore oko usana | Kako ukloniti bore oko usana?- Poliderma

Usluge

Bore nadusnice

bore nadusnice

Glavni uzroci razvoja bora oko usana su sunce i pušenje. Uz to, i drugi vanjski faktori, poput hladnoće, smoga i prehrane, imaju veliku ulogu. Nadusnica je pri tome najviše zahvaćena borama. Bore je potrebno mehanički ukloniti i potaknuti razvoj novog kolagena. Do nedavno je CO2 laser imao glavnu ulogu u tome i davao najbolje rezultate, ali dugi oporavak od 1 do 2 mjeseca, uz povećan rizik od komplikacija, veliki je nedostatak tretmana.

Danas glavnu ulogu u uklanjanju bora nadusnice imaju erbium i frakcijski laser jer daju slične rezultate uz oporavak od 2 do 7 dana s minimalnim komplikacijama. Prvi se puta savjetuje tretiranje cijelog područja oko usta s bradom, zbog vidne razlike između tretiranog i netretiranog dijela. Kasnije se, po potrebi, tretira samo nadusnica. Bore nije moguće 100% ukloniti, ali se one mogu znatno smanjiti. Treba voditi računa o okolnim borama i usnama koje kasnije mogu kvariti cjelokupni izgled. Usne se s godinama stanjuju te se punjačima mogu diskretno povećati ili samo naglasiti rubove. Punjačima je također moguće korigirati okolne duboke bore i kutove usana. Dlake iznad nadusnice mogu se ukloniti laserom. Bez obzira na veličinu bora nadusnica, uvijek se mogu postići više nego zadovoljavajući rezultati. Za što bolje rezultate nekad je potrebno kombinirati razne tretmane i metode.

Punjači

Savjetuju se punjači na bazi hijaluronske kiseline koja je jedan od glavnih građevnih sastojaka kože. Princip je da punjač mehanički ispuni boru i smanji ju. Pored toga potiče razvoj novog kolagena. Rezultat traje ovisno o vrsti punjača prosječno 6 do 12 mjeseci. Potreban je uglavnom 1 tretman. Savjetuje se tretman održavanja jedanput svakih 1 do 3 godine. Metoda se koristi kod blažih ili srednje izraženih bora kao samostalna metoda ili u kombinaciji s ostalim metodama za smanjivanje bora iznad gornje usne. U principu nema oporavka, osim ponekad sitne modrice koja se prikrije make upom. Lokalna anestezija nije nužna ili može biti po potrebi u obliku kreme, odnosno injekcije.

Neodimij Yag laser

Laser stimulira razvoj kolagena koji smanjuje bore tako što ih ispunjava novim kolagenom. Cilj tretmana je oštećenje kolagena kojeg organizam popravi i stvori novi kolagen. Početni rezultati su vidljivi za 2 do 3 mjeseca, a konačni rezultat se vidi za 9 do 12 mjeseci. Po potrebi se mogu istovremeno ukloniti i dlake s nadusnice. Oporavak nije potreban, a kvaliteta i izgled kože su poboljšani. Potrebna su tri tretmana. Tretman se koristi kod blažih bora. Nije potreban oporavak.

Radiovalovi

Imaju isti princip djelovanja kao Neodimij Yag laser, ali bez efekta na dlake. Isti je broj tretmana, ali je efekt jače izražen. Radiovalovi koriste elektromagnetsku energiju, za razliku od lasera koji koristi optičku energiju. Prvi rezultati vidljivi su nekoliko mjeseci nakon tretmana, a konačni za 9 mjeseci. Tretman se koristi za blaže bore. Dobra strana tretmana je što zbog jakog efekta na kolagen podiže nadusnicu, što popravlja cjelokupni izgled.

Karboksiterapija

Koristi se najmanja igla kojom se ubrizgava plin CO2, a koja potiče razvoj novog kolagena i tako smanjuje bore uz efekt pomlađivanja kože. Potrebno je 3 do 5 tretmana, ovisno o izraženosti bora. Početni rezultati se vide za 2 do 3 tjedna te postaju sve bolji narednih mjeseci. U principu nije potreban oporavak. Anestezija nije nužna ili može biti u obliku kreme, odnosno injekcije.

Botox

Kod starijih žena se pojača napetost mišića koji okružuje usne i tako stvara dodatne bore te okrugli izgled usana. Ideja je da botox prolazno oslabi mišić. Uslijed opuštanja mišića usne se izravnavaju te poprimaju prirodni izgled, a bore se dodatno smanjuju. Potreban je 1 tretman, a rezultat prosječno traje 4 do 9 mjeseci.

Erbium laser

Metoda izbora bez obzira na izraženost bora nadusnice. Obično se koristi kod srednje i jače izraženih bora. Laser mehanički skida slojeve kože i tako uklanja bore te potiče razvoj novog kolagena. Potrebna je lokalna anestezija s injekcijom, kao kod stomatologa, ili u obliku kreme. Potrebno je 1 do 3 tretmana uz oporavak od 7 do 10 dana.

Nakon tretmana potrebna je terapija protiv herpesa, koji se javlja neovisno o tretmanu. Preporuča se nošenje posebnih flastera prvih nekoliko dana uz što češće mazanje kremom i hladne obloge. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana, tj. nakon oporavka.

Ako se nakon tretmana koriste led tretmani, znatno se skraćuje oporavak, zahvaljujući njihovoj optičkoj energiji.

Frakcijski laser

Koriste se samo ablativni frakcijski laser, erbium i C02. Tretman koji osim bora uklanja i pigmentaciju. Oporavak traje svega 2 do 4 dana te nije potrebna anestezija. Broj tretmana je od 1 do 3. Laser ispod površine ošteti kožu u obliku cilindra, što organizam zatim izbaci i nadomjesti novim kolagenom, te tako nestaje bora. Metoda se koriste za sve oblike bora, osobito za blaže i srednje izražene bore. Rezultati su vidljivi nakon oporavka te se svakodnevno poboljšavaju u sljedećih devet mjeseci. Nakon tretmana savjetuje se zaštita od herpesa, jer se herpes javlja neovisno o tretmanu.

Frakcijski radiovalovi

Tretman se bazira na istom principu kao kod frakcijskog lasera, samo koristi elektromagnetska energija. Koristi se za sve vrste bora. Tretman traje izrazito kratko, od 30 do 60 sekundi . Koža bude crvena od 1 do 3 dana, iako crvenilo nekad traje svega nekoliko sati pri čemu je kožu potrebno mazati kremom za njegu uz eventualne hladne obloge te uzimanje zaštite od herpesa. Rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana, s tim da se svaki naredni dan sljedećih šest mjeseci rezultat poboljšava.

Osim uklanjanja bora često dolazi do blažeg podizanje gornje usne, što dodatno poboljšava rezultat.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr