Uklanjanje i prevencija melasme - Poliklinika Poliderma

Usluge

Uklanjanje i prevencija melasme

Melasma je do nedavno bila nerješiv problem. Kod većine se žena razvije u trudnoći ili neposredno nakon poroda. Povišena razina ženskih spolnih hormona potiče razvoj pigmentacije, osobito u kombinaciji sa suncem. Često se razvija kod žena koje uzimaju kontracepciju ili nadomjesnu hormonalnu terapiju.

Uklanjanje melasme

Melasme stare nekoliko godina koje su površinski smještene uklanjaju se bez problema. Što dulje traju, teže se uklanjaju i potreban je veći broj tretmana. Razlog je to što pigment s vremenom putuje u dublje slojeve kože. Uvijek treba što ranije započeti tretman, iako nikad nije kasno. Neablativni frakcijski laser uklanja pigment bez površinskog oštećenja kože, dok ispod kože izaziva oštećenje kože u obliku cilindra. Ablativni frakcijski laser oštećuje površinu kože i djeluje na istom principu kao neablativni frakcijski laser. Organizam u periodu od 7 do 15 dana izbacuje to oštećenje uz razvoj novog kolagena, pri čemu se ukloni pigment. Laseri i AFT tretmani uništavaju krvne žile koje su, po zadnjim pokazateljima, odgovorne za prehranu pigmentnih stanica. Zapaženo je da se nakon uništenja krvnih žila melasma rjeđe vraća. Kod melasme na gornjem dijelu lica i čela najbolje rezultate postižemo kombiniranom terapijom frakcijskim laserima, AFT tretmanom i laserima koji uništavaju krvne žile. Postoje oblici melasme koji se ne daju nikako ukloniti ili oni kod kojih postižemo slabe rezultate. U tom se slučaju preporučaju Q-Switch laseri, kojima inače uklanjamo pigmentacije i tetovaže. Ostali tretmani za uklanjanje melasme nisu pouzdani i mogu izazvati pogoršanje, a rezultati su skromni. Kreme za izbjeljivanje dobro je koristiti nakon tretmana kao prevenciju melasme te kod površinske melasme. U ostalim slučajevima skromno pomažu jer krema ne može prodrijeti toliko duboko do pigmenta. Frakcijski radiovalovi djeluju na istom principu kao i frakcijski laseri, uz razliku što umjesto optičke koriste elektromagnetsku energiju. Zapažen je povoljan utjecaj tretmana na melasmu.

Zašto je melasmu teško ukloniti?

Zato što većina tretmana koja se još uvijek koristi vrlo često pogorša melasmu. Jedina sigurna i uspješna metoda za rješavanje melasme je frakcijski laser. Laser Fraxel označio je najveću prekretnicu u njenom liječenju.

Može li se melasma u potpunosti i trajno ukloniti?

Za sada, nažalost, to nije moguće, ali se može gotovo u cijelosti ukloniti. Zbog njene sklonosti vraćanju, melasmu nije moguće zauvijek ukloniti niti je potrebno njezino potpuno uklanjanje. S vremenom se smanjuje učestalost njena vraćanja. Savjetuje se tretman održavanja jedanput svakih 1 do 3 godine, kako bi se melasme uklonile i spriječilo njihovo vraćanje. Nema nikakvog ograničenja kod tretmana održavanja, njime samo prevenirate razvoj bora i melasme.

Koliko je tretmana potrebno?

Ovisno o tipu i lokaciji melasme, potrebno je 1 do 3 tretmana. Iznad nadusnice melasma lošije reagira te je potreban koji tretman više, kao i kod starih melasmi. Razlog leži tome što, ako je tretman preagresivan, stanje možemo pogoršati pa radije koristimo tretmane slabije snage zbog čega je iz sigurnosnih razloga potreban koji tretman više. Izuzetno rijetko postoje oblici melasme koji iz za sada nepoznatih razloga slabije reagiraju na sadašnje tretmane.Na gornjem dijelu lica i čelu ponekad je potrebno kombinirati razne tretmane kako bi se uništile krvne žile. Razmak između tretmana je od 2 do 3 mjeseca nakon prvog tretmana na dalje.

Gdje se melasma najteže uklanja?

Najteže se uklanja melasma nadusnice, gdje je često izazvana skidanjem dlaka voskom ili čupanjem pincetom. Pigment se često nalazi vrlo duboko te je potrebno nešto više tretmana kako bi se uklonio. Ako idemo prejako s tretmanom, postoji velika mogućnost da pogoršamo melasmu, stoga je potrebno slabije raditi tretmane te je bitno dlake prestati uklanjati na navedeni način. Uklanjanje dlaka laserom prevencija je razvoja melasme nadusnice, iako se nekad neovisno o tome ipak razvije.

Ima li melasma tendenciju vraćanja?

Nažalost, melasma se često vraća iako to nije uvijek pravilo. Čini se kako je za vraćanje melasme bitna razina estrogena. Što je veća razina estrogena, veća je i mogućnost da se vrati. Kako tijekom života opada razina estrogena, tako je manja mogućnost vraćanja. Nažalost, melasma je jako sklona vraćanju, tj. pogoršanju kod pojedinih tretmana, poput erbium lasera ili slično. Zapaženo je da ako se unište krvne žile, smanjuje se učestalost vraćanja melasme.

Prevencija melasme

Nakon tretmana potrebno je koristiti azelaičnu kiselinu, lokalne retinoide ili vitamin C za sprječavanje vraćanja melasme. Uz to je potrebna zaštita od sunca korištenjem krema s visokim zaštitnim faktorom. Čini se kako puderi sa zaštitnim faktorom bolje čuvaju kožu od sunca. Čuvati se direktnog dužeg izlaganja suncu. Sunce prodire kroz staklo, hlad i oblake te vodite računa i o tome. Bez obzira koliko kratko bili na suncu, uvijek morate biti zaštićeni. Mikroabrazija kisikom je metoda koja nakon frakcijskih lasera dosta pomaže u prevenciji melasme.

Solarij treba izbjegavati. Kreme kod razvijene melasme uglavnom nisu od velike koristi, jer je pigment preduboko smješten te ne mogu do njega doprijeti. Kreme imaju najbolji efekt nakon tretmana, jer lakše dopiru do pigmenta. Po mogućnosti potrebno je prestati piti kontracepciju, tj. hormonalne terapije.

Na koje se načine uklanja melasma?

 • Abrazija
 • CO2 i erbium laser
 • Ultrazvuk
 • Peeling
 • IPL uređaj
 • Kreme za izbjeljivanje
 • Mikroabrazija kisikom
 • KTP, Q-Swtich i Pulsed Dye laser
 • AFT tretman
 • Frakcijski laseri
 • Frakcijski radiovalovi

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr