Najveća prekretnica u tretmanima ožiljaka - Poliklinika Poliderma

Usluge

Najveća prekretnica u tretmanima ožiljaka

Danas se frakcijskim laserima postižu rezultati u uklanjanju ožiljaka o kojima smo donedavno mogli samo sanjati. Kod jače izraženih ožiljaka često se koriste Erbium i CO2 laser istovremeno ili naknadno u kombiniraciji s frakcijskim laserom

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, najčešće zbog ozljede ili upalnog procesa. Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje pri čemu se nastali defekt ne može nikada potpuno ukloniti. Uslijed toga nastaje ožiljak. Ožiljak ima prvenstveno estetsku ulogu, no nekad može ograničavati kretnje ako se nalazi u blizini zgloba.

Čini se da su frakcijski laseri označili najveću prekretnicu u tretmanima ožiljaka do sada. Prije njih su erbium i CO2 laser imali glavnu riječ, ali problem je bio u dugotrajnom oporavku i komplikacijama. Frakcijski laseri postižu bolje rezultate od erbium i CO2 lasera uz minimalni oporavak te gotovo bez komplikacija. Danas frakcijskim laserima postižemo rezultate o kojima smo do nedavno mogli samo sanjati. Ipak, erbium i CO2 laser imaju i dalje svoje mjesto u tretmanima ožiljaka. Često se, istovremeno ili naknadno, kombiniraju s frakcijskim laserima kod jače izraženih ožiljaka.

Koje su prednosti lasera u odnosu abraziju i peelinge?

 • rezultati lasera su neusporedivo bolji
 • mnogo kraći oporavak
 • manji broj nuspojava i komplikacija
 • kod lasera je znatno manji broj tretmana
 • 1 tretman laserom zamjenjuje 5 do 10 tretmana abrazije ili peelinga
 • laserski tretmani traju u sekundama ili nekoliko minuta, a kod abrazije i peelinga tretmani su znatno dulji
 • tretmani laserom znatno su ugodniji u odnosu na tretmane abrazije i peelinga

Što mogu očekivati od tretmana?

Realno je očekivati da se ožiljak smanji ovisno o izraženosti ožiljka. Manje izražene ožiljke moguće je gotovo u cijelosti smanjiti. Jače izraženi ožiljci se mogu dosta smanjiti. Jedan tretman ili metoda ne rješava sve vrste ožiljaka te su ponekad potrebne kombinacije raznih metoda, tj. tretmana. Svi tretmani i metode smanjuju ožiljke, ali nijedan nije predviđen za vraćanje pigmenta. Opaženo je da se često kod frakcijskih lasera pigment većim dijelom zna vratiti 6 do 12 mjeseci nakon tretmana. Nažalost, to nije pravilo i to se ne može predvidjeti.

Rezultati se ovisno o vrsti tretmana i metode vide trenutno nakon tretmana, kao što je to kod erbium lasera, ili naknadno nakon tretmana. Kod frakcijskih lasera ili radiovalova tipično je da se rezultati poboljšavaju svaki dan narednih 9 do 12 mjeseci nakon tretmana. Prvih nekoliko mjeseci nakon tretmana rezultati nisu jako izraženi, ali nakon 5 do 6 mjeseci znatno se poprave.

Jesu li tretmani bolni?

Tretmani nisu bolni te se po potrebi daje lokalna anestezija u obliku kreme ili injekcije. Stoga ne morate imati nikakve brige zbog tretmana.

Koliki je broj tretmana potreban?

Broj tretmana je strogo individualan te ovisi o vrsti, obliku i veličini ožiljka. Manji ožiljci se uglavnom mogu ukloniti jednim tretmanom. Prosječno je potrebno oko tri tretmana, dok za veće ožiljke koji su jače izraženi broj tretmana može biti nešto veći. Postoji određena granica broja tretmana do koje ima smisla raditi tretmane laserom, jer nakon toga nema nikakvog efekta.

Najveći rezultati laserima postižu se obično nakon prvog tretmana, dok su tijekom narednih tretmana rezultati manji. Nakon toga u obzir dolazi primjena ostalih metoda. Primjerice, kod ožiljaka od akni koji su dovedeni u razinu kožu ili nedostataka volumena koriste se punjači koji nadomjeste volumen koji nedostaje, jer laseri ne vraćaju volumen kože.

Koje su najčešće zablude vezane uz tretmane?

 1. Bez obzira na starost ožiljka i uzrok nastanka, uvijek se može pomoći. Ljudi često odustaju od tretmana jer misle da ako je ožiljak star nije moguće ništa popraviti. Nikad nije kasno za tretman. Ako je ožiljak star, ne znači da će rezultati biti loši.
 2. Po najnovijim spoznajama savjetuje se ožiljak tretirati odmah nakon povrede ili skidanja šavova. Nije potrebno čekati da prođe određeno vrijeme kako bi se ožiljak tretirao.
 3. Ožiljak nije moguće u potpunosti ukloniti, ali se može znatno smanjiti.
 4. Ožiljci se mogu tretirati tijekom djetinjstva te nije uvijek potrebno čekati da dijete naraste.
 5. Solarij i sunce nakon tretmana ne pomažu ožiljku da bolje zacijeli, već djeluju upravo suprotno. Barem 30 dana nakon tretmana treba se kloniti sunca i solarija.

Ožiljci varičele

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr