Lasersko uklanjanje ožiljaka | Poliklinika Poliderma

Usluge

Ostali ožiljci

Jesu li vam poznate sljedeće priče: „kao mali, opekao sam se vrućom vodom“, ili: „nakon prometne nesreće su mi zaostali veliki ožiljci koje nikako ne mogu ukloniti“?. Probao sam razne kreme, brojne tretmane abrazije i peelinga, ali bez efekta. Morat ću se pomiriti s ožiljcima. Svakodnevno čujemo brojne slične primjere. Mora li zbilja biti tako ili postoji neko drugo rješenje?

ostali ožiljci

Drugo rješenje itekako postoji, a zove se laser. Danas gotovo da nema ožiljka koji se ne može smanjiti gotovo do nevidljivosti, no nažalost ne i u potpunosti. Kod pojedinaca, zbog izgleda, ožiljci znaju pričinjavati velike psihičke probleme te tretmani ožiljaka nisu samo estetski problem. Ako su na zglobu, ožiljci mogu ograničavati kretnje. Nekad ožiljci izazivaju nelagodu jer su na vidnom mjestu ili se sramite kupati pred drugima. Zahvaljujući laserima, danas ožiljci nisu više vaša sudbina jer ih možemo uspješno ukloniti.

Uklanjanje ožiljaka

Za tretman uklanjanja ožiljka nikad nije kasno. Za što bolje rezultate savjetuje se kombinacija raznih lasera, te po potrebi kombinacija s drugim metodama. Najčešće se susrećemo s ožiljcima nastalim od opekotina, operacija, raznih trauma… Laseri koji daju najbolje rezultate su neablativni frakcijski laser i erbium laser. Mogu se tretirati sve vrste ožiljaka, bez obzira na izgled, veličinu, smještaj ili način nastanka. Ukoliko su u pitanju deformiteti kože poput udubljenja, tada se obično koriste punjači tvari koji nadoknađuju izgubljeni volumen.

Neodimij Yag laser (neablativni laser)

Laser se koristi za blaže ožiljke jer potiče razvoj novog kolagena koji ispuni ožiljak i tako ga smanji. Potrebna su 3 tretmana, razmak između svakog tretmana je oko 30 dana. Prvi rezultati su vidljivi 2 do 3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, s tim da se konačni rezultati vide 6 do 10 mjeseci poslije zadnjeg tretmana. Razlog tome je što se kroz to vrijeme stvori novi kolagen. Tretman nije bolan niti neugodan, a oporavka nema. Prednost tretmana je što laser istovremeno liječi akne, smanjuje pore te mašćenje lica. Ujedno se istovremeno mogu po želji ukloniti dlake, što je svakako potrebno napomenuti. Laser uz sve navedeno ima efekt pomlađivanja kože te se bore smanjuju i lice zateže uz poboljšanje izgleda i kvalitete kože, tj. lica. Savjetuje se stoga uraditi tretman cijelog lica. Za taj efekt potrebno je isto sačekati nekoliko mjeseci kako bi bio vidljiv. Nema oporavka.

Radiovalovi

Tretman se bazira na istom principu kao Neodimij Yag laser. Koristi se za blaže ožiljke. Osim što uklanja ožiljke, izuzetno dobro smanjuje pore, mašćenje lica, liječi akne, zateže kožu i uklanja bore. Nema oporavka.

Frakcijski laser

To je laser koji označava do sada najveću revoluciju u tretmanima za ožiljke bilo koje vrste, osobito za ožiljke od akni. Tretmani više nisu bolni i nije potreban oporavak od 30 dana kao prije. Frakcijski laser daje najbolje rezultate, a tretman je bezbolan uz minimalni oporavak od 2 do 7 dana. Za vrijeme tretmana osjećate vrućinu i manju nelagodu. Preporuča se za sve vrste ožiljaka: blaže, srednje i teške. Laser, osim što smanjuje ožiljke, istovremeno uklanja pigmentacije, proširene pore i bore. Rezultat tretmana ovisi o tome koliko se puta prijeđe laserom po ožiljku i o snazi laserske zrake. Što je više prijelaza i jača laserska zraka, laser prodire dublje i rezultat je bolji. Rezultat je vidljiv za nekoliko dana, a najljepši dio slijedi tek kasnije. Konačni rezultat vidljiv je za 6 do 10 mjeseci nakon tretmana! Prvih nekoliko mjeseci vide se postupne promjene, dok se nakon 4 do 6 mjeseci vide velike promjene. Razlog tome je što se kolagen stvara postupno. Po prvi se puta frakcijskim laserom mogu uklanjati ožiljci od akni ne samo na licu nego i na prsima i leđima, a najčešće se radi o sitnim bijelim ožiljcima kao i ostalim oblicima ožiljaka. Nakon tretmana izgledate kao da ste zaspali na suncu. Koriste se 2 vrste frakcijskih lasera: ablativni, gdje se oštećuje površina kože, i neablativni, gdje se ne oštećuje koža. Obje vrste lasera koriste isti princip rada na način da izazivaju mikroskopska oštećenja ispod površine kože koja se izbacuju i zamjenjuju novim tkivom te tako uklanjaju ožiljak. 

A) neablativni frakcijski laser

Fraxel laser je označio veliku prekretnicu u laserskim tretmanima. Naziv Fraxel samo označava ime lasera, a ne vrstu lasera. Danas postoji više lasera raznih duljina koji spadaju u ovu skupinu. Što laser ima veću valnu duljinu, to je manje bolan tretman i bolji rezultat. Fraxel koristi valnu duljinu 1550 nm, a u poliklinici Poliderma se koristi laser valne duljine 2940 nm. Laser valne duljine 2940 nm u odnosu na Fraxel ima brojne prednosti: tretmani nisu bolni, kraći je oporavak i upola je manji broj potrebnih tretmana.

B) frakcijski ablativni laseri erbium i CO2

Laseri izbora kod uklanjanja ožiljaka od akni. Ovdje se ubrajaju erbium i CO2 laser. Potvrđeno je da frakcijski ablativni laseri imaju bolje rezultate od standardnih erbium i CO2 lasera, kod kojih je potreban 1 tretman, ali uz jako dug i mukotrpan oporavak. Kod frakcijskih lasera potrebno je 1 do 3 tretmana. Zbog sigurnosti i gotovo potpunog odsustva komplikacija, frakcijski ablativni laseri su najbolji način za uklanjanje ožiljaka.

Frakcijski radiovalovi

Tretman se posebno preporuča kod osoba koje imaju aktivne akne i ožiljke koje žele smanjiti. Do sada se smatralo da se ožiljci mogu tretirati tek nakon što prođu akne, što je krivo. Ne moramo više čekati da akne prođu kako bismo tretirali ožiljke. Ovo je jedini tretman koji može tretirati ožiljke dok su akne izražene. Tretman radi na istom principu kao ablativni frakcijski laser, samo umjesto optičke energije koristi elektromagnetsku energiju. Tretman ujedno ima jaki protuupalni efekt jer toplinom ubija bakterije koje izazivaju akne i upalu te uništava lojne žlijezde pa se lice manje masti te se, što je najvažnije, manje stvaraju miteseri (komedoni). Time se objašnjava povoljan utjecaj tretmana na akne. Uzevši u obzir da tretman traje svega 1 do 3 minute uz oporavak od 1 do 3 dana, ne samo što je najbrži tretman za smanjivanje ožiljaka, nego je gotovo idealan tretman zbog minimalnog vremena potrebnog za oporavak. Što je najvažnije, rezultati su podjednaki, čak i bolji nego kod frakcijskih ablativnih lasera.

AFT tretman

Tretman služi za uklanjanje crvenih ožiljaka nastalih nakon jače upale. Koristi se optička energija koja spaljuje krvne žile i tako uklanja crvenilo. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Bez oporavka.

KTP laser

Ima namjenu kao AFT tretman. Bez oporavka. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Pulsed Dye laser

Ima istu namjenu kao KTP laser i AFT tretman. Na mjestu tretmana nekad zaostaje modrica koja prolazi za nekoliko dana i može se prikriti make upom. Potrebno je 1 do 3 tretmana.

Erbium laser

Donedavno je uz CO2 laser bio jedini laser za uklanjanje ožiljaka. Rezultati su bili odlični, ali uz oporavak od 3 do 4 tjedna, crvenila lica koja traju oko 6 mjeseci, bolnost, nelagodu, komplikacije… Sada se koriste sve manje, jer frakcijski laser daje bolje rezultate od erbium i CO2 lasera bez njihovih loših strana. Koristi se tzv. light peel tretman uz lokalnu anesteziju u obliku kreme ili injekcije, a tretman nije bolan. Oporavak traje od 7 do 15 dana jer se koristi slabija snaga. Zahvaljujući led tehnologiji oporavak se može upola skratiti. Savjetuje se radije uraditi 2 do 3 tretmana nego jedan tretman s većom snagom jer su rezultati bolji, a oporavak je trostruko kraći uz manji rizik od komplikacija.

Subincizija

To je vrlo stara metoda koja koristi iglu kako bi se ožiljak oslobodio ili izvukao na površinu. Kod upale nastaju tzv. priraslice koje vuku površinu kože ispod te nastaju udubljenja kože ili ožiljci. Te priraslice izgledaju kao konci koji vuku kožu prema dolje. Cilj tretmana je da se iglom te priraslice presijeku i oslobodi koža koja se vraća nazad te tako smanjuje ožiljak. Metoda se koristi za pojedine dublje ožiljke. Radi se pod lokalnom anestezijom te nema boli. Oporavak u prosjeku traje 1 do 2 dana.

Roleri

Metoda se temelji na primjeni kotača kojim se prelazi po ožiljcima. Na kotaču se nalaze igle koje prodiru kroz kožu i djeluju na isti način kao subincizija, tj. da oslobode priraslice koje vuku kožu prema dolje te tako rade ožiljke. Koristi se lokalna anestezija, a oporavak obićno traje 1 do 2 dana.

Karboterapija

Kroz kožu se pomoću igle ubrizgava plin CO2. Uloga plina CO2 je da stvori novi kolagen i tako ispuni ožiljak. Nema oporavka.

Punjači

Koristi se uglavnom hijaluronska kiselina, koja je jedan od glavnih građevnih sastojaka kože. Ona mehanički ispunjava kožu i tako smanjuje ožiljak. Uz to, stvara novi kolagen što dodatno smanjuje ožiljak. Nema oporavka.

Saznajte više:

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr