Što je celulit i kako nastaje? | Poliklinika Poliderma

Usluge

Razvoj celulita

Celulit je jedan od najvećih neprijatelja žena. Ima ga gotovo svaka žena, a niti sportašice i modeli nisu pošteđeni. Javlja se sve ranije, tako da već učestalo susrećemo celulit u dvanaestoj godini života. Razlog tome su, osim genetike, i način života, prehrana i nedovoljno kretanja. Sve češće uzimanje kontracepcije dodatno stvara i pogoršava celulit. Celulit je više od estetskog problema, to je kronično degenerativna upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva.

Obilježja celulita su da se s vremenom pogoršava i širi te ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji to su veće degenerativnoupalne promjene te je potrebno više vremena kako bi se nastala oštećenja uklonila.

Osnovni je poremećaj u međustaničnom prostoru koji je ispunjen spojevima šećera i bjelančevina, tzv. glikoaminoglikanima, kao što je primjerice hijaluronska kiselina. Uobičajeno se ti spojevi nalaze u obliku gela čime je omogućena izmjena štetnih i hranjivih tvari. Povećanjem njihove gustoće gel poprima oblik zgusnute tvrde mase kroz koju hranjive tvari više ne mogu prolaziti niti se štetne tvari uklanjati, što znatno poremeti metabolizam. 
Time su stvoreni preduvjeti za zatvoreni krug razvoja celulita iz kojeg nema izlaza. Što je glavni pokretač toga procesa, za sada nije jasno, no čini se da je više faktora odgovorno za te promjene. Loša cirkulacija i limfna drenaža u tom procesu imaju važnu ulogu. Masne se stanice povećavaju i pritišću krvne žile, što dodatno slabi cirkulaciju i potiče nakupljanje tekućine. Vezivno tkivo koje ima potpornu ulogu sada postaje tvrdo i neelastično te obuhvaća masne stanice u tvrdu čahuru kroz koju ne može prodrijeti kisik s potrebnim hranjivim tvarima niti se mogu ukloniti štetne tvari. Metabolizam se usporava te se smanjuje potrošnja masti kao izvora energije. Daljnje nakupljanje štetnih tvari dodatno pogoršava stanje i izaziva upalu pri čemu se krug zatvara. 
Prevencija celulita:

  1. Ako nije nužno, savjetuje se izbjegavanje kontracepcije.
  2. Potreban je dnevni unos od nekoliko litara vode te se savjetuje konzumiranje dalmatinsko mediteranske kuhinje uz mesni obrok barem triput tjedno.
  3. Tjelesne aktivnosti, kao što je primjerice vožnja kućnog bicikla te ostale aerobne aktivnosti, potrebno je provoditi barem 2 do 3 puta tjedno. Prehrana i tjelovježba ne uklanjaju celulit nego preveniraju njegov razvoj i djeluju samo na početni celulit. Bitna je uloga tjelovježbe u smislu jačanja cirkulacije i mišića da bi zamijenili masno tkivo koje je tretman uklonio kako koža ne bi ostala mlohava. Mišići su potpora koži i daju poželjnu figuru.
  4. Usku odjeću, kao što su primjerice traperice, podvezice ili elastične čarape, preporuča se nositi što manje, jer slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Savjetuje se nošenje peta do pet centimetara visine.
  5. Dijete i gladovanja imaju samo kontraefekt jer potiču razvoj celulita. Organizam dobiva signal da je smanjen unos hrane te zato pojačano nakuplja unesenu hranu na mjestima tipičnima za razvoj celulita kao eventualnu rezervu.
  6. Regulacija probave u smislu redovite stolice te unos hrane bogate vlaknima, primjerice zobi, lana, suhih šljiva, müslija i slično pridonose prevenciji celulita. LGG tablete dobro utječu na ravnotežu crijevne flore.
  7. Nakon završenih tretmana savjetuje se povremeno se podvrgnuti tretmanima održavanja.
  8. Savjetuje se unos soje koja poništava utjecaj estrogena na vezivno tkivo koje slabi. U Japanu je celulit znatno rjeđe izražen zbog prehrane bogate sojom. U budućnosti se očekuje djelotvornija terapija koja će bolje suzbijati efekt estrogena.
  9. Šećer, mlijeko i prženu hranu uzimati što manje. Hranu treba dobro prožvakati i sporo jesti u malim zalogajima kako bi se što bolje probavila. Količinu hrane koju dnevno pojedete podijelite u 4 obroka. Poremećaji probave pogoduju debljanju i razvoju celulita.
  10. Anticelulitne kreme pomažu kod početnog tretmana i nakon završenog tretmana kao prevencija.Navedene mjere slabo djeluju ako se celulit već razvio jer tada preostaju jedino tretmani koji učinkovito uklanjaju celulit.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr