Uklanjanje tetovaže | Uklonite tetovažu laserom - Poliderma

Usluge

Uklanjanje tetovaža

Do pojave lasera nije postojao odgovarajući način uklanjanja tetovaža, te su često zaostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, neovisno o stupnju razvoja. Dokaze o ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla jer ih poslodavac smatra neprimjerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, primjerice nakon poroda mnogim ženama počinju smetati.

tetovaža

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu, kao što je primjerice barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi i drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima.

Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim dijelom nestanu.

Priprema kože za skidanje tetovaže laserom – realan prikaz – Poliderma

Koji su načini uklanjanja tetovaže?

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

 1. SALIBRAZIJA – Najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj. Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.
 2. ABRAZIJA – Koriste se razni kristali ili dijamanti koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože sa pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se ne ukloni potpuno. Nakon toga rana tjednima zacjeljuje uz oticanje tretiranog dijela.
 3. OPERACIJA – Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško zacjeljuje.
 4. PEELING – Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjaju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je mogućnost da se otrujete nego da uklonite tetovažu.
 5. LASERI – Koristili su se razni laseri, poput erbium, CO2, argona. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz katastrofalne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.
 6. OSTALO – Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate zbog velikih ožiljaka. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, ubrizgavanje kemikalija, voda pod pritiskom, uništenje toplinom…

Q switch laseri

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Kromofora tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer svaka valna duljina lasera uništi pigment određene boje tj. srodnih boja. Za svaku drugu boju treba laser druge valne duljine. Upijanjem laserske zrake oslobodi se 1200 C što uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno.

Razbijeni pigment postupno uklanjanju obrambene stanice te se 30 dana nakon tretmana vide početni rezultati koji budu bolji s vremenom. Q-Switch laseri se razlikuju od ostalih lasera jer imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa i veliku snagu. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nano i pikosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama tj. 6-9 puta dulje.

O čemu ovisi cijena tretmana?

Ovisi o: površini tetovaže, broju boja, gustoći tetovaže, vrsti lasera, tehnici uklanjanja tetovaže, broju prijelaza sa laserom tj. broju impulsa lasera. Cijenu je moguće odrediti tek nakon što se vidi tetovaža. Prvi tretman je najskuplji a ostalim tretmanima se svaki put spušta cijena do određene granice.

Ako Vam se žuri ukloniti tetovažu, zbog većeg broja impulsa tj. prijelaza laserom cijena prvog tretmana je veća ali uklanjanje tetovaže vremenski traje znatno kraće uz manji broj tretmana te novčanu uštedu. U slučaju da Vam se ne žuri, cijena prvog tretmana je niža ali traje dulje uz veći broj tretmana. Zbog formiranja cijene napomenite da li vam se vremenski žuri ukloniti tetovažu ili ne.

Koliko je tretmana potrebno kod nas?

Broj tretmana nije moguće točno predvidjeti zbog nepredvidivog ponašanja tetovaže, te govorimo o prosječnom broju tretmana koji može odstupati od navedenog. Što je veći broj prijelaza laserom tj. broj impulsa, potreban je manji broj tretmana. U tom slučaju svijetle tetovaže trebaju oko 3 do 5 tretmana, gušće 5 do 8 tretmana a višebojne tetovaže 7-10 tretmana. Ako se radi uobičajeno 1 prijelaz laserom broj tretmana je oko 30 do 50% veći od navedenog. Pojedine boje (zelena i žuta) trebaju više tretmana. Moguće je da se veći dio tetovaže ukloni u manjem broju tretmana, dok pojedini manji dijelovi, npr. višebojni, zahtjevaju veći broj tretmana po minimalnoj cijeni.

Koliko je tretmana potrebno kod drugih?

Za svijetle tetovaže treba 6 do 8 tretmana, dok za tamne treba 12 do 16 tretmana, a za višebojne treba 15 do 20 tretmana. Kada zbrojite veći broj tretmana i izračunate da je razmak između tretmana 45 dana, tada uklanjanje tetovaže može potrajati do par godina kod drugih.

Da li se tetovaža ukloni 100%?

Nije moguće 100% ukloniti tetovažu, no većinom se ukloni skoro u cijelosti da se ne vidi. Pojedini dodatci i nečistoće u pigmentu otežavaju 100% uklanjanje. Na žutoj boji, višebojnim i dorađenim tetovažama mogu ostati obrisi tj. sjene koji se naknadno uklone frakcijskim laserom.

Kako izgleda tretman?

Prije tretmana nije potrebna nikakva posebna priprema. Nakon detaljnog razgovora i objašnjenja svih detalja u vezi tretmana slijedi fotografiranje tetovaže. Potom se započinje tretman. Na kraju tretmana ostajete 10 do 30 minuta držati led, te potom idete kući.

Koliki je razmak između tretmana?

Razmak između tretmana je 45-60 dana. Pojedini autori navode razmak od 30 dana po najnovijem, što savjetujem eventualno u krajnjoj nuždi.

Koje se tetovaže sporije uklanjaju?

Pojedine boje se teže uklanjaju, pogotovo žuta a nekad i zelena. Višebojne i dorađene tetovaže jedna preko druge zaslijepljuju laser koji teže prepoznaje boje i slabije uklanja tetovažu.

Što radimo da maksimalno smanjimo broj tretmana?

Prije tretmana sa frakcijskim Q-switch laserom radimo mikroskopska oštećenja ispod kože te usitnjavamo pigment. Na taj način maksimalno smanjujemo eventualni razvoj komplikacija. Najvažnije je prvi tretman najpažljivije napraviti zbog komplikacija. Nakon toga sa Q-switch laserom prelazimo po tetovaži. Kod R20 pravila u jednom tretmanu više puta prelazimo laserom po tetovaži. Na kraju, po potrebi, sa frakcijskim laserom napravimo mikroskopska oštećenja ispod površine kože da olakšamo i ubrzamo izbacivanje tetovaže.

Koje su moguće posljedice tretmana?

Ožiljci skoro nikad ne ostaju, zato je potrebno prvi tretman napraviti slabije, a ostale tretmane svaki put sve jače. Kod gušćih tetovaža mogu ostati prolazne pigmentacije. Razvoj alergije, gubitak boje kože ili razvoj infekcije je rijedak.

Je li tretman bolan?

Tretman nije bolan niti neugodan. Gušće tetovaže mogu biti nešto nelagodnije samo kod prvog tretmana. Pojedina mjesta kao zapešće, gležnjevi, rebra i trtica mogu biti malo osjetljiviji. Sa naše strane, po potrebi, poduzimamo sve da uklonimo bol i nelagodu tako da prilagodimo rad lasera uz hlađenje kože. Samo uklanjanje tetovaže manje boli od tetoviranja.

Što je potrebno nakon tretmana?

Potrebno je antibiotskom kremom mazati tretirani dio 5 do 7 dana. Izbjegavati vodu i znojenje par dana. Savjetuje se koristiti flaster ili gazu par dana da bi se čuvao tretirani dio.

Koje lasere koristimo?

Od Q-switch lasera koristimo Harmony XL (Alma lasers) i QX MAX laser (Fotona). Od frakcijskih lasera koristimo tzv. ablativne i neablativne. Posebno ističemo Q-switch frakcijski neablativni laser koji je izrazito efikasan za uklanjanje tetovaža.

Po čemu se razlikujemo od drugih?

 • imamo najveće iskustvo, više od 10 godina uklanjamo tetovaže
 • kombiniramo posebne tehnike i razne lasere za što bolje rezultate, te u prosjeku trebamo oko 50% tretmana manje nego drugi
 • vremenski najbrže uklonimo tetovažu uz uštedu novca zbog manjeg broja tretmana
 • koristimo najefikasniji QX MAX laser sa 4 valne duljine za sve boje tetovaža
 • imamo najveći broj lasera za uklanjanje tetovaža na jednom mjestu
 • kombiniramo frakcijske lasere (Q-switch, ablativne i neablativne) sa Q-switch laserima za bolje rezultate i manji broj tretmana
 • koristimo R 20 metodu više prijelaza laserom kod istog tretmana
 • na najsigurniji način uklanjamo tetovaže, bez komplikacija zahvaljujući frakcijskim laserima

Zašto je laser QX MAX najefikasniji laser za uklanjanje tetovaža?

 • ima snagu 3x puta veću od svih Q-switch lasera, dok ostali laseri zbog manje snage teže uklanjaju tetovažu
 • koristi 4 valne duljine, te uklanja sve boje osim žute
 • ima najveći promjer laserske zrake, a što je veći promjer laser dublje prodire i bolje uklanja tetovažu
 • koristi najveći broj tehnoloških inovacija za bolje uklanjanje tetovaža
 • ima najveći broj kombinacija tretmana za bolje uklanjanje tetovaže

Koje valne duljine koristimo za uklanjanje tetovaža?

 • Q Switch 585 nm pulse dye služi za uklanjanje prvenstveno plave boje. Često je moguće ukloniti i ostale boje koje vuku na plavu ili imaju sličanosti kao npr. ljubičasta.
 • Q Switch 650 nm služi prvenstveno za uklanjanje zelene boje.

Uklanjanje tetovaže laserom:

Poliklinika Poliderma je jedina kod nas koja ima laser sa 4 valne duljine za uklanjanje svih vrsta boja.

30 dana nakon tretmana za uklanjanje tetovaže laserima

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr