Ublažavanje rosaceje i crvenila - Poliklinika Poliderma

Usluge

Ublažavanje rosaceje i crvenila

Rosaceja je kronična upalna bolest obilježena sklonošću razvoju crvenila i krvnih žila. Bolest se ne može izliječiti, ali se uspješno stavlja pod kontrolu. U kasnijoj fazi nastaju upalne promjene slične aknama. Radi se o pojačanoj osjetljivosti krvnih žila na vanjske podražaje, pri čemu se one šire uslijed prodora krvi, što daje crvenilo kože. Ubrzo se krvne žile skupljaju i crvenilo kože nestaje. Ukoliko podražaji budu učestali, crvenilo kože postaje trajno, kao i razvoj krvnih žila.

Zašto bolest nastaje?

Čini se da rosaceja nastaje zbog pojačane upale koju ta bjelančevina potiče. U razvoju rosaceje bitni su i ostali faktori. Genetski faktori su važni jer većina oboljelih ima nekog u obitelji s istim problemom.

Najnovija otkrića upućuju da je možda glavni uzrok razvoja rosaceje povećana proizvodnja ili aktivnost bjelančevine koja potiče upalu i tako brani organizam od infekcije.

Početno postoji samo sklonost crvenilu, no bitnu ulogu u razvoju bolesti čine provocirajući faktori: vrućina, bilo koji izvor topline, začinjena i vruća hrana, hladnoća, sunce, alkoholni losioni… Ukoliko se provocirajući faktori stalno ponavljaju, velika je mogućnost da se sklonost razvije u bolest. Napadaji crvenila česti su u menopauzi zbog hormonalnih promjena, a stres je također jedan od čestih uzroka crvenila.

Kako se liječi rosaceja?

Uglavnom se liječi raznim kremama i antibioticima čiji se efekt bazira na protuupalnom djelovanju i time djeluju na posljedice. . Njihovim uništenjem smanjuje se sklonost crvenilu i upalama. Izbijanje upalnih promjena, kao što su akne i napadaji crvenila, stavlja se uspješno pod kontrolu. Što je najvažnije, sprječava se kasniji rast lojnih žlijezda na nosu muškaraca, što znatno narušava fizički izgled.

“Pojava lasera znatno je pomogla u borbi protiv rosaceje i trenutno je najbolja terapija za nju jer djeluju na uzrok bolesti – krvne žile.”

Nekad rosaceja može zahvatiti samo nos ili bradu uz razvoj većih krvnih žila te kapilara, osobito kod muškaraca. Osim estetskog značaja, rosaceja je bolest koja napada oči te može oštetiti vid. Većina oboljelih ima smetnje s očima u vidu crvenila i svrbeža, što se liječilo kao konjuktivitis.

Oboljelima se savjetuje da se kod očnih smetnji odmah jave oftalmologu. Lijek izbora za očne tegobe su sistemski antibiotici. Za stavljanje bolesti pod kontrolu najvažnija je prevencija, tj. izbjegavanje provocirajućih faktora jer inače ni jedna terapija ne pomaže. Treba izbjegavati vrućinu kao i sve izvore topline: peć, radijator i štednjak, a prostorije ne treba jako zagrijavati. Vruću hranu i tekućinu treba piti ili jesti samo kad se ohlade, a začinjenu hranu izbjegavati. Sredstva za njegu moraju biti blaga i nježna te ne smiju sadržavati alkohol.

Koliko je tretmana potrebno?

Za uklanjanje kapilara i vena potrebno je 1 do 3 tretmana. Kod uklanjanja crvenila potrebna su 3 do 5 tretmana. Kod bujanja vezivnog tkiva i lojnih žlijezda treba 1 do 3 tretmana. Kapilare imaju sklonost da se vraćaju te je tretman obično potrebno ponoviti jedanput svakih nekoliko godina. Kod terapije crvenila treba uraditi tretman održavanja 1 do 2 puta godišnje.


1. Krvne žile – pored estetskog problema potiču razvoj upale jer propuštaju krv u tkivo, što potiče upalu. Za detalje vidjeti pod usluge o uklanjanju kapilara.


2. Crvenilo – nije samo estetski problem. Ukoliko traje duže vremena potiče razvoj krvnih žila što pogoršava bolest. Za detalje vidjeti pod usluge crvenilo.


3. Finomatozne promjene – u kasnijem tijeku bolesti pretežno kod muškaraca buja vezivno tkivo s lojnim žlijezdama, što znatno narušava fizički izgled. Obično je zahvaćen nos, što daje groteskni izgled. Cilj tretmana je mehaničko uništenje vezivnog tkiva i lojnih žlijezda, što se uklanja erbium laserom.

AFT tretman

Optičkom energijom uništavaju se krvne žile koje se šire i licu daju crvenilo. Koristi se prvenstveno za smanjivanje crvenila lica i manjih kapilara. Tretman ujedno ima protuupalni efekt te uklanja peckanje, svrbež i iritaciju te ubrzava prolaženje upalnih promjena, kao što su akne. Cilj tretmana je smanjivanje neugodnih napadaja crvenila lica. Potrebna su 2 do 3 tretmana te je nakon toga potrebno jedan do dva puta raditi tretman održavanja jer je bolest sklona vraćanju. Uglavnom nema oporavka.

KTP laser

Uništava manje kapilare i crvenilo lica.

Pulsed Dye laser

Smatra se glavnom metodom za uklanjanje kapilara i crvenila lica. Nakon tretmana moguće su modrice koje brzo prolaze. Modrice nastaju uslijed razbijanja kapilara laserom.

NeodimijumYag laser

Laser mehanički uništava krvne žile uz jaki protuupalni efekt te se promjene, kao primjerice akne, povlače. Tretman je idealan za srednje i veće krvne žile koje su smještene dublje, iako se mogu uklanjati i manje krvne žile površno smještene. Ujedno uklanja peckanje, svrbež i iritaciju. Potrebno je od 1 do 3 tretmana, a savjetuje se kombiniranje s AFT tretmanom. Nema oporavka.

Erbium laser

Laser služi za mehaničko uklanjanje promjena na nosu koje nastaju zbog bujanja lojnih žlijezda s vezivnim tkivom. Izgled nosa često znatno narušava vanjski izgled. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Oporavak traje 5 do 10 dana.

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr