Rozaceja | Uzroci i liječenje rozaceje - poliklinika Poliderma

Usluge

Rozacea

Bolest se ne može izliječiti, ali se uspješno stavlja pod kontrolu

Rozacea je kronična upalna bolest obilježena sklonošću razvoju crvenila i krvnih žila. Bolest se ne može izliječiti, ali se uspješno stavlja pod kontrolu. Radi se o pojačanoj osjetljivosti krvnih žila na vanjske podražaje, pri čemu se one šire uslijed prodora krvi, zbog čega nastaje crvenilo kože.

rosaceja
U kasnijoj fazi rosacee nastaju upalne promjene slične aknama.

Rosacea je kronična upalna bolest sklona pogoršanjima, a obilježena je napadajima crvenila, razvoju kapilara i upalnih promjena poput akni. Brojni su razlozi razvoja bolesti od genetike do vanjski provocirajućih faktora: vrućine, bilo kojih izvora topline, začinjene i vruće hrane, hladnoće, sunca, alkoholnih losiona i sl.

“Važno je izbjegavati određenu hranu kao što su svježa salata, šećer, vruća i začinjena hrana te regulirati probavu probioticima.”

Ako se provocirajući faktori stalno ponavljaju, velika je mogućnost da se sklonost razvije u bolest. Napadaji crvenila česti su u menopauzi zbog hormonalnih promjena, a stres je također jedan od čestih uzroka crvenila.

“Najnovija otkrića upućuju da je možda glavni uzrok razvoja rozacee povećana proizvodnja ili aktivnost bjelančevine koja potiče upalu i tako brani organizam od infekcije.”

Bolest zahvaća oči te može oštetiti vid. U slučaju očnih tegoba treba se odmah javiti liječniku. Ključni problem je propusnost kapilara kada krv izađe u tkivo pri čemu nastaju upalne promjene.

Ključno je redovito dubinski čistiti kožu kako bi se smanjila mogućnost pojave parazita/grinje Demodex folliculorum na koži lica koja bolest pogoršava.

Koliko je tretmana potrebno?

S vremenom dolazi do povećanja nosa, tj. tzv. finomatoznih promjena. Nije moguće predvidjeti  broj tretmana i uspjeh ublažavanja rosacee. Većinom je uspješnost velika, no postoje i slučajeva gdje je uspjeh nešto slabiji.

Pojava lasera znatno je pomogla u borbi protiv rozacee i trenutno je najbolja terapija za nju jer djeluju na uzrok bolesti – krvne žile.

Frakcijski laseri koji uništavaju pore pomažu također kod ublažavanja rosacee. Razmak između tretmana je oko 3 do 4 tjedna. Prosječan broj tretmana je od jedan do pet, a savjetuju se povremeni tretmani održavanja (1 do 2 puta godišnje). Za bolji uspjeh potrebno je kombinirati tretmane.

Pulsed Dye laser

Smatra se glavnom metodom za uklanjanje kapilara i crvenila lica. Nakon tretmana moguće su modrice koje brzo prolaze. Modrice nastaju uslijed razbijanja kapilara laserom.

Neodymium YAG laser

Laser mehanički uništava krvne žile uz jaki protuupalni efekt, Tretman je idealan za srednje i veće krvne žile koje su smještene dublje, iako se mogu uklanjati i manje krvne žile površno smještene. Ujedno uklanja peckanje, svrbež i iritaciju.

Erbium laser

Laser služi za mehaničko uklanjanje promjena na nosu koje nastaju zbog bujanja lojnih žlijezda s vezivnim tkivom. Izgled nosa često znatno narušava vanjski izgled. Potrebno je 1 do 3 tretmana. Oporavak traje 5 do 10 dana

Botoks

Ima jaki protuupalni efekt i potiče da se upalne promjene brzo povuku.

Egzosomi

Egzosomi su molekule s kojima stanice komuniciraju uz jak protuupalni efekt. Tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom i oporavka nema osim koje manje modrice koja brzo prolazi.

Plazma dušik

Plasma u obliku iskre ima jak protuupalni efekt te uništava kapilare i vezivno tkivo. Tretman se izvodi sa ili bez anestetske kreme. Oporavka nema ili traje koji dan. Izrazito efikasan tretman. Radi se i ljeti.

Injekcijski radiovalovi

Pod lokalnom anestezijom se s iglicama prolazi ispod kože pod kojom se ispuštaju radiovalovi koji uništavaju kapilare uz jak protuupalni efekt. Tretman se radi pod lokalnom anestezijom. Oporavak je od 1 do 3 dana.

Posebne ponude

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr