Madeži | Tretmani za uklanjanje madeža u poliklinici Poliderma

Usluge

Madeži

Madež se uvijek nastoji operativno ukloniti, osobito kada je pigmentiran. Postoje izuzeci kao što su madeži na licu, nosu i čelu. Nakon operacije bi ostao ožiljak pa je u tom slučaju laser idealan odabir jer se nakon uklanjanja madeža gotovo ništa ne vidi.

Još ni danas ne postoji pravilna definicija madeža. Tako se primjerice govori kako ga tvori posebna vrsta pigmentnih stanica uz druge vrste tkiva. Većina madeža je bezopasna, no svakako se savjetuje redovita kontrola kod dermatologa barem jednom godišnje. Većina ljudi se odlučuje na odstranjenje zbog estetskih razloga ili nezgodne lokacije madeža. Glavna metoda za odstranjivanje madeža je operacija, i to je jedina pravilna metoda jer se madež u cijelosti ukloni te se može uraditi histološka analiza.

Postoje druge metode koje ne mogu u cijelosti ukloniti madež jer ga unište iznad kože dok korijen zaostaje ispod kože. U te se metode ubraja laser, spaljivanje strujom ili zaleđivanje. Madež se uvijek nastoji operativno ukloniti, osobito kada je pigmentiran. No, postoje izuzeci kada se radi o madežima na licu. Nakon operacije zaostao bi ožiljak, osobito na licu, nosu ili čelu. Laser je metoda izbora za te slučajeve jer se nakon uklanjanja gotovo ništa ne vidi. Uvjet je da osoba ima iznad 25 godina, nema povećan broj madeža i da nema tumora kože u obitelji.

Tehnologije

Erbium laser

Laser mehanički uništi madež, a ovisno o veličini madeža daje se lokalna anestezija kao u stomatologa, no ako je manji madež nije potrebna anestezija. U oba slučaja tretman nije bolan niti neugodan. Tretman ne uništi madež u cijelosti, već tu zaostaje manji dio madeža. Na mjestu tretmana zaostaje manja krasta koja otpada nakon sedam dana. Na mjestu tretmana ne zaostaje ožiljak nego eventualno manje površinsko oštećenje koje je gotovo neprimjetno, po potrebi se i to može korigirati.

U svakom slučaju, postiže se najbolji estetski rezultat jer iza svake operacije zaostaje ožiljak, osobito ako je madež na nosu. Najčešće se radi o madežima koji nemaju boju i javljaju se nakon 40-ih godina života. Nažalost, s godinama im raste veličina i broj te se savjetuje madeže što ranije tretirati, iako nikad nije kasno. Rijetko kod manjeg broja slučajeva nastaje povratak uklonjenog madeža zbog zaostalog dijela madeža koji se bez problema ukloni. Pretežno je potreban jedan tretmana, ali u slučaju povratka madeža tretman se slobodno ponavlja.

CO2 laser

Djeluje istovjetno kao erbium laser.

Operacija

Koristi se lokalna anestezija s injekcijom te tretman ne boli. Koristi se uglavnom za pigmentirane madeže na tijelu. Moramo računati na manji defekt ili ožiljak nakon zahvata koji se gotovo ne vidi. No, i ako nešto zaostane, to se bez problema korigira frakcijskim laserom. Nažalost, na leđima gotovo uvijek ostaje ožiljak zbog velikog broja mišića koji razmiču kožu i tako rubove rane pa nastaje ožiljak. Osobe koje imaju slabije vezivno tkivo ne cijele idealno kao ostali ljudi. Stoga kod tih osoba, kao i kod operacija na leđima, moramo računati s izvjesnim ožiljkom jer to ne ovisi o kirurgu. Bitno je da se uvijek može pomoći ako zaostane ožiljak.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr