Masna Jetra - Poliklinika Poliderma

Usluge

Regenerativni tretmani za masnu jetru

Jetra je izuzetno važan organ te obnavlja brojne funkcije. Izuzetno velika moć obnove jetra je njena značajka no nažalost ta obnova ima limit.

REGENERATIVNI TRETMANI ZA MASNU JETRU

Jetra je izuzetno važan organ te obnavlja brojne funkcije. Izuzetno velika moć obnove jetra je njena značajka no nažalost ta obnova ima limit. Problem kod bolesti i oštećenja jetre je što su znaci obično slabo izraženi te kada budu jasni nažalost jetra je jako oštećena. Jetra je najvažniji organ za metabolizam masti te ako je jetra oštećena ona ne može razgrađivati mast te se mast nakuplja po tijelu pri čemu se doslovce debljamo od zraka, ne možemo otopiti mast unatoč vježbi, tretmanima i promjeni prehrane. Injekcije za mršavljenje slabije djeluju kod masne jetre. Sve navedeno se dešava kod masne jetre kada se unutar jetre počinje nakupljati mast. Ključan preduvjet da lako mršavimo je zdrava jetra koja jedini uspješno topi mast kao izvor energije. Masna jetra je izuzetno ozbiljno stanje koje jako narušava zdravlje i izaziva brojne poremećaje. Ako se ne liječi može preći u cirozu i karcinom jetre. Vrlo često masna jetra se nalazi u sklopu tvz metaboličkog sindroma. Pojačana upala je tipično obilježje koje se nalazi u sklopu masne jetre te samo pogoršava stanje jako. Veliki problem kod masne jetre je što je poremećen metabolizma masti u cijelosti te dolazi posljedično do niza poremećaja :

 • povišenje kolesterola
 • inzulinske rezistencije
 • razvoja dijabetesa tip II

KOJI SU UZROCI NASTANKA MASNE JETRE ?

Alkohol nije jedini i glavni uzrok te postoji čitav niz drugih uzroka oštećenja jetre zbog virusa, upale jetre tvz hepatitis, toksini i lijekovi. U zadnje vrijeme se bilježi porast broja masne jetre koja nije uzrokovana alkoholom. Stres i moderni način života jako tome pridonose. Pojačan unos šećera je vrlo čest uzrok masne jetre jer se smanjuje potrošnja razgradnje masti kao izvora energije. Stres povisuje hormon stresa kortizol koji povisuje šećer u krvi. Kronično povišen šećer u krvi izaziva stanje gdje se šećer slabije unosi u tijelo jer stanice postaju otporne na inzulin koji unosi šećer u stanicu. Tijelo pojačano stvara inzulin čime se iscrpljuje gušterača koja luči inzulin te može nastati dijabetes. Inzulin ima efekt povećanja tjelesne težine. Tako se razvije inzulinska rezistencija jer se stanice brane od povećanog unosa šećera. Taj višak šećera se pretvara u mast zbog čega se debljamo. Posljedično se mast nakuplja u jetri te nastaje masna jetra. Potrebno je unositi mast da bi bolje trošili mast kao izvor energije.

NA ŠTO TREBA VODITI KOD TRETMANA MASNE JETRE ?

Moderna medicina je jako ograničena po pitanju sredstava za obnovu jetre i topljenja masti u jetri te smo već jako ograničeni u startu osim smanjenja unosa šećera, promjene prehrane i redovite tjelovježbe. Ako gledamo samo jetru tada smo uradili veliku grešku jer treba gledati puno šire. Pored masne jetre potrebno je isključiti ili dokazati inzulinsku rezistenciju koja samo pogoršava masnu jetru. Potrebno je uraditi pretrage na druge rizične faktore kao povišen tlak i kolesterol te vidjeti stanje krvnih žila. Temeljni problem masne jetre je što jedan metabolički poremećaj izaziva i pogoršava drugi te nastaje zatvoreni krug. Ključna je greška da se ne mjere AEG spojevi ( advanced end glycation products ) koji nastaju kao nusproizvod metabolizma šećera. AEG spojevi nastaju kod povećanog unosa šećera i inzulinske rezistencije. Problem AEG spojeva što se vežu za stanice procesom glikacije koja potiče upalu i razvoj brojnih bolesti sve do tumora. Još je veći problem što kad se vežu AEG spojevi oni ostaju trajno vezani u tijelu kao temperirana bomba. Moderna medicina ne mjeri AEG spojeve niti ima rješenje kako da ih ukloni. Ne smijemo zaboraviti isključiti virusne infekcije i upalu jetre tvz hepatitis. Jako je bitno odrediti sposobnost jetre da ukloni toksine iz tijela. Kod masne jetre zbog oštećene funkcije povećana je količina toksina što dodatno pogoršava zdravlje. Iz svega navedenog očito je da moderna medicina nema cjelovito rješenje za masnu jetre te je zato potrebno kombinirati modernu medicinu s regenerativnom medicinom koja ima cjelovito riješenje za masnu jetru. Za to je bitna suradnja gastroenterologa i stručnjaka regenerativne medicine.

KOJI SU ZNACI MASNE JETRE ?

 • kroničan umor – dijabetes tip II
 • naglo debljanje bez nekog uzroka – povišena temperatura tijela
 • teško mršavljenje – hipotireoza ( Hashimotov
 • loša probava tireoiditis )
 • nadutost – policistični jajnici
 • metabolički sindrom – kroničan umor
 • pojačano znojenje – želja za šećerom
 • pad energije – pojačan glad

ŠTO JOŠ NE SMIJEMO ZABORAVITI KOD MASNE JETRE ?

 1. Osobe s masnom jetrom često imaju Hashimotov tireoditis stanje gdje štitnjača slabije radi što dodatno doprinosi debljanju.
 2. Vrlo često nastaje visceralna mast koja nastaje kada se mast nakuplja oko organa u trbuhu što je jako opasno stanje jer je jako povećan rizik od moždanog i srčanog udara.

Stoga pretrage štitnjače i isključenje visceralne masti mora biti sastavni dio obrade kod masne jetre.

MASNA JETRA I MENOPAUZA

Kod žena u menopauzi dolazi do pada spoja kolina ima ključnu ulogu u izgradnji stanične membrane i metabolizmu šećera. Padom kolina dolazi do masne jetre i gubitka mišića. Debljanje kod dijela žena u menopauzi je posljedica pada kolina.

DIJAGNOSTIKA MASNE JETRE

Obično se koristi MR, CT i ultrazvuk ali problem je što često navedene pretrage nisu dovoljne osjetljive da se vidi rani razvoj masne jetre. Kako bi otkrili masnu jetru i posebno rani razvoj koristi se metoda mjerenja otpora prolaska struje kroz tijelo čime dobivamo uvid u rani razvoj masne jetre. Druga opcija je spetkofotometrija gdje se mjeri upijanje atoma u tijelu određenih valnih duljina. Na temelju tog precizno dobijemo uvid u rani razvoj masne jetre.

DIJAGNOSTIKA AEG SPOJEVA

AEG spojevi se mjere pomoću spektofotometrije gdje se mjeri apsorpcija atoma u tijelu. Podlaktica se nasloni na zaslon uređaja koji potom mjeri apsorpciju atoma te dobijemo točnu količinu AEG spojeva. Važnost AEG spojeva je u tome što potiču brojne bolesti sve do tumora. Ujedno značajno povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara. Kod dijabetičara gotovo sve komplikacije izazivaju AEG spojevi.

TRETMANI ZA MASNU JETRU

Ključno je otopiti mast, obnoviti jetru i smanjiti upalu. Ovisno o drugim rizičnim faktorima tipa inzulinska rezistencija, virusne infekcije i ostalo određujemo druge tretmane uz postupke koje kombiniramo.

OPORAVAK JETRE

U svrhu obnove jetre koriste se infuzije, lasersko čišćenje krvi i intravenska fotodinamska terapija.

DETOX

Kako bi se uklonili toksi iz tijela koji uništavaju jetru koriste se infuzije i laserski detox krvi.

TOPLJENJE MASTI U JETRI

Koriste se infuzije kolina i fosfatidilkolin koji pored topljenja masti čiste krvne žile od kolesterolskih plakova, potiču razgradnju masti u cijelom tijelu, jačaju imunitet, poboljšavaju rad mozga, obnavljaju mozak, spuštaju kolesterol u krvi uz sistemno pomlađivanje. Navedene infuzije pomažu kod inzulinske rezistencije jer povećaju osjetljivost stanica na inzulin da se lakše ubaci šećer u stanicu što je onemogućeno inače kod inzulinske rezistencije.

VIRUSNE INFEKCIJE

Kako bi uništili virusi koristi se čišćenje krvi s ozonom, UVB zrakama i laserom. Infuzije jako pomažu posebno tvz artesunat. Najefikasnija metoda je primjena intravenske fotodinamske terapije gdje se unosi vitamin B2 u tijelo te potom uvodi lasersko vlakno u venu. Laser s optičkim energijom pročišćava krv i aktivira vitamin B2 koji potom uništava viruse. Ključno je jačati imunološki sustav s infuzijama kao najbolji način za to.

ČIŠĆENJE AEG SPOJEVA

Korist se posebni protokol infuzija koje se kombiniraju a osmislio ga je dr Kaliterna. Ovo je za sada jedini način da se uklone AEG spojevi iz tijela.

AUTOFAGIJA

Autofagija je uklanjanje oštećenih stanica koje potiču upalu i time potiču razvoj brojnih bolesti sve do tumora. Kako bi se jetra bolje obnova nakon topljenja masti radi se tretman autofagije da se uklone oštećene stanice jetre koje priječe oporavak jetre. Dr Kaliterna je osmislio protokol gdje se kombinira ozonoterapija, infuzije i intravenska fotodinamska terapija.

INZULINSKA REZISTENCIJA

Koriste se razne kombinacije infuzija od fosfatidil kolina, inozitola i ostalo što povećava osjetljivost stanica na inzulin. Primjena kroma i alfa lipoične kiseline smanjuje razinu šećera u krvi što potiče inzulinsku rezistenciju. Lasersko čišćenje krvi dodatno pomaže da se smanji inzulinska rezistencija.

REGULACIJA STRESA

Problem stresa je povišena razina kortizola hormona stresa koji razara tijelo i povisuje razinu šećera u krvi te disbalans autonomnog živčanog sustava simpatikusa i parasimpatikusa. Pomoću kombinacije raznih infuzija može se značajno poništiti efekt stresa te dovesti u balans autonomni živčani sustav.

REGENERATIVNI TRETMANI

Koriste se matične stanice, faktori rasta, citokini i egzosomi pomoću infuzija za obnovu jetre. Matične stanice imaju najjače izražen efekt obnove jetre. Regenerativni tretmani se koriste samostalno ili u kombinaciji s od prije navedenim postupcima ovisno o zdravstvenom stanju.

Posebne ponude

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr