Vrećice ispod očiju | Uzroci nastajanja vrećica ispod očiju?- Poliderma

Usluge

Vrećice ispod očiju

Kada oslabe ligamenti, masno tkivo prodre izvan očne šupljine, što stvara vrećice ispod očiju

Jedan od glavnih znakova starenja u području očiju su vrećice ispod donjih kapaka. One daju izgled umora i bolesti te znatno narušavaju vanjski izgled. Korekcijom vrećica znatno popravljamo izgled, izgledamo svježije, zdravije, odmornije i mlađe. Malo je tretmana koji, poput ovog, miminalnom korekcijom te korekcijom kapaka znatno popravljaju izgled.

vrećice ispod očiju
Starenje je gubitak masnog tkiva, što se prvo vidi u području između donjeg kapka i obraza

Jedan od razloga nastajanja vrećica je slabljenje ligamenata kože koji podupiru masno tkivo unutar očnih šupljina. Uloga masnog tkiva je potpora očiju unutar očne šupljine.

Drugi razlog nastajanja vrećica je nakupljanje limfe i zastoj krvi kod podočnjaka ili bolesti štitnjače. Zadržana tekućina proširuje kožu i s vremenom nastaju vrećice. Genetski faktori isto pospješuju razvoj vrećica, ali tada nastaju znatno ranije, obično od 20-ih godina života na dalje. U tom slučaju savjetuje se s tretmanima započeti što ranije.

Treći i glavni razlog razvoja vrećica ispod očiju je slabljenje vezivnog tkiva, pri čemu se koža smežura i stanji. Alergijske bolesti mogu također potaknuti njihov razvoj te ih je potrebno isključiti.

Tipične vrećice ispod očiju obično nastaju od 30.-ih i 40.-ih godina života na dalje. Vanjski faktori, prvenstveno sunce, prekomjerno oslabljuju vezivno tkivo, što je razlog dodatnog stvaranja vrećica ispod očiju. Kod dijela ljudi istovremeno se javlja više faktora odgovornih za razvoj vrećica. Ovo je jedan od najčešćih estetsko-korektivnih problema muškaraca. Prije poduzimanja bilo kojeg zahvata potrebno je odrediti uzročne faktore te vrstu vrećica ispod očiju. Osim operativne metode (tzv. blefaroplastike), postoji niz drugih neoperativnih metoda.

Podjela vrećica ispod očiju:

  • mlohave: oštećenje vezivnog tkiva bez prodora masnog tkiva
  • tvrde: prodor masnog tkiva
  • kombinirane: oštećenje vezivnog tkiva i prodor masnog tkiva

Što je cilj tretmana?

Cilj je djelovati na masno ili vezivno tkivo pojedinačno ili kombinirano. Vezivno tkivo moramo ojačati i zategnuti te tako smanjiti prodor masnog tkiva. Ukoliko postoji pigmentacija u području donjeg kapka, tada je uklanjamo laserom. Kod prodora masnog tkiva moramo dio masnog tkiva smanjiti, vodeći računa da se ukloni, tj. smanji, što manja količina masnog tkiva. . Ukoliko uklonimo previše masnog tkiva, tada pospješujemo starenje, a lice između donjeg kapka i obraza postaje skroz ravno, što je tipično za stare ljude. U tom slučaju dobivamo tzv. šuplje ili prazno lice koje odaje izgled bolesti, umora i starosti. Ukoliko ispod donjeg kapka nedostaje volumen, što je najčešći slučaj, tada ga moramo nadoknaditi punjačima ili vlastitim masnim tkivom. U slučaju operacije ne smije se ukloniti preveliki višak kože. Najvažnije je naći balans u zatezanju, tj. uklanjanju viška kože te smanjivanju, tj. nadoknadi masnog tkiva.

Video prikaz tretmana korekcije vrećica ispod očiju:

TRETMANI I METODE

Karboterapija

Cilj terapije je ubrizgati CO2 plin koji jača cirkulaciju i lifmnu drenažu. Pri tome se jača vezivno tkivo i stvara novi kolagen. Smanjuje se količina masnog tkiva. Plin se ubrizgava pomoću najmanjih igala pa ubodi nisu bolni ni nelagodni. Moguća je manja nelagoda kod početnih tretmana koja kasnije prestaje. Potrebno je 4-8 tretmana s razmakom od 7-20 dana. Općenito nije potreban oporavak, eventualno zaostaje manje natečenost koja većinom prolazi unutar 24 h. Rezultati se obično vide nakon 30-ak dana te postaju sve bolji narednih nekoliko mjeseci.

Radio valovi

Koristi se elektromagnetska energija koja topi masno tkivo, jača postojeće vezivno tkivo i stvara novi kolagen. Metoda nije bolna ni neugodna. Nije potreban oporavak nakon tretmana. Početni rezultati se vide za oko 30 dana na više, a narednih 9 mjeseci svaki dan bivaju sve bolji. Potrebna su 3-6 tretmana.

Punjači

Koristi se prirodni gradivni sastojak kože, hijaluronska kiselina, koja se ubrizgava injekcijom. Cilj je stvoriti novi kolagen, nadomjestiti izgubljenu hijaluronsku kiselinu te nadoknaditi gubitak volumena. Punjači se koriste kod gubitka volumena. Cilj je nadoknaditi izgubljeni volumen i lifting efektom smanjiti vrećice ispod očiju. Potreban je 1 tretman, a rezultat traje prosječno 9-14 mjeseci. Nakon tretmana općenito nije potreban oporavak, jer se make-upom mogu prikriti eventualne kratkotrajne masnice. Rjeđe nastaje kratkotrajni otok.

Frakcijski erbium laser

Laser izaziva mikroskopska oštećenja pod površinom kože koja se izbacuju van i nadomještaju novim tkivom. Pri tome je izražen jak efekt zatezanja i pomlađivanja kože. Istovremeno se uklanjaju eventualne pigmentacije ispod donjih kapaka. Postojeće vezivno tkivo znatno ojača i stvara se novo tkivo. Potrebna su 1-3 tretmana uz oporavak od prosječno 2-5 dana. Koža bude crvenosmeđe boje, kao da ste zaspali na suncu. Uglavnom se dan poslije tragovi zahvata mogu prikriti make-upom, a moguć je i manji otok koji traje 1-2 dana. Početni rezultati se vide nakon što se povuku tragovi zahvata te svaki dan budu bolji narednih 12 mjeseci. Koristi se hlađenje hladnim zrakom da tretman ne bi bio neugodan.

Frakcijski CO2 laser

Ovaj laser djeluje kao i frakcijski erbium laser, samo oporavak može biti 1-3 dana dulji. Broj tretmana je 1-3, a rezultati se vide nešto ranije u odnosu na frakcijski erbium laser. Obično se koristi hlađenje zrakom ili se daje lokalna anestezija u obliku kreme ili injekcije.

Video prikaz smanjvanja vrećica ispod očiju:

Frakcijski radio valovi

Metoda koristi elektromagnetsku energiju umjesto optičke energije. Princip djelovanje je isti kao kod frakcijskih lasera. Potrebna su 2-4 tretmana, a oporavak je 1-3 dana.

Erbium laser

Optičkom energijom mehanički se uklanjaju bore uz jak efekt zatezanja kože zbog djelovanje topline na vezivno tkivo. Oporavak je 3-7 dana, a potrebna su 1-3 tretmana. Koristi se hlađenje hladnim zrakom ili lokalna anestezija u obliku kreme.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma – Zagreb

Kupnjom odabranih proizvoda branda My Skin by dr. Kaliterna, ostvarujete popust na tretman dermalnim filerima do 500 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr