Urasle dlake | Kako se riješiti uraslih dlaka? - Poliderma

Usluge

Urasle dlake i upale korijena dlake

Upala korijena dlake zove se folikulitis. Može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji, iako može nastati i zbog drugih infekcija

Obično se radi o problemu koji muči veći dio žena. Muškarci, bijelci, su rjeđe pogođeni, no kod crnaca je to jako čest problem. Osim estetskog problema radi se i o zdravstvenom problemu, jer mogu nastati jače upale kože zbog uraštanja dlaka koje je potrebno liječiti. Glavni uzrok zašto nastaju urasle dlake je što se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i uraštava u kožu, što izaziva upalu. Kod jačih i kovrčavih dlaka je također češće uraštanje.

urasle dlake
Svaka dlaka pod određenim kutom napušta kožu i ovisno o kutu korijena dlaka nastaje sklonost uraštanju dlaka.

Kod određenog broja žena uklanjanje dlaka voskom potiče uraštanje dlaka. Na mjestu uraštanja kao posljedica upale nastaju ožiljci i pigmentacije. Najveći problem je što većina ljudi stanje samo pogorša diranjem uraslih dlaka te ih pokušava ukloniti pincetom. Urasle dlake nikako ne dirajte. Obično se urasle dlake vide ispod površine kože ili kako proviruju iznad kože. Mnoge žene se ustručavaju zbog toga obući suknju.

Upala korijena dlake

Upala korijena dlake zove se folikulitis. Može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji, iako može nastati i zbog drugih infekcija, primjerice s gljivicama.

Pojačano znojenje, dugotrajno sjedenje, dlakavost, uska odjeća te nepropusni materijali poput sintetike doprinose upali korijena dlake. Uklanjanje dlaka, pogotovo voskom ili britvicom, otvara prodor infekciji u korijen dlake pri čemu nastaje upala.

Kod muškaraca je obično zahvaćena brada i vrat, a kod žena noge te bikini zona. Sjetite se samo koliko vam je puta prisjelo kupanje ljeti kada se upali bikini zona s preponama. Ljeti je često zahvaćena stražnjica. Osim boli čest je jak svrbež i nelagoda nakon uklanjanja dlaka, bilo voskom ili britvicom. Vosak izaziva iritaciju korijena dlake, a time i upalu. Folikulitis nije samo estetski problem jer mogu nastati jače upale kože koje treba odmah liječiti. Osobe koje imaju osjetljivu kožu i moraju se često brijati sklone su folikulitisu. Tipično su zahvaćeni muškarci koji se moraju zbog posla često brijati. Kriva tehnika brijanja i loša higijena isto su važni uzroci. Britvice treba nakon upotrebe zatvoriti i pred upotrebu očistiti alkoholom. Dlake je potrebno prije brijanja namakati mlakom vodom nekoliko minuta da koža omekša. Savjetuje se koristiti gel umjesto pjene. Pokreti britvicom moraju biti nježni, spori i ne smiju biti veći od 1 do 2 cm. Izbrijavanje nije preporučljivo.

Liječenje uraštanja dlaka i upale korijena dlake

Uglavnom se koriste antibiotici koji djeluju na posljedice, a ne na uzrok. Nažalost, ne možemo efikasno prevenirati uraštanje dlaka. Kod folikulitisa je potrebno ukloniti provocirajuće faktore: pravilna tehnika brijanja, udobna pamučna obuća, ne dugo sjedenje ljeti, izbjegavanje voska za uklanjanje dlaka, redovito mijenjanje britvice.

“Ne posuđujte brijaći pribor drugima, ne izbrijavajte se i povremeno upotrebljavajte antibakterijska sredstva.”

Ako brijanje ne koristi, savjetuje se brijaća mašina, tj. aparat. Kod muškaraca lokalni retinodi pomažu da koža očvrsne. Metoda izbora za liječenje uraslih dlaka i folikulitisa je laser koji optičkom energijom uništava korijen dlake, kojim se može tretirati bilo koji dio tijela. Kod muškaraca je obično u pitanju vrat, a rjeđe brada, dok kod žena se radi bikini zona s preponama te nogama. Pri tome se ne moraju dlake skroz ukloniti, nego je cilj prorijediti broj dlaka da više ne uraštavaju i da se smanji potreba za brijanjem, tj. voskom radi uklanjanja dlaka.

Kako laser pomaže kod uraslih dlaka?

Tako što uništi trajno urasle dlake. Nakon tretmana nije potrebno vaditi uraslu dlaku, jer će ju sam organizam ukloniti.

Kako se riješiti ožiljaka i pigmentacija?

Savjetuje se druga vrsta lasera, tzv. frakcijski laseri. Obično se mogu početi koristiti tek nakon drugog tretmana uklanjanja dlaka, kako ne bi uklonili stare ožiljke uz nastajanje novih.

Imam sklonost uraštanju dlaka, kako spriječiti ožiljke?

Nemojte čekati, već što prije počnite tretmane preventivno na prve znake uraštanja dlaka, jer obično ubrzo slijedi samo pogoršanje stanja.

Koliko je tretmana potrebno?

Obično je potrebno 2 do 4 tretmana kako bi se dlake toliko prorijedile da više nema uraštanja i folikulitisa.

Što ako mi se dlake upale između tretmana?

Ukoliko se to dogodi, javite se što prije kako bi se laserom ciljano uklonile samo urasle dlake.

Saznajte više:

Što se događa kao posljedica uraslih dlaka

Zašto se preporuča tretman uklanjanja dlaka

Cjenik

Laserska epilacija lica i tijela
Nadusnica
350 kn
Brada
400 kn
Brada i nadusnica
700 kn
Cijelo lice
1200 kn
Šija (ako se radi uz leđa)
200 kn
Vrat (ženski) prednji dio
500 - 800 kn
Vrat (muški) prednji dio
500 - 1000 kn
Ramena (muška)
400 kn
Pazuh
800 kn
Prsa (muška)
1500 - 2000 kn
Bradavice
300 kn
Leđa (muška)
2500 kn
Parcijalno leđa (muška)
1200 kn
Podlaktice
1200 kn
Trbuh (ženski, ispod pupka)
500 - 1000 kn
Trbuh (muški)
1500 - 2000 kn
Stražnjica (ženska)
800 - 1400 kn
Stražnjica (muška)
1000 - 2000 kn
Bikini*
1000 kn
Cijele noge
2500 kn
Cijele noge i bikini*
3000 kn
Bedra
1600 kn
Potkoljenice
1800 kn
*prepone gratis

Posebne ponude

AKCIJA U VELJAČI

Laser Piano Face + filer (1 ml) + besplatna analiza lica uređajem Visia = 4.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje.

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 09:00 - 19:00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr