Urasle dlake | Kako se riješiti uraslih dlaka? - Poliderma

Usluge

Urasle dlake i upale korijena dlake

Upala korijena dlake zove se folikulitis. Može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji, iako može nastati i zbog drugih infekcija

Obično se radi o problemu koji muči veći dio žena, ali i dio muškaraca. Osim estetskog problema radi se i o zdravstvenom problemu jer mogu nastati jače upale kože zbog urastanja dlaka koje je potrebno liječiti. Glavni uzrok zašto nastaju urasle dlake je što se dlaka neposredno prije izbijanja na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu, što izaziva upalu. Kod jačih i kovrčavih dlaka je češće urastanje.

urasle dlake
Svaka dlaka pod određenim kutom napušta kožu i ovisno o kutu korijena dlaka nastaje sklonost urastanju dlaka

Kod određenog broja žena uklanjanje dlaka voskom potiče urastanje dlaka. Na mjestu urastanja kao posljedica upale nastaju ožiljci i hiperpigmentacije. Najveći problem je što većina ljudi stanje samo pogorša diranjem uraslih dlaka te ih pokušava ukloniti pincetom. Urasle dlake nikako ne dirajte. Obično se urasle dlake vide ispod površine kože ili kako proviruju iznad kože. Mnoge žene se ustručavaju zbog toga obući suknju.

Upala korijena dlake

“Upala korijena dlake zove se folikulitis. Može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji, iako može nastati i zbog drugih infekcija, primjerice gljivica.”

Pojačano znojenje, dugotrajno sjedenje, dlakavost, uska odjeća te nepropusni materijali poput sintetike doprinose upali korijena dlake. Uklanjanje dlaka, pogotovo voskom ili britvicom, otvara prodor infekciji u korijen dlake pri čemu nastaje upala.

Kod muškaraca je obično zahvaćena brada i vrat, a kod žena noge te bikini zona. Sjetite se samo koliko vam je puta prisjelo kupanje ljeti kada se upali bikini zona s preponama. Ljeti je često zahvaćena i stražnjica. Osim boli, čest je jak svrbež i nelagoda nakon uklanjanja dlaka, bilo voskom ili britvicom. Vosak izaziva iritaciju korijena dlake, a time i upalu.

Folikulitis nije samo estetski problem jer mogu nastati jače upale kože koje treba odmah liječiti. Osobe koje imaju osjetljivu kožu i moraju se često brijati sklone su folikulitisu. Najčešće su zahvaćeni muškarci koji se moraju zbog posla često brijati. Kriva tehnika brijanja i loša higijena isto su važni uzroci. Britvice treba nakon upotrebe zatvoriti i pred upotrebu očistiti alkoholom. Dlake je potrebno prije brijanja namakati mlakom vodom nekoliko minuta da koža omekša. Savjetuje se koristiti gel umjesto pjene. Pokreti britvicom moraju biti nježni, spori i ne smiju biti veći od 1 do 2 cm. Izbrijavanje nije preporučljivo.

Liječenje urastanja dlaka i upale korijena dlake

Uglavnom se koriste antibiotici koji djeluju na posljedice, a ne na uzrok. Nažalost, ne možemo efikasno prevenirati urastanje dlaka. Kod folikulitisa je potrebno ukloniti provocirajuće faktore: pravilna tehnika brijanja, udobna pamučna obuća, ne predugo sjedenje ljeti, izbjegavanje voska za uklanjanje dlaka, redovito mijenjanje britvice.

“Ne posuđujte brijaći pribor drugima, ne izbrijavajte se i povremeno upotrebljavajte antibakterijska sredstva.”

Ako brijanje ne koristi, savjetuje se brijaća mašina tj. aparat. Kod muškaraca lokalni retinodi pomažu da koža očvrsne. Metoda izbora za liječenje uraslih dlaka i folikulitisa je laser koji optičkom energijom uništava korijen dlake, kojim se može tretirati bilo koji dio tijela. Pri tome se ne moraju skroz ukloniti dlake, nego je cilj prorijediti broj dlaka kako više ne bi urastale i da se smanji potreba za brijanjem, tj. voskom radi uklanjanja dlaka.

Kako laser pomaže kod uraslih dlaka?

Tako što uništi trajno urasle dlake. Nakon tretmana nije potrebno vaditi uraslu dlaku jer će ju sam organizam ukloniti.

Kako se riješiti ožiljaka i hiperpigmentacija?

Savjetuje se druga vrsta lasera, tzv. frakcijski laseri. Obično se mogu početi koristiti tek nakon drugog tretmana uklanjanja dlaka, kako ne bi uklonili stare ožiljke uz nastajanje novih.

Imam sklonost urastanju dlaka, kako spriječiti ožiljke?

Nemojte čekati, već što prije počnite tretmane preventivno na prve znake urastanja dlaka jer obično ubrzo slijedi samo pogoršanje stanja.

Koliko je tretmana potrebno?

Obično je potrebno 2 do 4 tretmana kako bi se dlake toliko prorijedile da više nema uraštanja i folikulitisa.

Što ako mi se dlake upale između tretmana?

Ako se to dogodi, javite se što prije kako bi se laserom ciljano uklonile samo urasle dlake.

Posebne ponude

POMLAĐIVANJE LICA TRETMANOM 3D FACE – pomlađivanje tri sloja kože uz pomoć četiri lasera

Redovna cijena: 670 EURA Cijena s popustom: 500 EURA

*GRATIS PRP maska za lice

*10% popusta na određene tretmane prilikom sljedećeg dolaska u Polikliniku

*10% popusta na kupnju proizvoda My Skin by dr. Kaliterna

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr