Akne - Poliklinika Poliderma

Usluge

Akne

Laseri su velika pomoć u liječenju akni zbog velike efikasnosti jer djeluju na uzrok akni

Akne su kronično upalna bolest obilježena nepredvidivim tijekom, sklonim pogoršanju. Bitno je akne ne dirati i ne tiskati prstima jer zaostaju ožiljci i pigmentacije. Kod pogoršanja akni potrebno je odmah javiti se dermatologu.

Akne su najčešća dermatološka bolest prvenstveno zbog utjecaja prehrane, genetike, stresa i hormona. Hrana ima iznimno važan utjecaj na akne kao i čišćenje lica od komedona. Na genetiku nije moguće toliko utjecati, ali uzimanjem određenih dodataka prehrani te pažljivim odabirom namirnica i prehrane, može se puno učiniti.

“Velika je greška smatrati akne mladenačkom bolešću jer se javljaju i nakon 40 –ih godina života, pogotovo kod žena.”

U slučaju izbijanja akni, pogotovo nakon 30 godina kod žena, potrebno je isključiti hormonalni uzrok.

Uzroci nastanka akni

Akne su bolest lojnih žlijezda koje često proizvode previše loja te se otvori žljezdanog kanala, pora, na površini kože začepe.

Lojne žlijezde proizvode loj koji izbacuju kroz poru da se koža ne osuši. Kod akni dolazi do niza poremećaja. U prvom redu, pojačanje proizvodnje stanica u otvoru pore koje začepe samu poru. Smatra se da je to posljedica nedostatka linoleinske kiseline.

Muški hormoni potiču pojačanu proizvodnju loja. Isto tako djeluje inzulin i njemu slični hormoni. Pored poremećaja jajnika, ulogu u razvoju akni imaju bolesti nadbubrežne i žlijezde hipofize. Većinom muški hormon, kojeg imaju žene, nije povišen već se radi o pojačanoj osjetljivosti receptora mjesta gdje se vežu hormoni, što trenutno nije moguće dokazati. Kod policističnih jajnika dolazi do niza hormonalnih poremećaja. Mlijeko uz mliječne proizvode te šećer, povisuju inzulin te hormone srodne inzulinu koje djeluju kao muški hormon  koji povisuje proizvodnju loja.

Akne u donjem dijelu lica obilježava hormonalni uzrok nastanka ili poremećaj probave.

Izuzetno je bitna regulacija probavnog sustava putem probiotika i vlaknaste hrane. Pored klasične hormonalne obrade bitno je isključiti inzulinsku rezistenciju gdje inzulin otežano unosi šećer u stanicu. Posljedično, pojačano se proizvodi inzulin čime se dižu hormoni srodni inzulinu koji djeluju kako bi se proizvelo više inzulina. Često se pri hormonalnom poremećaju kod žena javi pojačanja dlakavost na licu, oko bradavica na grudima i pupka što zahtjeva posebnu pažnju te praćenje. Dodaci prehrani su jako bitni kao i regulacija probave da bi se spriječio razvoj akni.

Zašto nastaju akne?

Otvor lojne žlijezde se začepi te spriječava izlazak loja na površinu kože. Posljedično nastaje miteser ili komedon, kojeg čini zarobljeni loj u kanalu lojne žlijezde. Kanal lojne žlijezde se može do određene granice širiti sve dok ne pukne te zarobljeni loj prodre u kožu, čime nastaje upala tj akna. Bakterije nemaju bitnu ulogu u razvoju akni niti su glavni cilj liječenja akni.

Kako prevenirati razvoj akni?

 • regulacijom prehrane: izbaciti iz prehrane šećer, mlijeko s mliječnim proizvodima, pizzu, fast food, majonezu, gazirana pića
 • unijeti dodatke u prehranu: jabučni ocat, cink, cimet, crni kim, kurkumu
 • poboljšati regulaciju probave probioticima i vlaknastom hranom
 • redovito čišćenje lica: mehaničko + dubinsko čišćenje uređajem Hydrafacial
 • unos antioksidansa, tvari koje smanjuju upalu.

Liječenje akni

Do sada se liječenje akni temeljilo većinom na antibiotskim kremama koje više nemaju mjesto jer su bakterije postale otporne na njih te bakterije nisu ključne za razvoj akni. Benzil peroksid i azelaična kiselina često se koriste iako lokalni retinoidi imaju znatno bolji efekt. Primjena kreme od daspona je relativno noviji proizvod.

Sistemni antibiotici se mogu koristiti samo kratko te djeluju na posljedicu, a ne na uzrok.

Kontracepcija s isotretionom (Roaccutan), je najefikasnija opcija, no nažalost, praćena brojnim nuspojavama. Kod dokazanih hormonalnih poremećaja, bitna je regulacija hormona i inzulina kod inzulinske otpornosti. Veliku novost u liječenju akni čini primjena lasera koji u većini slučajeva mogu zamijeniti klasičnu terapiju akni uz bolji rezultat a bez nuspojava.

Kreme dr Kaliterne: Zeoclear, Clear Skin i Scarless, izuzetno su efikasne u liječenju akni.

Cilj liječenja akni:

 • smanjiti proizvodnju loja
 • smanjiti upalu
 • spriječiti začepljenje pora.

Čišćenje lica

Čišćenje lica i pora je prvi temelj liječenja akni. Primjenjuje se mehaničko čišćenje kojim se uklanjaju upaljene promjene i začepljene pore od mitesera, pomoću iglice. Ožiljci ne nastaju od mehaničkog čišćenja već, ako se ne uradi, zbog upale nastaju ožiljci. Tretman mehaničkog čišćenja potrebno je ponavljati svakih cca 30-ak dana.

Pored mehaničkog čišćenja, najvažnije je dubinsko čišćenje lica kako bi se uklonio mrtvi sloj kože koji guši kožu. Koža ne može disati niti krema može doprijeti do kože. U tom slučaju kreme nemaju efikasnost jer ne dopiru do kože. Jedini uređaj koji najefikasnije čisti lice od mrtvog sloja kože i začepljene pore, je HydraFacial uređaj, a preporučuje se uraditi tretman do 4x godišnje. Po potrebi, kombinira se s mehaničkim čišćenjem.

Lasersko čišćenje akni

Laseri su velika pomoć u liječenju akni zbog velike efikasnosti, jer djeluju na uzrok akni – lojnu žlijezdu koju uništavaju. Cilj je smanjiti veličinu lojne žlijezde. Bitno je napomenuti da lice ne bude nikad zbog toga suho. Uz to imaju jak protuupalni efekt. U prosjeku je potrebno uraditi 5 tretmana svaka tri do četiri tjedna. Postoje brojni laseri koji se kombiniraju za bolji efekt. U Poliklinici Poliderma s ponosom ističemo da imamo sve dostupne lasere za liječenje akni.

Infracrveni laseri

Neodimium YAG laser pomoću topline uništava lojnu žlijezdu uz protuupalni efekt. Zbog velike dubine prodora, uništava tj. smanjuje lojnu žlijezdu. Ujedno smanjuju crvenilo na mjestu akne tj. upale. Pri tome smanjuju i pore.

 • Neodimium YAG laser dugoimpulsni
 • FRAC 3 kratkoimpulsni Neodimium YAG laser
 • Neodimium YAG laser.

Frakcijski laseri

Izazivaju mikroskopska oštećenja ispod kože u svrhu uništenja lojne žlijezde. Ovisno o efektu na kožu, dijele se na ablativne lasere, koji oštećuju površinu kože, i neablativne koji ne oštećuju površinu kože. Pri tome, ovisno o vrsti, imaju protuupalni efekt, istovremeno smanjuju pore i ožiljke od akni uz liječenje akni. Možemo reći da frakcijski laseri čine temelj liječenja akni jer najefikasnije uništavaju lojne žlijezde.

Ablativni laseri

 • Erbium
 • Q Switch Neodimium YAG.

Neablativni laseri

 • 2940 nm
 • 1540 nm
 • 1320 nm

Frakcijski radiovalovi

Djeluju po istom principu kao frakcijski laseri ali koriste radiovalove u istu svrhu.

PulseDye

PulseDye laser je jedna od opcija za liječenje akni, a prvenstveno za ublažavanje crvenila nastalog kao posljedica upale. Većina PulseDye lasera je praćena modricama. Koristi se valna duljina 585 nm.

Q Switch Neodimum YAG laser

Glavna uloga ovog lasera je uklanjanje tetovaža no može se koristiti kod blažih akni zbog protuupalnog efekta.

Plazma

Plazma je četvrti oblik materije, koju bismo mogli usporediti s munjom. Koriste se uređaji koji na kraju nastavka u obliku igle izbace plazmu koja ima izrazito jak efekt uništenja lojne žlijezde te protuupalni efekt. Nema nikakvog ubadanja ili slično, već se samo nastavak u obliku igle postavi iznad kože gdje se ispali plazma koja uništi aknu i lojnu žlijezdu. Istovremeno ima jak efekt smanjenja pora.

 • Plasmage
 • Plexr.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr