Dishidrotski dermatitis | Liječenje dermatitisa u Polidermi

Usluge

Dishidrotski dermatitis

Bolest se javlja u obliku sitnih prozirnih duboko smještenih mjehurića na dlanovima te na prstima i sa strane prstiju, koji često svrbe i peku. Nakon toga mjehurići pucaju i nastaje sitno točkasto ljuštenje kože

To je vrlo česta bolest koja se tipično javlja i pogoršava ljeti, dok zimi bude bolje. Smatra se da se radi o osjetljivosti na metale te da dolazi do upalne rekacije kože, obično na rukama i stopalima. Najčešće se javlja kod osoba sa suhom kožom te kod osoba koje imaju neurodermatitis.

dishidrotski dermatitis

Do reakcije dolazi pri direktnom kontaktu s metalom, preko hrane ili vode. Obično je u pitanju nikal pa ima smisla raditi alergološko testiranje na metale. Ako ste alergični, tada dobijete popis stvari koje morate izbjegavati. Savjetuje se izbjegavati nošenje nakita s puno nikla, tipa piercing ili naušnice, jer to najviše pospješuje razvoj alergije na metale kod žena. Možete slobodno nositi naušnice i piercing, ali bitno je nositi metal sa što manje nikla. To znači što čišće zlato tj., veći karat. Najvažnija prevencija bolesti je što manje i kraće dirati metale. Važno je ruke što manje namakati i što češće mazati kremom za njegu ruku.

Kako bolest izgleda?

Bolest se javlja u obliku sitnih prozirnih duboko smještenih mjehurića na dlanovima te na prstima i sa strane prstiju, koji često svrbe i peku. Nakon toga mjehurići pucaju i nastaje sitno točkasto ljuštenje kože. Kod težih oblika nastaju plikovi i dolazi do pucanja kože, a javlja se i bol te nelagoda.

Kako se bolest liječi?

Liječi se uglavnom kortikosteroidnim kremama ili, kod težih slučajeva, tabletama. Postoje druge protupalne kreme: lokalni retinoid, vitamin D te topički imunomodulatori. Mogu se davati i tablete vitamina A. Fototerapije „UVB narrow band“ i „puva bath“ odlično djeluju. Još se koriste i antibiotici te tablete koje se koriste kod odvikavanja od alkohola. Postoje i pripravci koji vežu metale te ih neutraliziraju.

Može li se bolest izliječiti?

Bolest se ne može izliječiti, nego zaliječiti te držati uspješno pod kontrolom.

Što je novo u liječenju bolesti?

Novost je primjena neodimium yag lasera koji djeluje protupalno i znatno skraćuje trajanje bolesti. Većinom osjetite trenutno olakšanje ili kasnije tijekom dana. Za lakše slučajeve dovoljan je 1 tretman, a za teže slučajeve treba više tretmana kombinirati s drugom terapijom. Tretman traje izrazito kratko, ne boli niti je potreban oporavak. Podrazumijeva se da što manje namačete ruke, što češće ih mažete i izbjegavate kontakt s metalom, tj. što kraće ga držite u ruci.

Ublažavanje posljedica

Kod ublažavanja posljedica dishidrotskog dermatitisa, pomažu infuzije Glutationa koji je glavno obrambeno sredstvo organizma za detoksikaciju i zaštitu od štetnih radikala. Dostupne su u Polidermi po cijeni od 500 kuna. Od tretmana koji mogu pomoći, u poliklinici Poliderma koristimo i spomenuti neodimium yag laser. 

Osim navedenog, predlažemo i korištenje Body Repair losiona iz kolekcije MySkin by dr. Kaliterna. Riječ je o jedinstvenom losionu na tržištu čiji je glavni sastojak gavez, inače poznati narodni lijek.

Koristi se za svakodnevnu obnovu, njegu i pomlađivanje kože tijela, vrlo se brzo upija u kožu bez mašćenja. Rezultati se većinom vide vrlo brzo nakon njegove primjene. Moguće ga je naručiti preko web trgovine koja se nalazi na ovom linku.

Kako bi se prebilježili, nazovite Polidermu na 01 4828 961 i rezervirajte svoj termin! Možete poslati i email na narucivanje@poliderma.hr.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr