Podočnjaci | Kako se riješiti podočnjaka? - Poliklinika Poliderma

Usluge

Podočnjaci

Podočnjaci su estetski problem koji nastaje zbog više uzroka koji su često udruženi. Smatra se da nastaju kao posljedica niza degenerativnih promjena zbog starenja i jednim od glavnih znakova starenja

Podočnjaci mnogima predstavljaju velik problem, kako na emocionalnom tako i na poslovnom planu, jer su jako izraženi i teško se prikrivaju. Jutarnji pogled u ogledalo predstavlja svakodnevnu mučnu i bolnu rutinu, a podrazumijeva se i prikrivanje podočnjaka tonama pudera ili naočalama. Crni kolutovi još se nekako prikriju, ali nikako natečenost ispod očiju. Podočnjaci daju izgled umora, bolesti, iscpljenosti i starosti. Najčešće daju dojam neispavanosti što otežava svakodnevno funkcioniranje na poslu. Još je gore kad vas svakodnevno pitaju jeste li prošlu noć tulumarili te objašnjavati da niste.

podočnjaci
Podočnjaci se smatraju jednim od glavnih znakova starenja

Do danas ne postoji jedinstvena klasifikacija podjele podočnjaka niti točne definicije podočnjaka. Postoji više oblika podočnjaka, a neki oblici podočnjaka mogu biti istovremeno izraženi.

Prije tretmana podočnjaka treba točno definirati problem: je li problem hiperpigmentacija ispod očiju, vrećice ispod očiju ili udubljenje kože. Za bolji rezultat, ponekad je potrebno kombinirati tretmane. Važno je odrediti nastaju li podočnjaci uslijed spuštanja obraza. U tom slučaju postoji povećan razmak između obraza i donjeg kapka te je potrebno prvo podignuti obraze, a zatim po potrebi tretirati same podočnjake.

Drugi je slučaj kada su podočnjaci izraženi zbog gubitka masnog tkiva, izravnati su pa je potrebno prvo izgraditi obraze, a potom tretirati podočnjake po potrebi. Podočnjaci su kao estetski problem vrlo česti i najviše doprinose izgledu lica, odnosno dojmu izgledamo li svježe ili odmorno.

Razlikujemo sljedeće tipove podočnjaka i prikladne tretmane:

PODOČNJACI S GUBITKOM VOLUMENA

Možemo reći da se radi o pravim podočnjacim koji su uzrokovani gubitkom volumena, padanjem obraza ili kombinacijom. Kod nadoknade volumena treba paziti jer se kod muškaraca korigira unutarnji dio obraza, a kod žena vanjski dio prema jagodicama.

Ovu vrstu podočnjaka prepoznajemo po povećanom razmaku između obraza i donjeg kapka, a izgledaju kao udubljenje. Ako je znatno povećan razmak, tada je važno prvo podignuti obraz, a potom mu dati volumen. Koristimo kanilu za postizanje prirodnog izgleda jer obična igla ne daje tako dobre rezultate.

“Do danas je napisano malo toga o podočnjacima. O njima ne znamo baš mnogo, osim da su jako čest estetski problem koji se teško uklanja.”

Podočnjaci su najčešće obilježeni tamnocrnom obojenošću, natečenošću i hiperpigmentacijom ispod očiju, što može biti zasebno ili udruženo izraženo. Većinom nastaju zbog slabe cirkulacije, sporog metabolizma, građe i obojenosti kože.

1. Dermalni filer

Koristimo pretežno hijaluronsku kiselinu koja je građevni materijal kože. Rezultat je vidljiv odmah, a prosječno traje od 24 do 28 mjeseci. Tretman ne boli i većinom nema oporavka.

Video tretman uklanjanja podočnjaka:

30 dana nakon tretmana uklanjanja podočnjaka laserom u Poliklinici Poliderma:

2. Prijenos masti

Pod lokalnom anestezijom se izvadi mast, obično iz trbuha koja se nakon obrade ubrizgava ispod kože. Prednost tretmana prijenosa masti je taj što zadeblja stanjenu kožu. Tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom i dovoljan je jedan tretman. Oporavak traje nekoliko dana. Početni efekt nakon tretmana se vidi nakon nekoliko mjeseci i bolji je s vremenom. Prosječno traje oko 5 godina i više.

3. Aptos niti

Aptos niti koristimo za podizanja obraza i nadoknađivanja izgubljenog volumena. Najčešće koristimo posebni oblik niti u obliku spirale koja mehanički ispunjava obraz i nadoknađuje volumen. Razgradnjom niti dolazi do stvaranja novog kolagena koji dodatno nadoknađuje volumen. Dovoljan je jedan tretman pod lokalnom anestezijom, a oporavka većinom nema. Efekt traje od 24 do 28 mjeseci.

PODOČNJACI S TAMNOM HIPERPIGMENTACIJOM

Tamna hiperpigmentacija ispod očiju teško se prikriva i daje licu umoran izgled bez obzira koliko bili odmorni i naspavani. Često je genetski izražena i javlja se rano, a s vremenom se pogoršava.

Najčešći uzrok nastanka je neurodermatitis gdje uslijed propusnosti kapilara, krv izlazi u tkivo. Nakon razgradnje krvi zaostaje hiperpigmentacija.

Prije samog tretmana treba odrediti o kakvoj hiperpigmentaciji se radi: hiperpigmentacija od sunca, genetski uvjetovana hiperpigmentacija ili kapilacija nastala zbog kapilara, koje često izgledaju kao hiperpigmentacija. Najčešće je udruženo više faktora pa je nužno kombinirati tretmane.

Savjetuje se prstom pritisnuti hiperpigmentacije kako bi se vidjelo, blijede li ili ne. Ako hiperpigmentacije blijede na pritisak, tada se radi o kapilarama koje treba ukloniti laserom. Važno je izbjegavati vodu na licu jer pogoršava stanje. Također je potrebno dobro njegovati kožu ispod očiju jer su hiperpigmentacije sklone vraćanju. Suhoća kože  jako pogoršava stanje.

Pored tretmana, njega kože i izbjegavanje vode su ključne za što bolji i dulji rezultat. Za dobar rezultat ključan je individualni pristup i analiza te savjet koji je tretman najadekvatnije odabrati.

1. PRP tretman

Nakon obrade krvi, ubrizgavaju se faktori rasta koji efikasno ublažavaju i preveniraju hiperpigmentaciju. Tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom, a oporavak zbog eventualne pojave modrica, može potrajati nekoliko dana. Prosječno je dovoljno od 3 do 5 tretmana uz barem jedan tretman održavanja godišnje. Početni rezultati su vidljivi za nekoliko mjeseci i bolji su s vremenom. Teško je predvidjeti dugotrajnost uspješnosti rezultata.                                                    

2. Egzosomi

Egzosomi su izrazito efikasan tretman za ublažavanje hiperpigmentacija. Egzosomi su molekule za komunikaciju stanica koje snažno obnavljaju kožu, imaju snažan protuupalni učinak i efikasno uklanjanju hiperpigmentacije. Prosječno je potrebno od 1 do 3 tretmana, a oporavka najčešće niti nema. Razmak između tretmana je od 3 do 4 tjedna.

3. Nanofat

Smatra se kako je nanofat (usitnjena mast) uz egzosome među najefikasnijim tretmanima protiv hiperpigmentacija ispod očiju. Nakon obrade masti, kanilom se ubrizgava usitnjena mast koju smo prethodno izdvojili iz masnog tkiva u područje ispod očiju.  U nanofatu se nalaze brojni faktori rasta koji efikasno izbjeljuju hiperpigmentaciju. Dovoljan je jedan tretman, a rijetko i oporavak nakon tretmana. Učinak tretmana je vidljiv nakon nekoliko mjeseci, a vidljiviji s vremenom.

4. Prijenos masti

Nakon obrade masti koja se izvadi iz trbuha pod lokalnom anestezijom se pomoću kanile ubrizgava mast. Dovoljan je jedan tretman uz oporavak koji traje od 1 do 3 dana. Prvi rezultat je vidljiv nakon nekoliko mjeseci. Rezultat je bolji s vremenom. Za bolji efekt , mast se miješa s vlastitom krvi (PRP) li nanofatom. Efekt traje prosječno od 3 do 5 godina i više. Mast sadrži faktore rasta koji potiču obnovu kože i imaju jak učinak izbjeljivanja.

5. Matične stanice

Matične stanice imaju najveću ulogu obnove kože te jak protuupalni učinak. Dobivaju se se iz masnog tkiva, a apliciraju u tijelo samostalno ili pomiješane nanofatom tj. usitnjenom masti. Dovoljan je jedan tretman, a oporavka većinom nema. Početni efekt se vidi već nakon nekoliko mjeseci. Prema većini autora ovo je najefikasniji tretman za ublažavanje hiperpigmentacija ispod očiju.

6. Frakcijski laser

Laser optičkom energijom izaziva mikroskopska oštećenja ispod kože u svrhu zamjene stare i oštećene kože novom kožom. Tako se uklanjaju hiperpigmentacije. Potrebno je od 1 do 3 tretmana, a tretman se izvodi pod ili bez lokalne anestezije. Oporavak prosječno traje od 1 do 5 dana. Razmak između tretmana je 30 dana i više.

Tretman uklanjanja tamnih podočnjaka:

“Odradila sam duo plasma laser po području podočnjaka. Jako sam zadovoljna rezultatom, jer su podočnjaci skoro nestali. Ja sam imala jako tamne podočnjake. Planiram ponoviti još jedan tretman iako je razlika već ogromna. Sama procedura je brza, malo peče, a rezultati se vide najbolje poslje 7-10 dana. Također podočnjaci više nisu tako upali kao što su bili.”

Eva Kostić

7. Laserski tretman Q Switch laserom

Q Switch laser se koristi za tretiranje hiperpigmentacije, a može se kombinirati i s drugim laserima za postizanje boljih rezultata. Potrebna su 2 do 5 tretmana, uz oporavak od 3 do 5 dana.

Video svjedočanstvo – Uklanjanje tamnih podočnjaka:

8. Neodimium YAG laser

Kod nekih ljudi kapilare na licu daju izgled hiperpigmentacije pa nakon uklanjanja, nestane prava hiperpigmentacija. Dovoljna su tri tretmana bez anestezije i nema oporavka.

LAŽNI PODOČNJACI

Pod lažnim podočnjacima podrazumijevamo udubljenje ispod sredine očiju prema unutarnjem očnom kutu. Lažni podočnjaci nastaju uslijed spuštanja obraza ili stanjene kože na tom području. Prije tretmana, potrebno je ustanoviti uzrok problema te prema zaključku, odrediti vrstu tretmana. Nekada je za bolji rezultat potrebno kombinirati više različitih tretmana.

1. Dermalni filer

Koristimo hijaluronsku kiselinu, građevni materijal naše kože, kojom se popunjava lažni podočnjak. Dovoljan je jedan tretman pod lokalnom anestezijom. Većinom nema oporavka. Efekt traje od 24 do 28 mjeseci.

2. Nanofat

Usitnjena mast tzv. nanofat se ubrizgava na mjesto lažnog podočnjaka. Tretman se izvodi jedanput, pod lokalnom anestezijom. Većinom nema oporavka. Efek traje godinama i s vremenom je sve bolji.

3. Aptos niti

Samom mezoniti, mehanički se ispuni lažni podočnjak. Njezinom naknadnom razgradnjom,  stvara se novi kolagen koji dodatno ispunjava lažni podočnjak. Dovoljan je jedan treman pod lokalnom anestezijom. Efekt se vidi odmah. Prosječno traje od 24 do 28 mjeseci.

4. Prijenos masti

Iz trbuha se pod lokalnom anestezijom izvadi mast, koja se nakon obrade, ubrizgava u lažni podočnjak. Dovoljan je jedan tretman pod lokalnom anestezijom. Oporavak je od 1 do 3 dana. Prvi rezultati se vide nakon par mjeseci i bolji su s vremenom. Efekt prosječno traje 5 godina.

Posebne ponude

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr