Perioralni dermatitis | Perioralni dermatitis liječenje-Poliderma

Usluge

Perioralni dermatitis

Bolest izgleda kao crvenilo u području brade koje se može širiti po cijelom licu

Jedan od teže rješivih problema u dermatologiji je bolest zvana perioralni dermatitis što u prijevodu znači upala područja oko ustiju.

Teže je rješiva utoliko što može trajati par godina unatoč terapiji. Vrlo je česta te najčešće zahvaća žene iako su muškarci i djeca rijeđe zahvaćeni. Tipično nastaje kod primjene kortikosteroida na licu, određenih pasti za zube koje iritiraju kožu te najčešće kod teške kozmetike pogotovo kod teže šminke i osoba koje često mijenjaju šminku. Inače se i zove bolest stujardesa koje zbog posla imaju tešku šminku. Stoga su često glumice i tv voditeljice isto tako zahvaćene.

Danas se još ne zna točno uzrok bolesti no znaju se neki faktori i određene tvari koje mogu bolest izazvati. Promjena mikrorganizama na koži čini se igra ulogu isto tako. Problem je što teška šminka i kozmetika čepi pore te potiče razvoj upale. Bolest izgleda kao crvenilo u području brade koje se može širiti po cijelom licu.

Tipično nastaju sitni prištici. Od tegoba nastaje peckanje, svrbež a nekad pečenje te žarenje. Bolest tipično se sama povlači ali nikad do kraja i ponovo vraća. Veliki problem bolesti je što treba dugo vremena da se izliječi te je otporna na većinu terapije. U početku liječenja bilo koja krema ma kako bila neutralna ne paše koži jer joj je narušena zaštitna barijera od štetnog utjecaja okoliša. Od terapije se daju protupalne kreme lokalni antibiotici i nažalost šakom te kapom antibiotici koji se piju mjesecima. S tom terapijom se ne slažem jer po meni ima više štete nego koristi jer antibiotici narušavaju probavni sustav uz česte gljivične infekcije. Ostala terapija često izaziva iritaciju. Pri tome čovjek se dosta namuči i načeka da vidi prve rezultate terapije.

Novost u terapiji je primjena lokalnih protupalnih krema tvz. Imunosupresiva koje se daju tek nakon mjesec dva od početka terapije. Stoga je zbilja teško pomoći. U mom svakodnevnom radu ako moram dajem antibiotike tipa 1 tabletu tjedno 2-4 x što je minimalno. Primjena adekvatne kozmetike i njege je od najveće važnosti. Voda iz pipe zbog klora je smrt za ionako iziritiranu kožu stoga tuš firme Silverex koji uklanja ione klore je velika pomoć. Načelno savjetujem izbjegavati kontakt s vodom osim pri pranju. Čišćenje lica je jako važno te mi pomažu micelarne otopine gdje nije potrebna voda za čišćenje.

U kasnijoj fazi izuzetno dobro pomaže gel za pranje od firme skincode i aminogenesis jer djeluju izuzetno protupalno. Preparati na bazi srebra isto dobro djeluju kao i sprejevi s mineralnom vodom. Neutralne kreme tipa bepanten isto pomažu ali najbolje su mi se pokazale kreme za svakodnevnu njegu od aminogenesisa i skincoda jer djeluju umirujeće te protupalno. Vjerojatno da drugi dermatolozi imaju dobra iskustva s drugim firmama od kojih bi izdvojio posebno skinceuticals koje nažalost nema kod nas. U svakom slučaju pomažu kreme za osjetljivu i oštećenu kožu pogotovo od firme la roche posay. Ova njega kože je definitivno moj izbor jer većina ljudi već vide poboljšanje prosječno za 2-4 tjedna.

Nekima unutar par mjeseci bolest prođe s tim režimom dok je prosjek trajanja bolesti 6-12 mjeseci pod klasičnom terapijom. Nažalost nekad mi liječenje potraje nešto dulje. U zadnje vrijeme kao možda najbolje sredstvo je maska od minerala zeolita s propolisom i matičnom mliječi. Isto tako maska od beta glukana firme skincode jako pomaže. Od pomoći može biti i primjena tvz. Led tehnologije. Nadam se da sam sa svojim iskustvom o vezi ove bolesti nekima pomogao isto tako spriječio razvoj ove bolesti. Samo ukoliko pripazite s njegom kože i vrstom pudera možete većinom se spasiti od ove neugodne bolesti.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr