Uklanjanje tetovaže | Uklonite tetovažu laserom - Poliderma

Usluge

Uklanjanje tetovaža

Povijest tetoviranja stara je gotovo koliko i čovječanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama. Prvotni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, no s vremenom su poprimili potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne.

tetovaža

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. tvari koja daje boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namjernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu, kao što je primjerice barut kao posljedica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi i drugi spojevi. Nakon unošenja pigmenta obrambene ga stanice organizma doslovce gutaju i tako ostaje trajno u njima.

Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gdje ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem dijelu drugog sloja kože. Dio pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po cijelom tijelu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta te tetovaža može malo izblijedjeti. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina, većim dijelom nestanu.

Priprema kože za skidanje tetovaže laserom – realan prikaz – Poliderma

Koji su načini uklanjanja tetovaže?

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slabe rezultate uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

 1. SALIBRAZIJA – Najstarija metoda koja se koristila još u staroj Grčkoj. Koriste se kristali soli koji struganjem oštećuju kožu do pojave krvi. Nakon toga se na oštećenoj koži ostavi sol koja osmotskim silama izvlači pigment. Metoda daje dosta dobre rezultate, ali nema smisla govoriti o tome koliko je bolna i neugodna jer se sol drži na živoj rani.
 2. ABRAZIJA – Koriste se razni kristali ili dijamanti koji se okreću velikom brzinom i skidaju slojeve kože sa pigmentom. Uz veliku bol i nelagodu zaostaju veliki ožiljci i deformiteti, a tetovaža se ne ukloni potpuno. Nakon toga rana tjednima zacjeljuje uz oticanje tretiranog dijela.
 3. OPERACIJA – Može se koristiti eventualno za male tetovaže. Često zaostaju veliki ožiljci jer se tetovaže najčešće nalaze na mjestima pojačane kožne napetosti, gdje koža teško zacjeljuje.
 4. PEELING – Upotrebljavaju se razne kemikalije koje mehanički ili putem upale uklanjaju pigment. Uz velik broj tretmana, nelagodu i bol rezultati su slabi. Veća je mogućnost da se otrujete nego da uklonite tetovažu.
 5. LASERI – Koristili su se razni laseri, poput Erbium, CO2, argona. Princip je bio da se tetovaža pigmenta mehanički uništi uz brojne posljedice. Kako bi se tetovaža uklonila uspješno i bez posljedica potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Tek je primjenom tih lasera moguće uspješno ukloniti tetovaže. Ti laseri djeluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te su zaostajali ožiljci. IPL uređaji se ne preporučuju za uklanjanje tetovaža.
 6. OSTALO – Postoje razne metode koje mehanički uništavaju tetovaže uz katastrofalne rezultate zbog velikih ožiljaka. Za tu svrhu se koristio tekući dušik, ubrizgavanje kemikalija, voda pod pritiskom, uništenje toplinom…

Q Switch laseri

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Kromofora tj. obojena tvar, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene valne duljine. Laseri djeluju specifično jer svaka valna duljina lasera uništi pigment određene boje tj. srodnih boja. Za svaku drugu boju treba laser druge valne duljine. Upijanjem laserske zrake oslobodi se 1200 C što uništi pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno.

Razbijeni pigment postupno uklanjanju obrambene stanice te se 30 dana nakon tretmana vide početni rezultati koji budu bolji s vremenom. Q-Switch laseri se razlikuju od ostalih lasera jer imaju izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog impulsa i veliku snagu. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa mjeri u nano i pikosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama tj. 6-9 puta dulje.

Koliko je tretmana potrebno kod nas?

Broj tretmana nije moguće točno predvidjeti zbog nepredvidivog ponašanja tetovaže pa govorimo o prosječnom broju tretmana koji može odstupati od navedenog. Što je veći broj prijelaza laserom tj. broj impulsa, potreban je manji broj tretmana. U tom slučaju svijetle tetovaže trebaju oko 3 do 5 tretmana, gušće 5 do 8 tretmana a višebojne tetovaže 7-10 tretmana.

Ako se radi uobičajeno 1 prijelaz laserom, broj tretmana je oko 30 do 50 % veći od navedenog. Pojedine boje (zelena i žuta) trebaju više tretmana. Moguće je da se veći dio tetovaže ukloni s manjim brojem tretmana, dok pojedini manji dijelovi, npr. višebojni, zahtjevaju veći broj tretmana po minimalnoj cijeni.

Koliko je tretmana potrebno kod drugih?

Za svijetle tetovaže treba 6 do 8 tretmana, dok za tamne treba 12 do 16 tretmana, a za višebojne treba 15 do 20 tretmana. Kada zbrojite veći broj tretmana i izračunate da je razmak između tretmana 45 dana, tada uklanjanje tetovaže može potrajati do par godina kod drugih.

Da li se tetovaža uklanja 100 %?

Nije moguće 100% ukloniti tetovažu, no većinom gotovo u cijelosti ukloni. Pojedini dodaci i nečistoće u pigmentu otežavaju 100% uklanjanje. Na žutoj boji, višebojnim i dorađenim tetovažama mogu ostati obrisi tj. sjene koji se naknadno uklone frakcijskim laserom.

Kako izgleda tretman?

Prije tretmana nije potrebna nikakva posebna priprema. Nakon detaljnog razgovora i objašnjenja svih detalja u vezi tretmana slijedi fotografiranje tetovaže. Potom se započinje tretman. Na kraju tretmana ostajete 10 do 30 minuta držati led pa potom odlazite kući.

Koliki je razmak između tretmana?

Razmak između tretmana je 45-60 dana. Pojedini autori navode razmak od 30 dana po najnovijem, što savjetujem eventualno u krajnjoj nuždi.

Koje se tetovaže sporije uklanjaju?

Pojedine boje se teže uklanjaju, pogotovo žuta, a nekad i zelena. Višebojne i dorađene tetovaže jedna preko druge zaslijepljuju laser koji teže prepoznaje boje i slabije uklanja tetovažu.

Što radimo kako bi smanjili broj tretmana?

Prije tretmana s frakcijskim Q-Switch laserom radimo mikroskopska oštećenja ispod kože te usitnjavamo pigment. Tako maksimalno smanjujemo eventualni razvoj komplikacija. Najvažnije je prvi tretman najpažljivije napraviti zbog komplikacija. Nakon toga sa Q-switch laserom prelazimo po tetovaži. U jednom tretmanu više puta prelazimo laserom po tetovaži. Na kraju, po potrebi, s frakcijskim laserom napravimo mikroskopska oštećenja ispod površine kože da olakšamo i ubrzamo izbacivanje tetovaže.

Koje su moguće posljedice tretmana?

Ožiljci skoro nikad ne ostaju, zato je potrebno prvi tretman napraviti slabije, a ostale tretmane svaki put sve jače. Kod gušćih tetovaža mogu ostati prolazne pigmentacije. Razvoj alergije, gubitak boje kože ili razvoj infekcije je rijedak.

Je li tretman bolan?

Tretman nije bolan niti neugodan. Gušće tetovaže mogu biti nešto nelagodnije samo kod prvog tretmana. Pojedina mjesta kao zapešće, gležnjevi, rebra i trtica mogu biti malo osjetljiviji. S naše strane, poduzimamo sve kako bi uklonili bol i nelagodu tako da prilagodimo rad lasera uz hlađenje kože. Samo uklanjanje tetovaže manje boli od samog tetoviranja.

Što je potrebno nakon tretmana?

Potrebno je antibiotskom kremom mazati tretirani dio 5 do 7 dana. Izbjegavati vodu i znojenje par dana. Savjetuje se koristiti flaster ili gazu nekoliko dana kako bi se čuvao tretirani dio.

Koje lasere koristimo?

Za uklanjanje tetovaža koristimo optičku energiju lasera koju upija tinta pri čemu nastaje 1200 C što razara tintu i tako uklanja tetovažu. Tetovaža se ne može 100% ukloniti, ali se može gotovo u cijelosti ukloniti. Nemoguće je predvidjeti rezultat i broj tretmana jer ovisi o brojnim faktorima. Dodaci tinte otežavaju 100% uklanjanje. Nažalost, sreća igra veliku ulogu jer neke tetovaže se s lakoćom uklone, a druge jako teško.

Tetovaže koje se teško uklanjaju u smislu većeg broja tretmana ili slabijeg rezultata: tetovaža preko tetovaže, višebojne tetovaže te guste tetovaže jer je tinta duboko u koži. Po potrebi se hladnim zrakom hladi tijekom tretmana ili daje anestetska krema. Rezultat se vidi nakon 30 dana te je bolji s vremenom. Radi se svakih 30 do 45 dana. Za bolji rezultat tijekom istog tretmana radimo više prijelaza s laserom da što više uklonimo tetovažu. Koristmo laser na bazi pico tehnologije koji spaja tzv. pico impulse u jedan impuls čime se rezultati poboljšani.

Q SWITCH NEODIMIUM LASER

Q SWITCH KTP LASER

Od Q-Switch lasera koristimo Harmony XL (Alma lasers) i QX MAX laser (Fotona). Od frakcijskih lasera koristimo tzv. ablativne i neablativne. Posebno ističemo Q-Switch frakcijski neablativni laser koji je izrazito efikasan za uklanjanje tetovaža.

Po čemu se razlikujemo od drugih?

 • imamo višegodišnje iskustvo uklanjanja tetovaža
 • kombiniramo posebne tehnike i razne lasere za što bolje rezultate te u prosjeku radimo 50% manje tretmana, nego drugi
 • vremenski najbrže uklanjamo tetovažu uz uštedu novca (zbog manjeg broja tretmana)
 • koristimo najefikasniji QX MAX laser s 4 valne duljine za sve boje tetovaža
 • imamo najveći broj lasera za uklanjanje tetovaža na jednom mjestu
 • kombiniramo frakcijske lasere (Q-Switch, ablativne i neablativne) sa Q-Switch laserima za bolje rezultate i manji broj tretmana
 • koristimo R 20 metodu – više prijelaza laserom u istogm tretmanu
 • na najsigurniji način uklanjamo tetovaže, bez komplikacija zahvaljujući frakcijskim laserima

Zašto je laser QX MAX najefikasniji laser za uklanjanje tetovaža?

 • ima 3 x puta veću snagu od svih Q-switch lasera, dok ostali laseri zbog manje snage teže uklanjaju tetovažu
 • koristi 4 valne duljine i uklanja sve boje osim žute
 • ima najveći promjer laserske zrake, a što je veći promjer laser dublje prodire i bolje uklanja tetovažu
 • koristi najveći broj tehnoloških inovacija za bolje uklanjanje tetovaža
 • ima najveći broj kombinacija tretmana za bolje uklanjanje tetovaže

Koje valne duljine koristimo za uklanjanje tetovaža?

 • Q Switch 585 nm Pulse Dye služi za uklanjanje prvenstveno plave boje. Često je moguće ukloniti i ostale boje koje vuku na plavu ili imaju sličanosti kao npr. ljubičasta.
 • Q Switch 650 nm služi prvenstveno za uklanjanje zelene boje.

Uklanjanje tetovaže laserom:

30 dana nakon tretmana za uklanjanje tetovaže laserima

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr