Keloid | Tretmani protiv keloida u poliklinici Poliderma

Usluge

Keloid

Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan područja mjesta ozljede, nikad se ne povlači, ima sklonost vraćanju nakon tretmana, svrbi, bolan je i osjetljiv na dodir

Keloid je posebna vrsta ožiljka koja se tipično javlja kod mlađih osoba na određenim mjestima: resicama ušiju, šiji, ramenima i prsima. Može se javiti i na drugim mjestima, ali znatno rjeđe. Glavni uzrok razvoja keloida je ozljeda bilo koje vrste, a ima slučajeva kada se razviju spontano bez ikakve traume. Postoji genetska sklonost njihovu razvoju.

keloid
Osim što predstavlja estetski problem, keloid izaziva niz tegoba: bolnost, osjetljivost, svrbež i nelagodu

Keloid je bezopasna tvorba građena od vezivnog tkiva gdje se pojedine vrste kolagena nalaze u abnormalnoj količini. Ponaša se kao tumor, jer nema kontrolu odumiranja i rasta stanica. Kod keloida se stanice, umjesto da odumiru, nekontrolirano i pojačano množe.

Gdje se najčešće razvija keloid?

Teoretski, može se razviti bilo gdje na tijelu, ali postoje mjesta na kojima se najčešće razvija:

  • vrat
  • ramena
  • ušna resica
  • prsište.

Koja je razlika između keloida i ožiljka?

Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan područja mjesta ozljede, nikad se ne povlači, ima sklonost vraćanju nakon tretmana, svrbi i bolan je, tj. osjetljiv na dodir. Predstavlja estetski, no ponekad i zdravstveni problem jer zbog veličine može ograničavati kretnje ako se nalazi u području zgloba. Keloid tvori vezivno tkivo koje je izrazito gusto, zbog čega je tvrd na dodir. Obično ima crvenkastu boju kože zbog brojnih krvnih žila koje se nalaze unutar njega. Savjetuje se, ako nije potrebno, ne operirati ili raditi zahvate u rizičnim regijama te provjeriti obiteljsku sklonost keloidima.

Terapija

Terapija protiv keloida najveći je izazov u estetsko-korektivnoj medicini. Uobičajena terapija protiv keloida je: zaleđivanje, operacija, radioterapija, interferon, davanje kortikosteroida, silikonski flasteri, vitamin E, davanje citostatika, operacija. Mogu se postići zadovoljavajući rezultati u smanjenju keloida, ali se nažalost ne može isključiti mogućnost vraćanja keloida nakon terapije. Keloidi imaju nepredvidljiv tijek i ponašanje. Novost u terapiji su laseri. Uništenjem krvnih žila nestaje crvena boja keloida, bolnost, osjetljivost i nelagoda na dodir. Konačni rezultat je izravnanje i mekšanje keloida. Smatra se kako laser ima protuupalni efekt, zbog čega keloid više ne boli i ne svrbi.

Najvažniji efekt lasera je uništenje krvnih žila koje hrane keloid te on na taj način odumire. Laser ujedno mijenja abnormalno vezivno tkivo u keloidu za ono normalno. Tretman izbora je kombinacija lasera i intralezionog davanja kortikosteroida koji sprječava pojačani razvoj vezivnog tkiva. Nažalost, nije moguće predvidjeti broj potrebnih tretmana. Ako je keloid u aktivnoj fazi, tada su rezultati slabi. Kod faze mirovanja možemo postići jako dobre rezultate. Općenito, možemo reći da što je keloid stariji, kao i osoba, to je rezultat bolji. Razmak između tretmana je 2 do 4 tjedna.

Neablativni frakcijski laser

Laser djeluje na isti način kao frakcijski (ablativni) laser, ali kožu ne oštećuje na površini nego samo djeluje ispod površine. Laser djeluje tako da zagrijava vodu u tkivu na visoku temperaturu koja zatim izaziva oštećenje vezivnog tkiva. Organizam izbacuje oštećeno vezivno tkivo i stvara novo kojim se zamjenjuje ožiljak ili keloid. Na taj način dolazi do izravnavanja i omekšavanja keloida. Tretman nije bolan.

Neodimij Yag laser

Laserom se po keloidu prelazi u više navrata. Cilj je omekšavanje keloida i uništenje krvnih žila u njemu. Tretman nije bolan. Broj tretmana se ne može predvidjeti, ali se već nakon prvog tretmana vide rezultati. Razmak između tretmana je 7 do 30 dana. Laserom se keloid može dosta omekšati i izravnati, te se uklanja crvena boja. Bolnost i svrbež također su uklonjeni.

Intraleziono davanje kortikosteroida

Cilj je smanjiti pojačani razvoj I odumiranje vezivnog tkiva davanjem kortikosteroida u keloid. Tretman se preporuča odmah nakon tretmana Neodimij Yag laserom koji omekša keloid i tako olakša ubrizgavanje kortikosteroida.

Pulsed Dye laser

Laser uništava krvne žile te tako smanjuje keloid jer dolazi do odumiranja vezivnog tkiva koje se više nema čime hraniti. Uglavnom, ova vrsta lasera daje dosta dobre rezultate.

Posebne ponude

AKCIJA u Poliklinici Poliderma

Laserska epilacija s popustima od 200 do 2.000 kn

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr