Keloid | Tretmani protiv keloida u poliklinici Poliderma

Usluge

Keloid

Za razliku od običnog ožiljka, keloid se nalazi izvan područja mjesta ozljede, nikad se ne povlači, ima sklonost vraćanju nakon tretmana, svrbi, bolan je i osjetljiv na dodir

Keloid je posebna vrsta ožiljka koja se obično javlja kod mlađih osoba na određenim mjestima: resicama ušiju, šiji, ramenima i prsima. Može se javiti i na drugim mjestima, ali rjeđe. Glavni uzrok razvoja keloida je ozljeda bilo koje vrste, a ima slučajeva kada se razviju spontano bez ikakve traume. Postoji i genetska sklonost njihovu razvoju.

Keloid je bezopasna tvorba građena od vezivnog tkiva gdje se pojedine vrste kolagena nalaze u abnormalnoj količini i nema kontrolu odumiranja i rasta stanica. Kod keloida se stanice, umjesto da odumiru, nekontrolirano i pojačano množe.

Keloidi su najteža vrsta ožiljaka te ponekad predstavljaju nerješiv problem. Kod keloida se radi o nekontroliranom stvaranju abnormalnog vezivnog tkiva koje ne odumire. Postoje određena mjesta gdje keloidi najčešće nastaju: uške, šija, leđa, ramena i prsa. Često su genetski uvjetovani. Kelodi mogu biti u aktivnoj fazi kada rastu uz pečenje i svrbež te u fazi mirovanja kada se ne mijenjaju.

Nažalost, kod keloida glavno i jedini pravilo je da nema nikakvih pravila, niti je moguće bilo što predvidjeti vezano uz broj tretmana i rezultate.

Ključ uspjeha u borbi protiv keloida je uništavanje kapilara kod crvenih keloida koje hrane keloid, a kod starih keloida koji su boje kože, otopiti abnormalno vezivno tkivo.

Prema obliku i fazi keloida se određuje vrsta tretmana tj. kombinacija tretmana:

Plazma dušik

Nakon procesa ionizacije plina dušika nastaje plamen koji uništava kapilare i abnormalno vezivno tkivo koje se doslovce topi i omekšava. Tretman se radi sa ili bez anestetske kreme.

Endolift

Lasersko vlakno tanje od 1 mm se uvodi u keloid pod lokalnom anestezijom te se optičkom energijom topi keloid.

Enzimska terapija

Koristi se kombinacija enzima koji doslovce tope keloid. Tretman se radi s kanilom ili iglicama. Po potrebi se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Vaskularni laseri

Koriste se laseri koji optičkom energijom uništavaju kapilare koje hrane keloid.

PIST Body

Pod velikim pritiskom se ispucavaju aktivne tvari koje prodiru kroz keloid te ga tope. Koriste se kortikosteroid ili enzimi.

Egzosomi

Egzosomi ne uklanjanju keloid, ali pomažu da keloid pretvore u normalni ožiljak koji se puno lakše uklanja.

Injekcije kortikosteroida

Kortikosteroidi se koriste posebno za svježe i crvene keloide koji jako svrbe, žare i peku.

Injekcija kolagenaze

Enzim kolagenaza doslovce rastopi keloid.

CO2 laser

CO2 laser se koristi iznimno kod keloida na uškama kada se doslovce presječe keloid i većinom iz prve ukloni. Tretman se radi pod lokalnom anestezijom.

Neablativni frakcijski laser

Laser djeluje na isti način kao frakcijski (ablativni) laser, ali kožu ne oštećuje na površini, nego samo djeluje ispod površine. Laser djeluje tako da zagrijava vodu u tkivu na visoku temperaturu koja zatim izaziva oštećenje vezivnog tkiva. Organizam izbacuje oštećeno vezivno tkivo i stvara novo kojim se zamjenjuje ožiljak ili keloid. Tako dolazi do izravnavanja i omekšavanja keloida. Tretman nije bolan.

Neodymium YAG laser

Laserom se po keloidu prelazi u više navrata. Cilj je omekšavanje keloida i uništenje krvnih žila u njemu. Tretman nije bolan. Broj tretmana se ne može predvidjeti, ali se već nakon prvog tretmana vide rezultati. Razmak između tretmana je 7 do 30 dana. Laserom se keloid može dosta omekšati i izravnati te se uklanja crvena boja.

Pulsed Dye laser

Laser uništava krvne žile te tako smanjuje keloid jer dolazi do odumiranja vezivnog tkiva koje se više nema čime hraniti.

Posebne ponude

HydraFacial – posebna ponuda do 31.10.2023.

Basic paket – 10 %
Delux paket – 15%
Platinum paket – 20%

Gratis uz tretman

Visia analiza lica, Light peeling, Maska za obnovu lica

Laserska epilacija  – posebna ponuda do 31.10.2023.

Akcija – 20% na sve regije
Popust 30% pri jednokratnom plaćanju 2 tretmana

Uz tretmane Hydrafacial i epilaciju  20% na: Botox — PRP — Fileri — Skin booster

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

Cjenik usluga Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr