Trajno uklanjanje dlačica i trajna depilacija u poliklinici Polid

Usluge

Trajno uklanjanje dlaka

trajno uklanjanje dlaka

Kosa je oduvijek bila poželjna, ali pitanje gdje se nalazi dlaka određuje je li ili nije poželjna. Nepoželjna dlaka je oduvijek predstavljala veliki estetski problem kojem se pridavao medicinski, socijalni i kulturni značaj. Od davnina čovjek vodi bitku protiv neželjenih dlaka koje pokušava na razne načine bezuspješno ukloniti. Najpoznatija je bila Kleopatrina smjesa na bazi meda i limuna. Nakon nje nastale su druge brojne metode: čupanje, vosak, elektroepilacija, brijanje, enzimska depilacija…

Te metode su nelagodne i daju privremene rezultate. Većina metoda ima brojne neugodne nuspojave poput razvoja pigmentacije, najčešće na nadusnici, i urastanje dlaka, što izaziva ožiljke. Zato je nastala potreba za metodama koje nemaju neugodne nuspojave i daju trajne rezultate. Unatrag deset godina, od kako se koristi laser ili IPL uređaj, konačno smo dobili metodu koja daje najbolje i trajne rezultate bez neugodnih nuspojava. Možemo konačno reći da smo pobijedili neželjene dlake, pogotovo s razvojem najnovijih tehnologija za uklanjanje dlaka.

Saznajte sve o dlakama

Dlaka se razvija iz posebnih matičnih stanica koje se nalaze u korijenu dlake. Samo uništenjem matičnih stanica koje se nalaze u korijenu dlake možemo spriječiti rast dlaka. Postoje dvije vrste dlaka: velus i terminalne dlake. Velus dlake su tanke, nježne i svijetloplave dlake s kojima se rađamo. Ukupan broj dlaka je određen pri porodu i ne može se nikako povećati. Dlake koje nakon tretmana uklanjanja izrastu su nezrele dlake koje tijekom života sazru, ali ne radi se o rastu novih dlaka. Brijanje ne povećava ukupan broj dlaka nego jača dlake i ubrzava njihovo sazrijevanje.

Tijekom života pod utjecajem spolnih hormona i drugih faktora velus dlake sazrijevaju u terminalne dlake koje su deblje i tamnocrne boje. Boja dlake ovisi o količini pigmenta melanina, što je glavni cilj laserskog uklanjanja dlaka ili IPL tretmana. Postoje dvije vrste pigmenta koje daju boju dlake: eumelanin i felamelanin. Ukoliko se nalazi više felomelanina, kao kod svijetloplave i riđe dlake, rezultat uklanjanja dlaka je loš jer ta vrsta pigmenta slabo upija lasersku zraku. Ako eumelanina ima više, rezultat uklanjanja dlaka je odličan jer ta vrsta pigmenta odlično upija lasersku zraku.

Broj i veličina dlaka ovisi o brojnim faktorima: rasa, genetika, dob, podneblje, boja kože… Za mediteransko je podneblje tipično da su dlake deblje i crne boje, dok su u sjevernijim područjima dlake svjetlije i nježnije. U mnogim obiteljima dlake se nalaze u većem broju, ili primjerice kod tamnoputih žena, a bez da se radi o bilo kakvom hormonalnom poremećaju uslijed genetskih faktora.

Faze rasta dlaka

Dlake prolaze kroz tri faze razvoja: anagena, katagena i telogena faza. One putuju i sazrijevaju, neovisno jedna o drugoj, različitim brzinama prema površini kože. Samo za vrijeme trudnoće sve dlake imaju istu fazu rasta te je kosa najbujnija, ali nakon poroda to se gubi te kosa ispada.

 1. U anagenoj fazi dlaka raste, te se samo u ovoj fazi dlaka može uništiti jer ima pigmenta u dovoljnoj količini da se uništi korijen dlake. Pigment upija optičku energiju iz laserske ili IPL zrake te, što ima više pigmenta, to se upije više energije koja uništava matične stanice. Svijetle i sive dlake nemaju pigment te se zato ne mogu uništiti. U ostalim fazama pigment se nalazi u nedovoljnoj količini te se ne može osloboditi dovoljno energije da uništi korijen dlake. Duljina anagene faze traje različito ovisno o mjestu kao i broju dlaka koje su u anagenoj fazi. Zbog toga je vremenski razmak između tretmana i uspjeh uklanjanja dlaka različit ovisno o mjestu tretmana. Samo brijanjem možemo povećati broj dlaka u anagenoj fazi.
 2. Katagena faza je početak odumiranja dlake. Smanjuje se količina pigmenta u dlaci i matične stanice više ne proizvode dlaku. Dolazi do početnog odvajanja dlake od korijena te dlaka putuje prema površini kože.
 3. Telogena faza je završna faza rasta dlake, gdje se stara dlaka izbacuje van i tako započinje novi ciklus rasta dlake. U ovoj fazi dlaka se odvojila skroz od korijena i pigment se nalazi u minimalnoj količini.

O čemu ovisi uspjeh tretmana?

 1. Broj dlaka u anagenoj fazi nije najvažniji faktor koji određuje uspjeh tretmana. Postoje i drugi faktori koji određuju uspjeh. Primjerice, idealni pacijent nije onaj koji ima svijetlu put i debelu crnu dlaku. Često tamnoputi ljudi imaju bolji rezultat. Nije potrebna temperatura od 65 °C da se uništi korijen dlake, kao što se do sada mislilo. Razvojem novih tehnologija mijenjaju se dosadašnja pravila, a rezultat tretmana se povećava.
 2. O mjestu tretmana. Paradoks je da je oko 70% dlaka na bradi u anagenoj fazi dok je, primjerice, u nogama oko 20% dlaka u anagenoj fazi, a rezultat najbolji. Za dlake na licu, prsima i leđima potreban je veći broj tretmana u odnosu na dlake na ostalim lokacijama.
 3. O količini i vrsti pigmenta u dlaci. Preduvjet za dobar rezultat je da se nalazi više eumelanina u odnosu na felamelanin. Ako se pri tretmanu osjeti miris spaljene dlake, to je znak koji upućuje na dobar rezultat tretmana.
 4. O dubini korijena dlake, što se razlikuje ovisno o mjestu na tijelu. Najdublji je na šiji, leđima, pazuhu i bikini zoni, gdje može biti do 5 mm. Dubina prodora lasera i IPL uređaja ovisi o valnoj duljini. Što je veća valna duljina, to je dublji prodor. Laser Neodimij Yag ima najveću valnu duljinu od 1064 nm i zato prodire najdublje.
 5. Promjer laserske zrake ili površina IPL nastavka također određuju dubinu prodora. Što je veći promjer laserske zrake ili površina IPL nastavka, dublje je prodiranje. Razvojem najnovijih tehnologija ova pravila više ne vrijede u cijelosti.
 6. Jedan od najvažnijih faktora o kojima ovisi uspjeh uklanjanja dlaka je broj androgenih receptora, tj. mjesta gdje djeluju muški spolni hormoni. Receptori su mjesta gdje se vežu muški spolni hormoni i pod njihovim utjecajem nezrele velus dlake postaju zrele dlake. Broj receptora je najveći u području nadusnica i brade, a najmanji na nogama, bikini zoni te leđima. Najveći broj velus dlaka se nalazi na licu, prsima i leđima.
 7. Kod hormonalnih poremećaja nadbubrežne žlijezde te jajnika, uslijed hormonalne neravnoteže, broj tretmana je povećan. Najčešće se radi o policističnim jajnicima.
 8. O energiji i duljini laserskog ili IPL impulsa. Što je veća energija, to je bolji rezultat. Bitna je vrsta samog uređaja i znanje operatera.

Je li bolji laser ili IPL uređaj za uklanjanje dlaka?

Do nedavno nisu postojale neke veće razlike, ali sada možemo reći da laseri po najnovijim istraživanjima daju mnogo bolje rezultate. Uz to imaju druge prednosti, poput mnogo kraćeg trajanja tretmana, i znatno su sigurniji tretmani u odnosu na IPL uređaje.

3 mjeseca nakon tretmana epilacije

Posebne ponude

BLACK FRIDAY

Black Peel – dubinsko čišćenje kože

Cijena s popustom: 1.500 kn  

*20 % popusta na kremu po izboru 

 

Omogućujemo obročno plaćanje

Naručite se

ili nas nazovite na +38514828961

Načini plaćanja

Uz gotovinsko plaćanje moguće je plaćanje i sljedećim karticama:

plačanje karticama Saznajte više

Cjenik usluga

Adresa

Poliklinika Poliderma

Ulica grada Vukovara 284d 4. kat

Zagreb (Almeria centar)

Radno vrijeme

Radnim danom: 08.00 - 19.00 h

Subotom: Po dogovoru

Info

Telefon: 01 4828 961

E-mail: poliderma@poliderma.hr